30. VIIKON MAANANTAI VUOSI I 

ENSIMMÄINEN LUKUKAPPALE
(Room. 8:12-17)
Olette saaneet Hengen, joka antaa meille lapsen oikeuden, ja niin me huudamme: ”Abba! Isä!”

Luemme apostoli Paavalin kirjeestä roomalaisille.

Veljet, meillä on velvollisuuksia, mutta ei lihaamme kohtaan; ei meidän pidä elää sen mukaan. Jos elätte lihanne mukaan, te kuolette, mutta jos Hengen avulla kuoletatte ruumiin teot, te saatte elää. Kaikki, joita Jumalan Henki johtaa, ovat Jumalan lapsia. Te ette ole saaneet orjuuden henkeä, joka saattaisi teidät jälleen pelon valtaan. Olette saaneet Hengen, joka antaa meille lapsen oikeuden, ja niin me huudamme: ”Abba! Isä!” Henki itse todistaa yhdessä meidän henkemme kanssa, että olemme Jumalan lapsia. Mutta jos olemme lapsia, olemme myös perillisiä, Jumalan perillisiä yhdessä Kristuksen kanssa; jos kerran kärsimme yhdessä Kristuksen kanssa, pääsemme myös osallisiksi samasta kirkkaudesta kuin hän.

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.

Vuoropsalmi
(Ps. 68:2+4, 6-7ab, 20-21. – 21a)

Kertosäe:
Jumala on meille pelastuksen Jumala.

Jumala nousee, ja hänen vihollisensa hajaantuvat,
hänen vastustajansa pakenevat hänen tieltään.
Mutta vanhurskaat iloitsevat,
iloitsevat ja riemuitsevat Jumalan edessä. Kertosäe

Hän on orpojen isä ja leskien puoltaja,
Jumala pyhässä asunnossaan.
Hän antaa yksinäiselle kodin,
hän päästää vangitut vapauteen. Kertosäe

Ylistetty olkoon Herra päivästä päivään.
Meitä kantaa Jumala, meidän apumme.
Jumala on meille pelastuksen Jumala.
Herra, Herra pelastaa kuolemasta. Kertosäe

Halleluja
(vrt. Joh. 17:17b, 17a)

Halleluja. Halleluja.
Herra, sinun sanasi on totuus.
Pyhitä meidät totuudessa.
Halleluja.

EVANKELIUMI
(Luuk. 13:10-17)
Eikö tätä Abrahamin tytärtä olisi saanut päästää vapaaksi sapatinpäivänä?

Luemme pyhästä evankeliumista Luukkaan mukaan.

Siihen aikaan Jeesus oli sapattina eräässä synagogassa opettamassa. Siellä oli nainen, jota kahdeksantoista vuotta oli vaivannut sairauden henki. Hänen selkänsä oli pahasti köyryssä, eikä hän kyennyt suoristamaan itseään. Nähdessään hänet Jeesus kutsui hänet luokseen ja sanoi: ”Nainen, olet päässyt vaivastasi.” Hän pani kätensä naisen päälle, ja heti tämä oikaisi selkänsä ja ylisti Jumalaa.

Kun synagogan esimies näki, että Jeesus paransi sairaan sapattina, hän suutuksissaan sanoi paikalla oleville: ”Viikossa on kuusi päivää työtä varten, tulkaa silloin parannettaviksi älkääkä sapattina.” Herra vastasi: ”Te tekopyhät! Jokainen teistä kyllä päästää sapattina härkänsä tai aasinsa kytkyestä ja vie sen juomaan. Tätä Abrahamin tytärtä on Saatana pitänyt siteissään jo kahdeksantoista vuotta. Eikö häntä olisi saanut päästää vapaaksi sapatinpäivänä?” Jeesuksen vastauksen kuullessaan kaikki hänen vastustajansa olivat häpeissään, mutta kansa iloitsi kaikista ihmeteltävistä teoista, joita hän teki.

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.