20. VIIKON KESKIVIIKKO VUOSI I 

ENSIMMÄINEN LUKUKAPPALE
(Tuom. 9:6-15)
Te sanoitte: kuningas hallitkoon meitä! Kuitenkin oikea kuninkaanne on Herra (1. Sam. 12:12).

Luemme Tuomarien kirjasta.

Niinä päivinä kaikki Sikemin ja Bet-Millon miehet kokoontuivat yhteen, menivät Sikemin pyhän tammen luo ja huusivat Abimelekin kuninkaaksi. Kun Jotam sai kuulla tästä, hän nousi Garisiminvuorelle ja huusi kansalle sen huipulta: ”Kuulkaa minua, Sikemin miehet, jotta Jumalakin kuulisi teitä! Kerran lähtivät puut voitelemaan itselleen kuningasta. Ne sanoivat oliivipuulle: ’Ryhdy sinä meidän kuninkaaksemme!’ Mutta oliivipuu vastasi niille: ’Lakkaisinko tuottamasta hienoa öljyäni, josta minua ylistävät jumalat ja ihmiset, nousisinko huojumaan toisia puita ylempänä?’ Sitten puut sanoivat viikunapuulle: ’Tule meidän kuninkaaksemme!’ Mutta viikunapuu vastasi niille: ’Lakkaisinko kantamasta makeita hedelmiäni, nousisinko huojumaan toisia puita ylempänä?’ Sitten puut sanoivat viiniköynnökselle: ’Tule sinä kuninkaaksemme!’ Mutta viiniköynnös vastasi niille: ’Lakkaisinko antamasta viiniäni, joka tekee iloiseksi jumalat ja ihmiset, nousisinko huojumaan toisia puita ylempänä?’ Sitten kaikki puut sanoivat orjantappuralle: ’Tule sinä kuninkaaksemme!’ Orjantappura vastasi puille: ’Jos vilpittömästi tahdotte voidella minut kuninkaaksenne, tulkaa etsimään suojaa varjostani. Jos ette tahdo, orjantappurasta lähtee tuli, joka polttaa Libanonin setrit.’”

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.

Vuoropsalmi
(Ps. 21:2-3, 4-5, 6-7. – 2a)

Kertosäe:
Herra, sinun voimastasi kuningas iloitsee.

Herra, sinun voimastasi kuningas iloitsee,
kuinka hän riemuitseekaan sinun avustasi!
Hänen hartaimman toiveensa sinä täytit,
et kieltänyt häneltä, mitä hän pyysi. Kertosäe

Sinä annoit hänelle onnen ja siunauksen,
painoit hänen päähänsä kultaisen kruunun.
Elämää hän sinulta pyysi, sinä lahjoitit sen hänelle,
pitkän iän, ikuisen elämän. Kertosäe

Suuri on hänen kunniansa, kun sinä autat häntä,
vallan ja loiston sinä hänelle lahjoitit.
Sinä suot hänelle siunauksen ikuisesti.
Sinä täytät hänet ilolla ja riemulla kasvojesi edessä. Kertosäe

Halleluja
(Hepr. 4:12)

Halleluja. Halleluja.
Jumalan sana on elävä ja väkevä.
Se paljastaa sisimmät aikeemme ja ajatuksemme.
Halleluja.

EVANKELIUMI
(Matt. 20:1-16)
Katsotko sinä karsaasti sitä, että minä olen hyvä?

+ Luemme pyhästä evankeliumista Matteuksen mukaan.

Siihen aikaan Jeesus esitti opetuslapsilleen tämän vertauksen: ”Taivasten valtakunta on kuin isäntä, joka aamuvarhaisella lähti palkkaamaan työmiehiä viinitarhaansa. Hän sopi miesten kanssa yhden denaarin päiväpalkasta ja lähetti heidät viinitarhaan. Päivän kolmannella tunnilla hän lähti taas ulos ja näki, että torilla seisoi vielä miehiä jouten. ’Menkää tekin viinitarhaan’, hän sanoi heille, ’minä maksan teille sen, mitä kuuluu maksaa.’ Miehet lähtivät. Kuudennen ja yhdeksännen tunnin aikaan isäntä lähti taas ulos ja teki samoin. Kun hän sitten meni ulos yhdennellätoista tunnilla, hän näki vieläkin muutamia joutilaita ja kysyi heiltä: ’Miksi te seisotte täällä kaiken päivää toimettomina?’ ’Kukaan ei ole palkannut meitä’, he vastasivat. Hän sanoi miehille: ’Menkää tekin minun viinitarhaani.’

Kun sitten tuli ilta, viinitarhan omistaja sanoi tilanhoitajalleen: ’Kutsu työmiehet ja maksa heille palkka, viimeksi tulleille ensin ja ensimmäisille vasta sitten.’ Ne, jotka oli palkattu yhdennellätoista tunnilla, tulivat ja saivat kukin denaarinsa. Kun ensiksi palkatut tulivat, he luulivat saavansa enemmän, mutta hekin saivat vain denaarin. Silloin he nostivat metelin ja sanoivat isännälle: ’Nämä viimeksi tulleet tekivät työtä yhden ainoan tunnin, ja silti sinä annat heille saman kuin meille, jotka olemme kantaneet päivän kuorman ja helteen.’ Mutta isäntä sanoi yhdelle miehistä: ’Ystäväni, enhän minä tee sinulle vääryyttä. Emmekö me sopineet denaarista? Ota omasi ja mene. Minä tahdon maksaa tälle viimeksi tulleelle saman kuin sinulle, ja kai minä saan omallani tehdä mitä haluan? Katsotko sinä karsaasti sitä, että minä olen hyvä?’ Näin viimeiset tulevat ensimmäisiksi ja ensimmäiset viimeisiksi.”

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.