6. VIIKON MAANANTAI VUOSI I 

ENSIMMÄINEN LUKUKAPPALE
(1. Moos. 4:1-15, 25)
Kain kävi veljensä Abelin kimppuun ja tappoi hänet.

Luemme Ensimmäisestä Mooseksen kirjasta.

Mies yhtyi vaimoonsa Eevaan, ja Eeva tuli raskaaksi ja synnytti Kainin. Eeva sanoi: ”Minä olen Herran avulla saanut poikalapsen.” Sitten hän synnytti Kainille veljen, Abelin. Abelista tuli lammaspaimen ja Kainista maanviljelijä.

Kerran Kain toi Herralle uhrilahjaksi maan satoa, ja Abel toi lampaidensa esikoiskaritsoja ja niiden rasvaa. Herra katsoi suopeasti Abeliin ja hänen uhriinsa, mutta Kainin ja hänen uhrinsa puoleen hän ei katsonut. Silloin Kain suuttui kovin ja hänen katseensa synkistyi. Herra kysyi Kainilta: ”Miksi sinä suutuit ja katselet synkkänä maahan? Jos teet oikein, voit kohottaa katseesi, mutta jos et tee, on synti ovella vaanimassa. Sinua se haluaa, mutta sinun on pidettävä se kurissa.”

Kain sanoi veljelleen Abelille: ”Lähde mukaani.” Mutta kun he olivat kulkeneet jonkin matkaa, Kain kävi veljensä Abelin kimppuun ja tappoi hänet. Silloin Herra kysyi Kainilta: ”Missä on veljesi Abel?” Kain vastasi: ”En tiedä. Olenko minä veljeni vartija?” Herra sanoi: ”Mitä oletkaan tehnyt! Etkö kuule, kuinka veljesi veri huutaa minulle maasta? Nyt olet kirottu etkä voi jäädä tänne, sillä tämän maan oli avattava suunsa ja otettava vastaan veljesi veri, jonka sinä vuodatit. Kun koetat viljellä maata, se ei enää ruoki sinua, vaan sinun on harhailtava kodittomana ja pakolaisena maan päällä.”

Kain sanoi Herralle: ”Syntini rangaistus on minulle liian raskas kantaa. Kun sinä nyt karkotat minut tältä seudulta, minä joudun pois kasvojesi edestä. Minun on harhailtava kodittomana ja pakolaisena maailmalla, ja silloin kuka hyvänsä, joka minut kohtaa, voi tappaa minut.” Mutta Herra sanoi hänelle: ”Ei, vaan kostettakoon seitsenkertaisesti sille, joka tappaa Kainin.” Ja Herra pani Kainiin merkin, ettei kukaan, joka hänet kohtaa, tappaisi häntä.

Aadam yhtyi taas vaimoonsa, ja tämä synnytti pojan. Eeva antoi hänelle nimen Set ja sanoi: ”Jumala on suonut minulle uuden jälkeläisen Abelin sijaan, jonka Kain tappoi.”

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.

Vuoropsalmi
(Ps. 50:1, 8, 16bc-17, 20-21. – 14a)

Kertosäe:
Anna Jumalalle uhriksi kiitos.

Jumala, Herra Jumala, on puhunut ja kutsunut koolle
koko maanpiirin, idän ääriltä kaukaiseen länteen saakka.
”En nuhtele sinua uhriesi tähden,
sillä polttouhrisi ovat aina edessäni. Kertosäe

Miten sinä voit kertoa käskyistäni,
kuinka uskallat puhua minun liitostani,
sinä, joka et ota vastaan ojennusta
vaan heität käskyni selkäsi taakse? Kertosäe

Sinä istut ja puhut pahaa veljestäsi, panettelet oman äitisi poikaa.
Pysyisinkö hiljaa, kun sinä teet noin?
Sinä luulet, että minä olen sinun kaltaisesi.
Mutta minä panen sinut vastaamaan teoistasi,
asetan sinut tuomiolle.” Kertosäe

Halleluja
(Joh. 14:6)

Halleluja. Halleluja.
Minä olen tie, totuus ja elämä, sanoo Herra.
Ei kukaan pääse Isän luo muuten kuin minun kauttani.
Halleluja.

EVANKELIUMI
(Mark. 8:11-13)
Miksi tämä sukupolvi vaatii merkkiä?

Luemme pyhästä evankeliumista Markuksen mukaan.

Siihen aikaan fariseuksia tuli väittelemään Jeesuksen kanssa. He vaativat häneltä merkkiä taivaasta pannen näin hänet koetukselle. Jeesus huokasi syvään ja sanoi: ”Miksi tämä sukupolvi vaatii merkkiä? Totisesti: tälle sukupolvelle ei merkkiä anneta.” Ja hän jätti heidät, astui taas veneeseen ja lähti vastarannalle.

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.