24. VIIKON TIISTAI VUOSI I 

ENSIMMÄINEN LUKUKAPPALE
(1. Tim. 3:1-13)
Piispan tulee olla moitteeton; myös diakonien tulee tuntea uskon salaisuus ja pitää omatuntonsa puhtaana.

Luemme apostoli Paavalin ensimmäisestä kirjeestä Timoteukselle.

Rakkaani, tämä sana on varma: joka pyrkii piispan virkaan, tahtoo jaloon työhön. Piispan tulee olla moitteeton, yhden vaimon mies, raitis, harkitseva, rauhallinen, vieraanvarainen ja taitava opettamaan, ei juomiseen taipuvainen, ei väkivaltainen eikä rahanahne, vaan lempeä ja sopuisa. Hänen on pidettävä hyvää huolta perheestään, kasvatettava lapsensa tottelevaisiksi ja saavutettava kaikkien kunnioitus. Jos joku ei osaa pitää huolta omasta perheestään, kuinka hän voisi huolehtia Jumalan kirkosta? Hän ei saa olla vastakääntynyt, jotta hän ei ylpistyisi eikä joutuisi tuomittavaksi Paholaisen kanssa. Hänen on nautittava myös ulkopuolisten arvonantoa, jottei hänestä puhuttaisi pahaa ja jottei hän lankeaisi Paholaisen virittämään ansaan.

Myös diakonien on oltava arvokkaita ja vilpittömiä. He eivät saa käyttää liikaa viiniä eivätkä tavoitella omaa hyötyään. Heidän tulee tuntea uskon salaisuus ja pitää omatuntonsa puhtaana. Myös heidät on ensin tutkittava, ja kun heidät on todettu moitteettomiksi, he saavat ryhtyä hoitamaan tehtäväänsä. Samoin tulee naisten olla arvokkaita, eivätkä he saa puhua muista pahaa. Heidän on oltava raittiita ja kaikessa luotettavia. Diakonin on oltava yhden vaimon mies, ja hänen on pidettävä hyvää huolta lapsistaan ja perheväestään. Ne, jotka hoitavat virkansa hyvin, saavat arvostetun aseman ja voivat rohkeasti julistaa uskoa Kristukseen Jeesukseen.

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.

Vuoropsalmi
(Ps. 101:1-2ab, 2cd-3ab, 5, 6. – vrt. 2c)

Kertosäe:
Minä tahdon vaeltaa vilpittömin sydämin.

Minä laulan armosta ja oikeudesta,
laulan sinun ylistystäsi, Herra.
Minä tahdon vaeltaa viisaasti, noudattaa nuhteetonta tietä.
Milloin tulet luokseni? Kertosäe

Minä tahdon vaeltaa talossani vilpittömin sydämin.
En ryhdy mihinkään,
mikä on pahasta lähtöisin. Kertosäe

Sen, joka toista panettelee,
minä vaiennan.
Kopeaa katsetta ja ylpeää sydäntä
minä en siedä. Kertosäe

Silmäni etsivät maan uskollisia,
he saavat olla lähelläni.
Ken vaeltaa nuhteetonta tietä,
se saa olla palvelijani. Kertosäe

Halleluja
(Luuk. 7:16)

Halleluja. Halleluja.
Meidän keskuuteemme on ilmaantunut suuri profeetta.
Jumala on tullut kansansa avuksi.
Halleluja.

EVANKELIUMI
(Luuk. 7:11-17)
Nuorukainen, minä sanon sinulle: nouse.

Luemme pyhästä evankeliumista Luukkaan mukaan.

Siihen aikaan Jeesus lähti Nainin kaupunkiin, ja hänen kanssaan kulkivat opetuslapset ja suuri joukko ihmisiä. Kun hän jo oli lähellä kaupungin porttia, sieltä kannettiin kuollutta, leskiäidin ainoaa poikaa, ja äidin mukana oli runsaasti kaupungin väkeä. Naisen nähdessään Herran kävi häntä sääliksi, ja hän sanoi: ”Älä itke.” Hän meni paarien viereen ja kosketti niitä, ja kantajat pysähtyivät. Hän sanoi: ”Nuorukainen, minä sanon sinulle: nouse!” Silloin kuollut nousi istumaan ja alkoi puhua, ja Jeesus antoi hänet takaisin äidille.

Kaikki joutuivat pelon valtaan ja ylistivät Jumalaa sanoen: ”Meidän keskuuteemme on ilmaantunut suuri profeetta. Jumala on tullut kansansa avuksi.” Tähän tapaan Jeesuksesta puhuttiin kohta joka puolella Juudeaa ja kaikkialla sen ympäristössä.

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.