3. VIIKON PERJANTAI VUOSI II

ENSIMMÄINEN LUKUKAPPALE
(2. Sam. 11:1-4b, 5-10a, 13-17)
Olet halveksinut minua ja ottanut vaimoksesi heettiläisen Urian vaimon (2. Sam. 12:10).

Luemme Toisesta Samuelin kirjasta.

Kun seuraavana keväänä oli taas kuninkaiden sotaanlähdön aika, Daavid lähetti Joabin johdolla vakinaiset joukkonsa ja Israelin miehet sotaretkelle, ja he kukistivat ammonilaiset ja ryhtyivät piirittämään Rabbaa. Daavid itse jäi Jerusalemiin.

Eräänä iltana, kun Daavid oli noussut vuoteeltaan käyskentelemään kuninkaanpalatsin katolla, hän näki sieltä naisen, joka oli peseytymässä. Nainen oli hyvin kaunis. Daavid lähetti tiedustelemaan, kuka nainen oli, ja hänelle kerrottiin: ”Hän on Batseba, Eliamin tytär, heettiläisen Urian vaimo.” Daavid lähetti sananviejiä noutamaan naista, ja tämä saapui hänen luokseen. Daavid makasi hänen kanssaan. Nainen tuli raskaaksi, ja hän toimitti Daavidille sanan: ”Minä olen raskaana.”

Silloin Daavid lähetti Joabille käskyn: ”Lähetä luokseni heettiläinen Uria.” Joab teki niin. Kun Uria tuli, Daavid kysyi häneltä, mitä Joabille ja sotilaille kuului ja kuinka sodankäynti sujui. Sitten hän sanoi: ”Mene kotiisi ja pese matkan pölyt jaloistasi.” Uria lähti palatsista, ja kuningas lähetti hänen jälkeensä lahjan. Mutta Uria ei mennytkään kotiinsa, vaan jäi nukkumaan palatsin pihalle herransa miesten joukkoon. Daavidille ilmoitettiin, ettei Uria ollut mennyt kotiinsa. Daavid kutsui hänet luokseen syömään ja juomaan ja juotti hänet humalaan. Mutta illalla Uria meni taas makuupaikalleen kuninkaan miesten joukkoon eikä lähtenyt kotiinsa.

Seuraavana aamuna Daavid kirjoitti Joabille kirjeen ja lähetti sen Urian mukana. Kirjeeseen hän kirjoitti: ”Sijoittakaa Uria eturintamaan keskelle kiivainta taistelua ja vetäytykää sitten itse kauemmas, niin että hänet lyödään hengiltä.” Piirittäessään kaupunkia Joab 86 Tavallinen aika – Vuosi II sijoitti Urian sille kohdalle, jossa hän tiesi vihollisen urheimpien sotilaiden olevan. Kun ammonilaiset tulivat ulos kaupungista taistelemaan Joabia vastaan, Daavidin joukoista kaatui useita miehiä, ja myös heettiläinen Uria sai surmansa.

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa. 

Vuoropsalmi
(Ps. 51:3-4, 5-6a, 6b-7, 10-11. – vrt. 3a)

Kertosäe:
Herra, ole armollinen,
sillä me olemme tehneet syntiä.

Jumala, ole minulle armollinen hyvyydessäsi,
pyyhi pois minun syntini suuren laupeutesi tähden.
Pese minut puhtaaksi rikoksestani
ja anna lankeemukseni anteeksi. Kertosäe

Minä tiedän pahat tekoni,
minun syntini on aina minun edessäni.
Sinua, sinua vastaan olen rikkonut,
olen tehnyt vastoin sinun tahtoasi. Kertosäe

Oikein teet, kun minua nuhtelet,
ja syystä sinä minut tuomitset.
Syntinen olin jo syntyessäni,
synnin alaiseksi olen siinnyt äitini kohtuun. Kertosäe

Suo minun kuulla ilon ja riemun sana,
elvytä mieli, jonka olet murtanut.
Käännä katseesi pois synneistäni
ja pyyhi minusta kaikki pahat tekoni. Kertosäe

Halleluja
(vrt. Matt. 11:25)

Halleluja. Halleluja.
Ylistetty olet sinä, Isä, taivaan ja maan Herra,
sillä sinä ilmoitit valtakunnan salaisuudet lapsenmielisille.
Halleluja.

EVANKELIUMI
(Mark. 4:26-34)
Mies kylvää siemenen maahan. Hän nukkuu yönsä,
ja siemen orastaa ja kasvaa, eikä hän tiedä, miten.

+ Luemme pyhästä evankeliumista Markuksen mukaan.

Siihen aikaan Jeesus sanoi kansanjoukolle: ”Tällainen on Jumalan valtakunta. Mies kylvää siemenen maahan. Hän nukkuu yönsä ja herää aina uuteen päivään, ja siemen orastaa ja kasvaa, eikä hän tiedä, miten. Maa tuottaa sadon aivan itsestään, ensin korren, sitten tähkän, sitten täydet jyvät tähkään. Ja heti kun sato on kypsynyt, hän lähettää sirppinsä, sillä korjuun aika on tullut.”

Vielä Jeesus sanoi: ”Mihin vertaisimme Jumalan valtakuntaa? Millä vertauksella kuvaisimme sitä? Se on kuin sinapinsiemen. Kun sinapinsiemen kylvetään maahan, se on pienin kaikista maailman siemenistä, mutta sen taimi nousee maasta ja kasvaa kaikista puutarhan kasveista suurimmaksi. Se tekee niin suuria oksia, että taivaan linnut voivat pesiä sen varjossa.”

Monin tällaisin vertauksin hän julisti ihmisille sanaa, sen mukaan kuin he sitä saattoivat ymmärtää. Vertauksitta hän ei heille puhunut, mutta opetuslapsilleen hän selitti kaiken, kun he olivat keskenään.

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.