24. VIIKON TORSTAI VUOSI I 

ENSIMMÄINEN LUKUKAPPALE
(1. Tim. 4:12-16)
Valvo itseäsi ja opetustasi, silloin pelastat sekä itsesi että ne, jotka kuulevat sinua.

Luemme apostoli Paavalin ensimmäisestä kirjeestä Timoteukselle.

Rakkaani, kenenkään ei pidä väheksyä sinua nuoruutesi vuoksi. Näytä sinä uskoville hyvää esimerkkiä puheissasi ja elämäntavoissasi, rakkaudessa, uskossa ja puhtaudessa. Lue, kehota ja opeta ahkerasti siihen saakka, kun tulen. Älä lyö laimin armolahjaa, joka sinussa on ja joka sinulle annettiin profeetallisen sanan kautta, vanhinten pannessa kätensä sinun päällesi. Huolehdi tästä kaikesta ja toimi näin, jotta kaikki näkisivät sinun edistymisesi. Valvo itseäsi ja opetustasi, pidä kiinni näistä ohjeista! Silloin pelastat sekä itsesi että ne, jotka kuulevat sinua.

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.

Vuoropsalmi
(Ps. 111:7-8, 9, 10. – 2a)

Kertosäe:
Suuret ovat Herran teot!

Tai:
Halleluja.

Hänen kättensä teoissa toteutuu totuus ja oikeus,
kaikki hänen käskynsä ovat luotettavia.
Hän on vahvistanut ne ikuisiksi ajoiksi,
ne on tehty totuudessa ja oikeamielisyydessä. Kertosäe

Hän lähetti kansalleen lunastuksen,
hän sääti liittonsa ikuiseksi.
Hänen nimensä on pyhä ja pelottava. Kertosäe

Herran pelko on viisauden alku,
viisas se, joka hänen tahtonsa täyttää.
Hänen ylistyksensä pysyy iankaikkisesti. Kertosäe

Halleluja
(Matt. 11:28)

Halleluja. Halleluja.
Tulkaa minun luokseni, kaikki te työn ja kuormien uuvuttamat.
Minä annan teille levon, sanoo Herra.
Halleluja.

EVANKELIUMI
(Luuk. 7:36-50)
Hän sai paljot syntinsä anteeksi, sillä hän rakasti paljon.

Luemme pyhästä evankeliumista Luukkaan mukaan.

Siihen aikaan muuan fariseus kutsui Jeesuksen kotiinsa aterialle, ja hän meni sinne ja asettui ruokapöytään. Kaupungissa asui nainen, joka vietti syntistä elämää. Kun hän sai tietää, että Jeesus oli aterialla fariseuksen luona, hän tuli sinne mukanaan alabasteripullo, jossa oli tuoksuöljyä. Hän asettui Jeesuksen taakse tämän jalkojen luo ja itki. Kun Jeesuksen jalat kastuivat hänen kyynelistään, hän kuivasi ne hiuksillaan, suuteli niitä ja voiteli ne tuoksuöljyllä.

Fariseus, joka oli kutsunut Jeesuksen, näki sen ja ajatteli: ”Jos tämä mies olisi profeetta, hän kyllä tietäisi, millainen nainen häneen koskee. Nainenhan on syntinen.” Silloin Jeesus sanoi hänelle: ”Simon, minulla on sinulle puhuttavaa.” ”Puhu vain, opettaja”, fariseus vastasi.

”Oli kaksi miestä”, sanoi Jeesus. ”He olivat velkaa rahanlainaajalle, toinen viisisataa, toinen viisikymmentä denaaria. Kun heillä ei ollut millä maksaa, rahanlainaaja antoi molemmille velan anteeksi. Miten on, kumpi heistä nyt rakastaa häntä enemmän?” Simon vastasi: ”Eiköhän se, joka sai enemmän anteeksi.” ”Aivan oikein”, sanoi Jeesus. Hän kääntyi naiseen päin ja puhui Simonille: ”Katso tätä naista. Kun tulin kotiisi, sinä et antanut vettä jalkojeni pesuun, mutta hän kasteli jalkani kyynelillään ja kuivasi ne hiuksillaan. Sinä et tervehtinyt minua suudelmalla, mutta hän on suudellut jalkojani siitä saakka kun tänne tulin. Sinä et voidellut päätäni öljyllä, mutta hän voiteli jalkani tuoksuöljyllä. Niinpä sanonkin sinulle: hän sai paljot syntinsä anteeksi, sen vuoksi hän rakasti paljon. Mutta joka saa anteeksi vähän, se myös rakastaa vähän.” Ja hän sanoi naiselle: ”Kaikki sinun syntisi on annettu anteeksi.”

Pöytävieraat alkoivat ihmetellä: ”Kuka tuo mies on? Hänhän antaa syntejäkin anteeksi.” Mutta Jeesus sanoi naiselle: ”Uskosi on pelastanut sinut. Mene rauhassa.”

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.