14. VIIKON PERJANTAI VUOSI I 

ENSIMMÄINEN LUKUKAPPALE
(1. Moos. 46:1-7, 28-30)
Nyt voin kuolla rauhassa! Olen nähnyt sinut.

Luemme Ensimmäisestä Mooseksen kirjasta.

Niinä päivinä Israel lähti liikkeelle ja otti mukaan kaiken väkensä ja omaisuutensa. Kun hän saapui Beersebaan, hän uhrasi teurasuhreja isänsä Iisakin Jumalalle. Yöllä Jumala sanoi Israelille näyssä: ”Jaakob, Jaakob!” Hän vastasi: ”Tässä olen.” Jumala sanoi: ”Minä olen Jumala, isäsi Jumala. Älä pelkää lähteä Egyptiin, minä teen sinusta siellä suuren kansan. Minä itse tulen sinun mukanasi Egyptiin ja tuon sinut sieltä myös takaisin. Ja Joosef on painava sinun silmäsi kiinni.”

Jaakob lähti Beersebasta, ja hänen poikansa kuljettivat hänet sekä lapsensa ja vaimonsa Egyptiin niillä vaunuilla, jotka farao oli lähettänyt noutamaan häntä. He ottivat karjansa ja kaiken muun omaisuutensa, jonka olivat Kanaaninmaassa hankkineet, ja niin Jaakob ja koko hänen sukunsa tulivat Egyptiin. Jaakob vei kaikki poikansa ja pojanpoikansa, tyttärensä ja poikiensa tyttäret, koko sukunsa mukanaan Egyptiin.

Jaakob lähetti Juudan edellään Joosefin luo ilmoittamaan heidän saapumisestaan Goseniin. Niin he tulivat Gosenin maakuntaan, ja Joosef valjastutti vaununsa ja lähti sinne isäänsä Israelia vastaan. Heti kun hän näki Jaakobin, hän riensi syleilemään häntä ja itki pitkään hänen olkaansa vasten. Israel sanoi Joosefille: ”Nyt voin kuolla rauhassa! Olen nähnyt sinut ja tiedän, että sinä olet elossa!”

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.

Vuoropsalmi
(Ps. 37:3-4, 18-19, 27-28ab, 39-40. – 39a)

Kertosäe:
Vanhurskaiden pelastus tulee Herralta.

Luota Herraan ja tee hyvää,
niin saat asua maassasi, turvallisilla laidunmailla.
Iloitse Herrasta,
hän antaa sinulle mitä sydämesi toivoo. Kertosäe

Herra pitää huolen nuhteettomien jokaisesta päivästä,
eikä heidän perintöosansa koskaan häviä.
He eivät kärsi puutetta kovinakaan aikoina,
nälän päivinä heillä on kyllin syötävää. Kertosäe

Karta pahaa ja tee hyvää,
niin saat aina asua maassasi.
Herra rakastaa oikeutta.
Hän ei hylkää pyhiään. Kertosäe

Vanhurskaiden pelastus tulee Herralta,
hän on heidän turvansa ahdingon aikana.
Herra auttaa heitä ja vapauttaa heidät.
Hän päästää heidät jumalattomien käsistä,
pelastaa heidät, kun he pakenevat hänen suojiinsa. Kertosäe

Halleluja
(Joh. 16:13a, 14:26d)

Halleluja. Halleluja.
Kun Totuuden Henki tulee,
hän johtaa teidät tuntemaan koko totuuden.
Hän palauttaa mieleenne kaiken, mitä olen teille puhunut.
Halleluja.

EVANKELIUMI
(Matt. 10:16-23)
Te ette puhu itse, teissä puhuu Isänne Henki.

Luemme pyhästä evankeliumista Matteuksen mukaan.

Siihen aikaan Jeesus sanoi apostoleilleen: ”Minä lähetän teidät kuin lampaat susien keskelle. Olkaa siis viisaita kuin käärmeet ja viattomia kuin kyyhkyset. Pitäkää varanne, sillä ihmiset vievät teidät oikeuden eteen ja ruoskivat teitä synagogissaan. Maaherrojen ja kuninkaidenkin eteen teitä tullaan viemään minun takiani, todistukseksi heille ja kansoille. Mutta kun teidät luovutetaan viranomaisten käsiin, älkää olko huolissanne siitä, miten tai mitä puhuisitte, sillä teille annetaan tuona hetkenä sanat, jotka teidän tulee puhua. Te ette puhu itse, teissä puhuu Isänne Henki.

Veli antaa veljensä surmattavaksi, isä lapsensa, ja lapset nousevat vanhempiaan vastaan ja tuottavat heille kuoleman. Kaikki tulevat vihaamaan teitä minun nimeni tähden, mutta se, joka kestää loppuun asti, pelastuu.

Kun teitä yhdessä kaupungissa vainotaan, paetkaa toiseen. Totisesti: te ette ehdi käydä kaikissa Israelin kaupungeissa ennen kuin Ihmisen Poika tulee.”

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.