6. VIIKON PERJANTAI VUOSI I 

ENSIMMÄINEN LUKUKAPPALE
(1. Moos. 11:1-9)
Menkäämme sekoittamaan heidän kielensä.

Luemme Ensimmäisestä Mooseksen kirjasta.

Koko maailma käytti samoja sanoja ja puhui yhtä kieltä. Kun ihmiset siirtyivät itään, he löysivät Sinearin maasta tasangon ja jäivät sinne asumaan. Ja he sanoivat toisilleen: ”Tehkäämme tiiliä ja polttakaamme ne koviksi.” He käyttivät savitiiltä rakennuskivenä ja asfalttipikeä muuraamiseen. He sanoivat: ”Rakentakaamme itsellemme kaupunki ja torni, joka ulottuu taivaaseen asti. Sillä tavoin saamme mainetta emmekä myöskään hajaannu yli koko maan.”

Herra tuli katsomaan kaupunkia ja tornia, jota ihmiset rakensivat, ja sanoi: ”Siinä he nyt ovat, yksi kansa, jolla on yksi ja sama kieli. Tämä, mitä he ovat saaneet aikaan, on vasta alkua. Nyt he pystyvät tekemään mitä tahansa. Menkäämme sekoittamaan heidän kielensä, niin etteivät he ymmärrä toistensa puhetta.” Ja niin Herra hajotti heidät sieltä kaikkialle maailmaan, ja he lakkasivat rakentamasta kaupunkia. Kaupunki sai nimen Babylon, sillä siellä Herra sekoitti ihmisten kielen ja sieltä hän hajotti heidät kaikkialle maailmaan.

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.

Vuoropsalmi
(Ps. 33:10-11, 12-13, 14-15. – 12b)

Kertosäe:
Onnellinen se kansa,
jonka Herra on valinnut perinnöksi itselleen.

Herra on kumonnut kansojen päätökset
ja tehnyt tyhjiksi ihmisten aikeet.
Mutta Herran päätökset pysyvät iäti,
hänen ajatuksensa polvesta polveen. Kertosäe

Onnellinen se kansa, jonka jumala on Herra,
kansa, jonka Herra on valinnut perinnöksi itselleen.
Taivaastaan Herra katsoo meitä,
hän näkee kaikki ihmislapset. Kertosäe

Korkeudestaan hän valvoo maata,
kaikkia jotka siinä asuvat,
joiden sydämen hän itse on luonut,
joiden teot hän kaikki tuntee. Kertosäe

Halleluja
(Joh. 15:15b)

Halleluja. Halleluja.
Minä sanon teitä ystävikseni, sanoo Herra,
olenhan saattanut teidän tietoonne kaiken,
minkä olen Isältäni kuullut.
Halleluja.

EVANKELIUMI
(Mark. 8:34 – 9:1)
Joka elämänsä minun tähteni ja evankeliumin tähden kadottaa, on sen pelastava.

Luemme pyhästä evankeliumista Markuksen mukaan.

Siihen aikaan Jeesus kutsui väkijoukon ja opetuslapsensa ja sanoi heille: ”Jos joku tahtoo kulkea minun jäljessäni, hän kieltäköön itsensä, ottakoon ristinsä ja seuratkoon minua. Sillä se, joka tahtoo pelastaa elämänsä, kadottaa sen, mutta joka elämänsä minun tähteni ja evankeliumin tähden kadottaa, on sen pelastava. Mitä hyödyttää ihmistä, jos hän voittaa omakseen koko maailman mutta menettää sielunsa? Millä ihminen voi ostaa sielunsa takaisin? Joka tämän uskottoman ja syntisen sukupolven keskellä häpeää minua ja minun sanojani, sitä on Ihmisen Poika häpeävä, kun hän tulee Isänsä kirkkaudessa pyhien enkelien kanssa.” Hän sanoi vielä: ”Totisesti: tässä joukossa on muutamia, jotka eivät kohtaa kuolemaa ennen kuin näkevät, että Jumalan valtakunta on tullut voimassaan.”

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.