1. VIIKON MAANANTAI VUOSI I

ENSIMMÄINEN LUKUKAPPALE
(Hepr. 1:1-6)
Jumala on puhunut meille Pojassaan.

Luemme kirjeestä heprealaisille.

Monet kerrat ja monin tavoin Jumala muinoin puhui isillemme profeettojen suulla, mutta näinä viimeisinä aikoina hän on puhunut meille Pojassaan, jonka hän on pannut kaiken perilliseksi ja jonka välityksellä hän myös on luonut maailmat. Poika on Jumalan sädehtivä kirkkaus, hänen olemuksensa kuva, ja hän ylläpitää kaikkea olemassa olevaa sanansa voimalla. Toimitettuaan puhdistuksen synneistä hän on asettunut korkeuksissa istuimelleen Majesteetin oikealle puolelle. Näin hänestä on tullut enkeleitä suurempi, yhtä lailla kuin hänen saamansa nimi on enkelien nimiä ylhäisempi.

Ei Jumala ole yhdellekään enkelille milloinkaan sanonut: ”Sinä olet minun Poikani, tänä päivänä minä sinut synnytin.” Ei myöskään näin: ”Minä olen oleva hänen Isänsä, ja hän on oleva minun Poikani.” Kun Jumala jälleen tuo Esikoisensa maailmaan, hän sanoo: ”Kaikki Jumalan enkelit kumartakoot häntä.”

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.

Vuoropsalmi
(Ps. 97:1+2b, 6+7c, 9. – vrt. 7c)

Kertosäe:
Kumartakaa Herraa, kaikki enkelit.

Herra on kuningas! Riemuitkoon maa,
iloitkoot meren saaret ja rannat!
Hänen istuintaan kannattavat vanhurskaus ja oikeus. Kertosäe

Taivaat julistavat hänen vanhurskauttaan,
kaikki kansat näkevät hänen kunniansa.
Herran edessä kumartuvat maahan kaikki jumalat. Kertosäe

Herra, sinä olet Korkein, maailman valtias,
kaikkia jumalia korkeampi. Kertosäe

Halleluja
(Mark. 1:15)

Halleluja. Halleluja.
Jumalan valtakunta on tullut lähelle.
Kääntykää ja uskokaa hyvä sanoma!
Halleluja.

EVANKELIUMI
(Mark. 1:14-20)
Kääntykää ja uskokaa hyvä sanoma.

+ Luemme pyhästä evankeliumista Markuksen mukaan.

Kun Johannes oli vangittu, Jeesus palasi Galileaan ja julisti Jumalan evankeliumia. Hän sanoi: ”Aika on täyttynyt, Jumalan valtakunta on tullut lähelle. Kääntykää ja uskokaa hyvä sanoma!”

Kun Jeesus kulki Galileanjärven rantaa, hän näki Simonin ja tämän veljen Andreaksen. He olivat järvellä kalastamassa heittoverkolla; he olivat näet kalastajia. Jeesus sanoi heille: ”Seuratkaa minua. Minä teen teistä ihmisten kalastajia.” He jättivät heti verkkonsa ja lähtivät seuraamaan Jeesusta.

Jonkin matkaa kuljettuaan Jeesus näki Jaakobin, Sebedeuksen pojan, ja hänen veljensä Johanneksen. Hekin olivat veneessä, verkkojaan selvittelemässä. Jeesus kutsui heti heidät. He jättivät isänsä Sebedeuksen ja tämän palkkalaiset veneeseen ja lähtivät seuraamaan Jeesusta.

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.