34. VIIKON LAUANTAI VUOSI I 

ENSIMMÄINEN LUKUKAPPALE
(Dan. 7:15-27)
Kuninkuus ja valta annetaan Korkeimman pyhien kansalle.

Luemme profeetta Danielin kirjasta.

Minä, Daniel, tunsin, miten henkeni minussa tuli levottomaksi, ja pääni näyt pelottivat minua. Minä lähestyin yhtä niistä, jotka seisoivat siellä, ja pyysin häntä tarkasti selittämään kaiken tämän. Hän vastasi ja kertoi minulle näiden asioiden selityksen: ”Nuo neljä suurta eläintä tarkoittavat, että neljä valtakuntaa nousee hallitsemaan maailmaa. Mutta Korkeimman pyhät saavat vallan ja ottavat haltuunsa kuninkuuden ikuisuuksien ikuisuuteen saakka.”

Sitten minä halusin saada selvän tiedon neljännestä eläimestä, joka oli erilainen kuin kaikki muut, hyvin pelottava, jonka hampaat olivat rautaa ja kynnet pronssia, joka söi ja ruhjoi kaiken ja tallasi tähteet jalkoihinsa. Halusin myös tietää niistä kymmenestä sarvesta, jotka olivat sen päässä, ja vielä siitä sarvesta, joka kasvoi esiin ja jonka tieltä putosi pois kolme sarvea, tuosta sarvesta, jolla oli silmät ja suuria sanoja puhuva suu ja joka näytti muita sarvia suuremmalta. Minun katsellessani tuo sarvi ryhtyi sotaan pyhiä vastaan, ja se voitti heidät ja piti heitä vallassaan, kunnes Ikiaikainen saapui ja Korkeimman pyhät saivat oikeutensa ja tuli hetki, jolloin pyhät ottivat haltuunsa vallan.

Ja minulle vastattiin: ”Neljäs eläin tarkoittaa neljättä valtakuntaa, joka on syntyvä maailmaan. Se valtakunta on erilainen kuin muut valtakunnat, ja se syö koko maailman ja tallaa ja murskaa sen. Ne kymmenen sarvea ovat kymmenen kuningasta, jotka tulevat hallitsemaan sitä valtakuntaa. Heidän jälkeensä nousee vielä yksi. Hän on erilainen kuin edelliset ja kukistaa kolme kuningasta. Uhmaten hän puhuu Korkeinta vastaan, tuhoaa Korkeimman pyhiä ja pyrkii muuttamaan juhla-ajat ja lain. Korkeimman pyhät annetaan hänen armoilleen ajaksi, kahdeksi ajaksi ja puoleksi ajaksi. Mutta oikeus on istuva tuomitsemaan, ja hänen valtansa otetaan häneltä pois, se tuhotaan ja hävitetään lopullisesti. Kuninkuus ja valta ja valtakuntien mahti kaiken taivaan alla annetaan Korkeimman pyhien kansalle. Sen kansan valtakunta on ikuinen valtakunta, ja kaikki vallat palvelevat ja tottelevat sitä.”

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.

Vuoropsalmi
(Dan. 3:82, 83, 84, 85, 86, 87. – 59b)

Kertosäe:
Kiittäkää ja ylistäkää häntä ikuisesti.

Kiittäkää Herraa, ihmiset,
kiittäkää ja ylistäkää häntä ikuisesti. Kertosäe

Kiitä Herraa, Israel,
kiitä ja ylistä häntä ikuisesti. Kertosäe

Kiittäkää HerraaH, Herran papit,
kiittäkää ja ylistäkää häntä ikuisesti. Kertosäe

Kiittäkää Herraa, Herran palvelijat,
kiittäkää ja ylistäkää häntä ikuisesti. Kertosäe

Kiittäkää Herraa, oikeamielisten henget ja sielut,
kiittäkää ja ylistäkää häntä ikuisesti. Kertosäe

Kiittäkää Herraa, hurskaat ja nöyrät,
kiittäkää ja ylistäkää häntä ikuisesti. Kertosäe

Halleluja
(Luuk. 21:36)

Halleluja. Halleluja.
Pysykää alati valveilla ja rukoilkaa,
jotta kestäisitte Ihmisen Pojan edessä.
Halleluja.

EVANKELIUMI
(Luuk. 21:34-36)
Pysykää valveilla, jotta selviäisitte kaikesta siitä, mikä on tapahtuva.

Luemme pyhästä evankeliumista Luukkaan mukaan.

Siihen aikaan Jeesus sanoi opetuslapsilleen: ”Pitäkää varanne, etteivät juopottelu ja päihtymys tai jokapäiväisen elämän huolet turruta teitä, niin että se päivä yllättää teidät niin kuin ansa. Sitä päivää ei vältä yksikään, joka maan päällä elää. Pysykää siis alati valveilla ja rukoilkaa itsellenne voimaa, jotta selviäisitte kaikesta siitä, mikä on tapahtuva, ja kestäisitte Ihmisen Pojan edessä.”

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.