18. VIIKON PERJANTAI VUOSI I 

ENSIMMÄINEN LUKUKAPPALE
(5. Moos. 4:32-40)
Hän rakasti jo teidän esi-isiänne, ja siksi hän valitsi omikseen heidän jälkeläisensä.

Luemme Viidennestä Mooseksen kirjasta.

Mooses sanoi kansalle: ”Katsokaa menneisyyteen, ajatelkaa aikoja, jotka ovat olleet kauan ennen teitä, aina siitä saakka, jolloin Jumala loi ihmisen maan päälle. Onko missään taivaan alla tapahtunut mitään näin suurta, onko mitään tällaista ennen kuultu? Onko mikään muu kansa teidän laillanne kuullut Jumalan puhuvan tulen keskeltä? Ja silti te olette jääneet eloon! Tai onko millään jumalalla ollut rohkeutta tulla ottamaan kokonainen kansa omakseen toisen kansan keskuudesta, kuten Herra, teidän Jumalanne, on tehnyt? Te saitte omin silmin nähdä, kuinka hän kuritti egyptiläisiä, teki ihmeitä ja tunnustekoja, soti heitä vastaan ja vei teidät väkevän kätensä, ojennetun käsivartensa ja pelottavien mainetekojensa voimalla pois Egyptistä.

Tämän kaiken te saitte nähdä todistukseksi siitä, että Herra on Jumala ja ettei hänen lisäkseen ole ketään toista. Taivaasta hän antoi teidän kuulla äänensä kasvattaakseen teitä, ja maan päällä hän antoi teidän nähdä suuren tulensa, ja te kuulitte hänen sanansa tulen keskeltä. Hän rakasti jo teidän esi-isiänne, ja siksi hän valitsi omikseen heidän jälkeläisensä ja vei itse teidät suurella voimallaan pois Egyptistä. Hän lupasi hävittää teitä suuremmat ja mahtavammat kansat teidän tieltänne antaakseen teille niiden maat, kuten nyt tapahtuu. Teidän tulee siis tietää ja painaa mieleenne, että Herra on Jumala niin taivaassa kuin maan päällä eikä toista Jumalaa ole. Noudattakaa hänen lakejaan ja käskyjään, jotka minä teille tänään annan, että te ja teidän jälkeläisenne menestyisitte ja saisitte elää vanhoiksi siinä maassa, jonka Herra, teidän Jumalanne, antaa teille ikuisiksi ajoiksi.”

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.

Vuoropsalmi
(Ps. 77:12-13, 14-15, 16+21. – 12a)

Kertosäe:
Minä muistelen tekojasi, Herra.

Minä muistelen tekojasi, Herra,
muistan ihmeitä, joita muinoin teit.
Minä ajattelen kaikkia töitäsi,
mietin sinun suuria tekojasi. Kertosäe

Jumala, pyhät ovat sinun tiesi.
Ei ole sinun vertaistasi jumalaa.
Sinä olet Jumala, sinä teet ihmeitä,
olet osoittanut voimasi kansojen vaiheissa. Kertosäe

Kätesi voimalla sinä vapautit oman kansasi,
Jaakobin ja Joosefin heimon.
Sinä johdatit kansaasi kuin paimen laumaansa,
palvelijoinasi Mooses ja Aaron. Kertosäe

Halleluja
(Matt. 5:10)

Halleluja. Halleluja.
Autuaita ovat ne, joita vanhurskauden vuoksi vainotaan:
heidän on taivasten valtakunta.
Halleluja.

EVANKELIUMI
(Matt. 16:24-28)
Millä ihminen voi ostaa sielunsa takaisin?

Luemme pyhästä evankeliumista Matteuksen mukaan.

Siihen aikaan Jeesus sanoi opetuslapsilleen: ”Jos joku tahtoo kulkea minun jäljessäni, hän kieltäköön itsensä, ottakoon ristinsä ja seuratkoon minua. Sillä se, joka tahtoo pelastaa elämänsä, kadottaa sen, mutta joka elämänsä minun tähteni kadottaa, on sen löytävä. Mitä hyödyttää ihmistä, jos hän voittaa omakseen koko maailman mutta menettää sielunsa? Millä ihminen voi ostaa sielunsa takaisin? Ihmisen Poika on tuleva Isänsä kirkkaudessa enkeliensä kanssa, ja silloin hän maksaa jokaiselle tämän tekojen mukaan. Totisesti: tässä joukossa on muutamia, jotka eivät kohtaa kuolemaa ennen kuin näkevät Ihmisen Pojan tulevan valtakuntansa kuninkaana.”

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.