7. VIIKON MAANANTAI VUOSI I 

ENSIMMÄINEN LUKUKAPPALE
(Sir. 1:1-10)
Ennen kaikkea muuta luotiin viisaus.

Luemme Sirakin kirjasta.

Kaikki viisaus tulee Herralta, hänen luonaan sillä on ikuinen sijansa. Kuka voisi laskea meren hiekanjyvät, sadepisarat ja ikuisuuden päivät? Kuka voisi selvittää taivaan korkeuden, maan laajuuden ja syvyyksien pohjan? Kuka viisauden? Ennen kaikkea muuta luotiin viisaus, jo aikojen alussa ymmärrys ja järki. Viisauden lähde on Jumalan sana korkeuksissa, viisauden teille ohjaavat ikiaikaiset käskyt. Kenelle on paljastettu, mistä viisaus on peräisin? Kuka tuntee sen nerokkaat suunnitelmat? Kenelle on ilmoitettu, mitä viisaus ja ymmärrys on? Kuka hallitsee tietämyksen, jonka viisaus on kerännyt? Vain yksi on viisas. Mahtavana ja pelottavana hän istuu valtaistuimellaan. Hän on Herra. Hän loi viisauden, tarkasteli sitä, määritti sen mitat ja vuodatti sitä koko luomakuntaan, jakoi anteliaasti kaikille eläville. Ne, jotka häntä rakastavat, saavat viisautta runsain mitoin.

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.

Vuoropsalmi
(Ps. 93:1ab, 1c-2, 5. – 1a)

Kertosäe:
Herra on kuningas! Mahti on hänen viittanaan.

Herra on kuningas! Mahti on hänen viittanaan,
hän on vyöttäytynyt, kietonut vyötäisilleen voiman! Kertosäe

Maanpiiri on lujalla perustalla, se ei horju.
Sinun valtaistuimesi on luja, se on ollut luja halki aikojen.
Sinä olet ollut iäti. Kertosäe

Sinun säädöksesi, Herra, ovat lujat ja varmat,
pyhänä hohtaa sinun temppelisi
ajasta aikaan. Kertosäe

Halleluja
(vrt. 2. Tim. 1:10)

Halleluja. Halleluja.
Vapahtajamme, Kristus Jeesus, on kukistanut kuoleman
ja tuonut valoon elämän evankeliumin kautta.
Halleluja.

EVANKELIUMI
(Mark. 9:14-29)
Minä uskon, Herra! Auta minua epäuskossani.

Luemme pyhästä evankeliumista Markuksen mukaan.

Siihen aikaan, kun Jeesus ja Pietari, Jaakob ja Johannes palasivat vuorelta muiden luo, he näkivät heidän ympärillään suuren ihmisjoukon ja myös lainopettajia, jotka väittelivät opetuslasten kanssa Jeesuksen nähdessään kaikki joutuivat hämmingin valtaan. He riensivät hänen luokseen ja tervehtivät häntä. Jeesus kysyi heiltä: ”Mikä väittely täällä on?” Eräs mies väkijoukosta vastasi hänelle: ”Opettaja minä toin poikani sinun luoksesi. Hänessä on mykkä henki. Se ottaa hänet valtaansa missä vain. Se paiskaa hänet maahan, ja hän kuolaa ja kiristelee hampaitaan ja menee aivan jäykäksi. Pyysin, että opetuslapsesi ajaisivat hengen pois, mutta ei heistä ollut siihen.”

Silloin Jeesus sanoi heille: ”Voi tätä epäuskoista sukupolvea! Kuinka kauan minun on vielä oltava teidän keskuudessanne? Kuinka kauan minun pitää kestää teitä? Tuokaa poika minun luokseni.” He toivat pojan Jeesuksen luo. Jeesuksen nähdessään henki heti kouristi poikaa, ja tämä kaatui, kieriskeli maassa ja kuolasi. Jeesus kysyi pojan isältä: ”Kuinka kauan hänellä on ollut tämä vaiva?” ”Pienestä pitäen”, vastasi mies. ”Henki on monet kerrat kaatanut hänet, jopa tuleen ja veteen, jotta saisi hänet tapetuksi. Sääli meitä ja auta, jos sinä jotakin voit!” ”Jos voit?” vastasi Jeesus. ”Kaikki on mahdollista sille, joka uskoo.” Silloin pojan isä heti huusi: ”Minä uskon! Auta minua epäuskossani!”

Kun Jeesus näki, että väkeä tuli aina vain lisää, hän käski saastaista henkeä sanoen: ”Mykkä ja kuuro henki, minä käsken sinua: lähde pojasta äläkä enää mene häneen!” Henki huusi, kouristi poikaa rajusti ja lähti hänestä. Poika jäi makaamaan elottoman näköisenä, ja monet sanoivatkin: ”Nyt hän kuoli.” Mutta Jeesus tarttui häntä kädestä ja auttoi hänet jalkeille, ja hän nousi.

Kun Jeesus sitten oli mennyt sisään ja vain opetuslapset olivat paikalla, nämä kysyivät häneltä: ”Miksi me emme kyenneet ajamaan sitä henkeä pojasta?” Hän vastasi: ”Tätä lajia ei saa lähtemään muulla kuin rukouksella.”

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.