4. VIIKON LAUANTAI VUOSI II

ENSIMMÄINEN LUKUKAPPALE
(1. Kun. 3:4-13)
Anna palvelijallesi ymmärtäväinen sydän,
jotta osaisin hallita ja tuomita kansaasi

Luemme Ensimmäisestä kuninkaiden kirjasta.

Niinä päivinä Salomo meni Gibeoniin uhraamaan, sillä siellä oli tärkein uhrikukkula. Salomo uhrasi sen alttarilla tuhat polttouhria. Gibeonissa Herra ilmestyi Salomolle yöllä unessa. Jumala sanoi: ”Pyydä, mitä haluat, niin annan sen sinulle.”

Salomo vastasi: ”Sinä osoitit runsain mitoin suosiotasi palvelijallesi, isälleni Daavidille, kun hän vilpittömänä ja oikeamielisenä vaelsi teitäsi ja oli sinulle uskollinen. Sinun suosiosi säilyi runsaana loppuun saakka, sinä annoit hänelle pojan, joka tänään istuu hänen valtaistuimellaan. Herra, minun Jumalani, sinä olet tehnyt minusta kuninkaan isäni Daavidin jälkeen, vaikka olen vain nuori poika, joka ei tiedä minne mennä, mitä tehdä. Palvelijasi on keskellä kansaa, jonka olet valinnut, keskellä ihmispaljoutta, jolla ei ole mittaa eikä määrää. Anna siksi minulle ymmärtäväinen sydän, jotta osaisin hallita ja tuomita kansaasi ja erottaisin hyvän pahasta. Muutoin en voi oikeamielisesti hallita tätä suurta kansaa.”

Tämä pyyntö oli Herralle mieleen, ja hän sanoi Salomolle: ”Koska esitit tällaisen pyynnön, koska et halunnut pitkää ikää, et rikkautta etkä vihollistesi kuolemaa, vaan pyysit ymmärrystä osataksesi hallita oikein, minä teen niin kuin pyysit. Minä annan sinulle niin viisaan ja ymmärtäväisen sydämen, ettei kaltaistasi ole ennen ollut eikä ole jälkeesikään tuleva. Mutta minä annan sinulle myös sellaista, mitä et pyytänyt: annan rikkautta ja kunniaa, niin ettei kuninkaiden joukossa koko elinaikanasi ole sinulle vertaa.”

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.

Vuoropsalmi
(Ps. 119:9, 10, 11, 12, 13, 14. – 12b)

Kertosäe:
Herra, opeta minut tuntemaan määräyksesi.

Miten nuorukainen pysyy oikealla tiellä?
Siten, että noudattaa sinun sanaasi. Kertosäe

Koko sydämestäni minä kysyn sinun tahtoasi,
älä anna minun eksyä käskyjesi tieltä. Kertosäe

Minä talletan kaikki ohjeesi sydämeeni,
etten rikkoisi sinua vastaan. Kertosäe

Kiitetty olet sinä, Herra!
Opeta minut tuntemaan määräyksesi. Kertosäe

Minä julistan ihmisille
kaikki sinun päätöksesi. Kertosäe

Minä iloitsen sinun todistustesi tiestä
niin kuin iloitaan rikkauksista. Kertosäe

Halleluja
(Joh. 10:27)

Halleluja. Halleluja.
Minun lampaani kuulevat minun ääneni, sanoo Herra,
ja minä tunnen ne, ja ne seuraavat minua.
Halleluja.

EVANKELIUMI
(Mark. 6:30-34)
He olivat kuin lammaslauma paimenta vailla.

+ Luemme pyhästä evankeliumista Markuksen mukaan.

Siihen aikaan apostolit kokoontuivat Jeesuksen luo ja kertoivat hänelle, mitä kaikkea olivat tehneet ja mitä opettaneet. Hän sanoi heille: ”Lähtekää mukaani johonkin yksinäiseen paikkaan, niin saatte vähän levähtää.” Ihmisiä näet tuli ja meni koko ajan, eivätkä opetuslapset ehtineet edes syödä. Niin he lähtivät veneellä mennäkseen autiolle seudulle yksinäisyyteen. Mutta heidän lähtönsä huomattiin, ja monet tunsivat heidät. Ihmisiä tuli juoksujalkaa kaikista kaupungeista, ja väkijoukko ehti maitse perille ennen heitä.

Kun Jeesus veneestä noustessaan näki kaikki nämä ihmiset, hänen tuli heitä sääli, sillä he olivat kuin lammaslauma paimenta vailla. Hän alkoi opettaa ja puhui heille pitkään.

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.