33. VIIKON PERJANTAI VUOSI I 

ENSIMMÄINEN LUKUKAPPALE
(1. Makk. 4:36-37, 52-59)
Alttarin vihkimisjuhlaa vietettiin ja kaikki toivat iloiten polttouhrilahjojaan.

Luemme Ensimmäisestä makkabilaiskirjasta.

Niinä päivinä Juudas ja hänen veljensä sanoivat: ”Vihollisten armeija on murskana. Nyt on aika puhdistaa temppeli ja vihkiä se uudelleen.” Koko sotajoukko koottiin yhteen, ja he nousivat Siionin vuorelle.

Yhdeksännen kuun eli kislev-kuun kahdentenakymmenentenäviidentenä päivänä vuonna 148 he nousivat varhain aamulla ja kantoivat lain määräyksen mukaisesti uhrin uudelle polttouhrialttarille, jonka olivat rakentaneet. Samaan aikaan, samana vuoden päivänä, jona pakanat olivat sen häväisseet, se vihittiin uudelleen käyttöön laulujen kaikuessa ja harppujen, lyyrojen ja symbaalien soidessa. Kaikki polvistuivat ja kumarsivat maahan saakka, ja he kiittivät taivasta, joka oli auttanut heidät voittoon.

Vihkimisjuhlaa vietettiin kahdeksan päivää. Kaikki toivat iloiten polttouhrilahjojaan ja uhrasivat yhteys- ja kiitosuhreja. He koristelivat temppelin julkisivun kultaisin seppelein ja kilvin, asettivat uudet portit paikoilleen ja kunnostivat pappien kammiot ja niiden ovet. Kaikki olivat riemuissaan siitä, että pakanoiden tuottama häpeä oli nyt pyyhitty pois. Juudas, hänen veljensä ja koko Israelin kansa päättivät, että temppelin vihkimisen muistojuhlaa tulisi iloiten ja riemuiten viettää joka vuosi määräaikaan, kahdeksan päivän ajan kislev-kuun kahdennestakymmenennestäviidennestä päivästä lukien.

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.

Vuoropsalmi
(1. Aik. 29:10, 11ab, 11c-12a, 12bc. – 13b)

Kertosäe:
Herra, me ylistämme nimesi kunniaa.

Ylistetty olet sinä, Herra, isämme Israelin Jumala,
aina ja ikuisesti! Kertosäe

Sinun, Herra, on suuruus ja voima, kunnia, kirkkaus ja valta,
sillä sinun on kaikki, mitä on taivaassa ja maan päällä. Kertosäe

Sinun on kuninkuus, sinä olet kaikkea muuta korkeammalla.
Sinulta tulevat rikkaus ja kunnia. Kertosäe

Kaikkea sinä hallitset. Sinun kädessäsi on kaikki voima ja valta,
sinun vallassasi on tehdä suureksi
ja väkeväksi kenet tahdot. Kertosäe

Halleluja
(Joh. 10:27)

Halleluja. Halleluja.
Minun lampaani kuulevat minun ääneni, sanoo Herra,
ja minä tunnen ne, ja ne seuraavat minua.
Halleluja.

EVANKELIUMI
(Luuk. 19:45-48)
Te olette tehneet Jumalan huoneesta rosvojen luolan.

Luemme pyhästä evankeliumista Luukkaan mukaan.

Siihen aikaan Jeesus meni temppeliin ja alkoi ajaa ulos niitä, jotka siellä kävivät kauppaa. Hän sanoi heille: ”On kirjoitettu: ’Minun huoneeni on oleva rukouksen huone.’ Mutta te olette tehneet siitä rosvojen luolan.”

Hän opetti sitten joka päivä temppelissä. Ylipapit, lainopettajat ja muut kansan johtomiehet miettivät, miten raivaisivat hänet pois tieltä. He eivät kuitenkaan keksineet, mitä tehdä, sillä koko kansa oli jatkuvasti Jeesuksen ympärillä kuuntelemassa häntä.

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.