32. VIIKON MAANANTAI VUOSI II

32. VIIKON MAANANTAI VUOSI II

ENSIMMÄINEN LUKUKAPPALE

(Tit. 1:1-9)

Aseta vanhimmat niiden ohjeiden mukaan, jotka annoin sinulle.

Luemme apostoli Paavalin kirjeestä Titukselle.

Paavali, Jumalan palvelija ja Jeesuksen Kristuksen apostoli, tervehtii Titusta, todellista poikaansa yhteisessä uskossamme. Isän Jumalan ja Vapahtajamme Kristuksen Jeesuksen armo ja rauha sinulle! 

Apostolina olen saanut tehtäväkseni auttaa Jumalan valittuja uskomaan, tuntemaan pyhän totuuden ja toivoen odottamaan ikuista elämää. Tämän on Jumala luvannut ennen aikojen alkua, ja hän pysyy sanassaan. Kun oikea aika oli tullut, hän ilmoitti sanansa siinä julistuksessa, joka uskottiin minulle Jumalan, meidän pelastajamme, käskystä.

Jätin sinut Kreetaan sitä varten, että järjestäisit siellä kaiken, mikä vielä oli järjestämättä, ja asettaisit jokaiseen kaupunkiin vanhimmat niiden ohjeiden mukaan, jotka annoin sinulle. Vanhimman tulee olla nuhteeton ja yhden vaimon mies, ja hänen lastensa tulee olla uskovia, ei hillittömän eikä kurittoman maineessa. Piispan täytyy näet olla nuhteeton, koska hän hoitaa Jumalan hänelle uskomaa tehtävää. Hän ei saa olla ylimielinen eikä äkkipikainen, ei juomiseen taipuvainen, väkivaltainen eikä oman edun tavoittelija, vaan hänen on oltava vieraanvarainen, hyväntahtoinen, harkitseva, oikeamielinen, hurskas ja itsensä hillitsevä. Hänen on pidettävä kiinni oppimme mukaisesta, luotettavasta sanasta, niin että hän kykenee myös rohkaisemaan toisia terveellä opetuksella ja kumoamaan vastustajien väitteet.

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.

Vuoropsalmi

(Ps. 24:1-2, 3-4ab, 5-6. – vrt. 6)

Kertosäe:

Tässä on kansa, joka etsii kasvojasi, Herra.

Herran on maa ja kaikki mitä siinä on,
maanpiiri ja ne jotka siinä asuvat.
Hän on sen perustanut merien päälle,
kiinnittänyt lujasti virtojen ylle. Kertosäe

Kuka saa nousta Herran vuorelle,
kuka astua pyhään paikkaan?
Se, jolla on viattomat kädet ja puhdas sydän,
joka ei valheellisesti vetoa Herraan. Kertosäe

Hän saa siunauksen Herralta,
vanhurskauden pelastuksensa Jumalalta.
Tässä me olemme, kansa joka pyrkii luoksesi,
joka etsii kasvojasi, Jaakobin Jumala! Kertosäe

Halleluja

(Fil. 2:15d, 16a)

Halleluja. Halleluja. 

Te loistatte kuin tähdet maailmassa, 

kun pidätte esillä elämän sanaa. 

Halleluja.

EVANKELIUMI

(Luuk. 17:1-6)

Vaikka veljesi seitsemästi tulisi sanomaan sinulle: ’Minä kadun’, anna hänelle anteeksi.

+ Luemme pyhästä evankeliumista Luukkaan mukaan.

Siihen aikaan Jeesus sanoi opetuslapsilleen: ”Viettelysten täytyy tulla, se on väistämätöntä, mutta voi sitä, jonka kautta ne tulevat! Parempi olisi hänelle, että hänet heitettäisiin mereen myllynkivi kaulassa, kuin että hän johdattaa lankeemukseen yhdenkään näistä vähäisistä. Pitäkää varanne! Jos veljesi tekee väärin, nuhtele häntä, ja jos hän sitten katuu, anna hänelle anteeksi. Vaikka hän seitsemästi päivässä rikkoisi sinua vastaan ja seitsemästi tulisi sanomaan sinulle: ’Minä kadun’, anna hänelle anteeksi.”

Apostolit sanoivat Herralle: ”Anna meille vahvempi usko!” Herra sanoi: ”Jos teillä olisi uskoa edes sinapinsiemenen verran, te voisitte sanoa tälle silkkiäispuulle: ’Nouse juurinesi maasta ja istuta itsesi mereen’, ja se tottelisi teitä.”

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.