8. VIIKON PERJANTAI VUOSI II

ENSIMMÄINEN LUKUKAPPALE

(1. Piet. 4:7-13)

Olkaa Jumalan moninaisen armon hyviä haltijoita.

Luemme apostoli Pietarin ensimmäisestä kirjeestä.

Rakkaani, kaiken loppu on lähellä. Olkaa siis ymmärtäväiset ja raittiit voidaksenne rukoilla. Ennen kaikkea pysykää kestävinä keskinäisessä rakkaudessanne, sillä ”rakkaus peittää paljotkin synnit”. Olkaa nurkumatta vieraanvaraisia toinen toisellenne. Palvelkaa kukin toistanne sillä armolahjalla, jonka olette saaneet, Jumalan moninaisen armon hyvinä haltijoina. Joka puhuu, puhukoon Jumalan antamin sanoin, ja joka palvelee, palvelkoon voimalla, jonka Jumala antaa, jotta Jumala tulisi kaikessa kirkastetuksi Jeesuksen Kristuksen kautta. Hänen on kirkkaus ja valta aina ja iankaikkisesti. Aamen.

Rakkaat ystävät, älkää oudoksuko sitä tulta ja hehkua, jossa teitä koetellaan, ikään kuin teille tapahtuisi jotakin outoa. Iloitkaa päinvastoin sitä enemmän, mitä enemmän pääsette osallisiksi Kristuksen kärsimyksistä, jotta saisitte iloita ja riemuita myös silloin, kun hänen kirkkautensa ilmestyy.

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.

Vuoropsalmi

(Ps. 96:10, 11-12, 13. – vrt. 13ab)

Kertosäe:

Herra tulee tuomitsemaan maata.

Julistakaa kaikkien kansojen kuulla: Herra on kuningas! 

Hän loi maan, joka pysyy eikä horju. 

Oikeutensa mukaan hän tuomitsee kansoja. Kertosäe

Iloitkoon taivas, riemuitkoon maa!

Pauhatkoon meri kaikkineen,

 juhlikoot maa ja sen luodut,

humiskoot ilosta metsien puut Herran edessä. Kertosäe

Herra tulee! Hän tulee tuomaan oikeutta, 

hallitsemaan vanhurskaasti maata, 

uskollisesti sen kansoja. Kertosäe

Halleluja

(vrt. Joh. 15:16)

Halleluja. Halleluja. 

Minä valitsin teidät maailmasta, sanoo Herra, 

että lähdette liikkeelle ja tuotatte hedelmää, 

sitä hedelmää joka pysyy. 

Halleluja.

EVANKELIUMI

(Mark. 11:11-25)

Minun huoneeni on oleva kaikille kansoille rukouksen huone. Uskokaa Jumalaan.

+ Luemme pyhästä evankeliumista Markuksen mukaan.

Kansanjoukon huutaessa hoosiannaa Jeesus saapui Jerusalemiin. Hän meni temppeliin ja katseli siellä kaikkea, mutta koska oli jo myöhä, hän lähti kahdentoista opetuslapsensa kanssa Betaniaan.

Kun he seuraavana päivänä lähtivät Betaniasta, Jeesuksen tuli nälkä. Hän näki jonkin matkan päässä viikunapuun, joka oli lehdessä, ja meni katsomaan, löytyisikö siitä jotakin. Puun luo tultuaan hän ei kuitenkaan löytänyt muuta kuin lehtiä, sillä vielä ei ollut viikunoiden aika. Silloin Jeesus sanoi puulle: ”Älköön kukaan enää ikinä syökö sinun hedelmääsi!” Hänen opetuslapsensa kuulivat tämän.

He tulivat Jerusalemiin, ja Jeesus meni temppeliin ja alkoi ajaa myyjiä ja ostajia sieltä ulos. Hän kaatoi rahanvaihtajien pöydät ja kyyhkysenmyyjien jakkarat eikä antanut kenenkään kulkea tavaraa kantaen temppelialueen kautta. Hän opetti ihmisiä näin: ”Eikö ole kirjoitettu: ’Minun huoneeni on oleva kaikille kansoille rukouksen huone’? Mutta te olette tehneet siitä rosvojen luolan.”

Ylipapit ja lainopettajat kuulivat tämän ja miettivät, miten saisivat Jeesuksen raivatuksi pois tieltä. He pelkäsivät häntä, koska hänen opetuksensa oli tehnyt ihmisiin voimakkaan vaikutuksen. Illan tultua Jeesus ja opetuslapset lähtivät kaupungin ulkopuolelle.

Kun he varhain aamulla kulkivat viikunapuun ohi, he näkivät sen kuivettuneen juuriaan myöten. Silloin Pietari muisti, mitä oli tapahtunut, ja sanoi Jeesukselle: ”Rabbi, katso! Puu, jonka kirosit, on kuivettunut.” Jeesus sanoi heille: ”Uskokaa Jumalaan. Totisesti: jos joku sanoo tälle vuorelle: ’Nouse paikaltasi ja paiskaudu mereen!’, se myös tapahtuu, jos hän ei sydämessään epäile vaan uskoo, että niin käy kuin hän sanoo. Niinpä minä sanon teille: Mitä ikinä te rukouksessa pyydätte, uskokaa, että olette sen jo saaneet, ja se on teidän. Ja kun seisotte rukoilemassa, antakaa anteeksi kaikki mitä teillä on jotakuta vastaan. Silloin myös teidän Isänne, joka on taivaissa, antaa teille rikkomuksenne anteeksi.”

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.