20. VIIKON MAANANTAI VUOSI I 

ENSIMMÄINEN LUKUKAPPALE
(Tuom. 2:11-19)
Herra asetti tuomareita, mutta israelilaiset eivät kuunnelleet tuomareitakaan.

Luemme Tuomarien kirjasta.

Niinä päivinä israelilaiset tekivät sitä, mikä on pahaa Herran silmissä ja alkoivat palvella baaleja. He hylkäsivät Herran, isiensä Jumalan, joka oli tuonut heidät pois Egyptistä, ja kääntyivät kumartamaan muita jumalia, joita heidän ympärillään asuvat kansat palvoivat. Näin he herättivät Herran vihan.

Koska israelilaiset hylkäsivät Herran ja ryhtyivät palvelemaan Baalia ja Astartea, Herra vihastui heihin. Hän jätti heidät ryöstelevien rosvojoukkojen armoille ja antoi vihamielisten naapurikansojen alistaa heidät. He eivät enää kyenneet pitämään puoliaan vihollisiaan vastaan, vaan aina kun he ryhtyivät taisteluun, Herran käsi oli heitä vastaan ja hän antoi heidän joutua tappiolle, niin kuin hän oli heille vannonut. Näin israelilaiset joutuivat suureen ahdinkoon.

Silloin Herra kohotti kansan johtajiksi tuomareita, ja he pelastivat kansan rosvojoukkojen käsistä. Mutta israelilaiset eivät totelleet tuomareitakaan, vaan olivat Herralle uskottomia ja kumarsivat muita jumalia. He eivät kauan pysyneet sillä tiellä, jota heidän isänsä olivat Herran käskyjä noudattaen vaeltaneet. He eivät seuranneet isiensä jälkiä.

Herra asetti Israelin kansalle tuomareita ja oli aina näiden tukena. Herra suojeli kansaa vihollisilta niin kauan kuin tuomari eli, sillä Herran kävi kansaa sääliksi, kun hän kuuli sen huokailevan sorrettuna ja vaivoissaan. Mutta heti tuomarin kuoltua israelilaiset lankesivat uudelleen ja vaipuivat vielä syvemmälle turmelukseen kuin esi-isänsä. He eivät luopuneet pahoista teoistaan eivätkä uppiniskaisuudestaan, vaan seurasivat muita jumalia ja palvelivat ja kumarsivat niitä.

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.

Vuoropsalmi
(Ps. 106:34-35, 36-37, 39-40, 43ab+44. – vrt. 4)

Kertosäe:
Muista meitä, Herra,
sinä olet armollinen kansallesi.

He eivät hävittäneet kansoja,
jotka Herra oli käskenyt hävittää,
vaan veljeilivät vieraiden kansojen kanssa
ja ottivat oppia niiden menoista. Kertosäe

He palvoivat vieraita jumalia
ja joutuivat niiden pauloihin.
He uhrasivat poikiaan ja tyttäriään hengille. Kertosäe

He tahrasivat itsensä teoillaan,
kun he olivat uskottomia Herralle.
Niin Herra vihastui kansaansa,
hän ei enää sietänyt omaa perintöosaansa. Kertosäe

Yhä uudestaan Herra pelasti heidät.
Silti he kapinoivat ja toimivat halujensa mukaan.
Mutta Herra näki heidän ahdinkonsa
ja kuuli heidän avunhuutonsa. Kertosäe

Halleluja
(Matt. 5:3)

Halleluja. Halleluja.
Autuaita ovat hengessään köyhät,
sillä heidän on taivasten valtakunta.
Halleluja.

EVANKELIUMI
(Matt. 19:16-22)
Jos tahdot olla täydellinen, niin mene ja myy kaikki, mitä sinulla on. Silloin sinulla on aarre taivaissa.

Luemme pyhästä evankeliumista Matteuksen mukaan.

Siihen aikaan muuan mies tuli kysymään Jeesukselta: ”Opettaja, mitä hyvää minun pitää tehdä, jotta saisin iankaikkisen elämän?” Jeesus vastasi hänelle: ”Miksi sinä minulta hyvästä kyselet? On vain yksi, joka on hyvä. Jos haluat päästä sisälle elämään, noudata käskyjä.” ”Mitä käskyjä?” mies kysyi. ”Näitä”, vastasi Jeesus, ”älä tapa, älä tee aviorikosta, älä varasta, älä todista valheellisesti, kunnioita isääsi ja äitiäsi, ja rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi.” ”Kaikkia niitä olen noudattanut”, sanoi nuorukainen, ”mitä vielä puuttuu?” Jeesus sanoi hänelle: ”Jos tahdot olla täydellinen, niin mene ja myy kaikki, mitä sinulla on, ja anna rahat köyhille. Silloin sinulla on aarre taivaissa. Tule sitten ja seuraa minua.” Mutta kun nuorukainen kuuli nämä sanat, hän lähti surullisena pois, sillä hänellä oli paljon omaisuutta.

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.