7. VIIKON PERJANTAI VUOSI I 

ENSIMMÄINEN LUKUKAPPALE
(Sir. 6:5-17)
Uskolliselle ystävälle ei ole hintaa.

Luemme Sirakin kirjasta.

Miellyttävä puhe tuo paljon ystäviä, kauniit sanat saavat suopean vastaanoton. Olkoon sinulla paljon tuttavia mutta uskottuja vain yksi tuhannesta. Kun hankit ystävän, älä oikopäätä luota häneen vaan pane hänet kokeeseen. Moni on ystävä hyvinä aikoina mutta kaikkoaa, kun joudut ahtaalle. Moni ystävä muuttuu vihamieheksesi ja nolaa sinut kertomalla riitanne syistä. Moni on ystäväsi pitopöydässä mutta kaikkoaa, kun joudut ahtaalle. Onnesi päivinä mikään ei erota teitä ja hän puhuu palvelijoillesi kuin isäntä. Jos onnesi kääntyy, hän kääntyy sinua vastaan ja alkaa vältellä sinua. Pysy erossa vihamiehistäsi ja varo myös ystäviäsi! Uskollinen ystävä on vahva turva; joka sellaisen löytää, löytää aarteen. Uskolliselle ystävälle ei ole hintaa, hänen arvonsa ei ole punnittavissa. Uskollinen ystävä on elvyttävä lääke; joka pelkää Jumalaa, löytää sellaisen ystävän. Jumalanpelko ohjaa oikeaan ystävyyteen, sillä millainen ihminen itse on, sellainen on hänen ystävänsä.

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.

Vuoropsalmi
(Ps. 119:12, 16, 18, 27, 34, 35. – 35a)

Kertosäe:
Anna minun kulkea käskyjesi polkua, Herra.

Kiitetty olet sinä, Herra!
Opeta minut tuntemaan määräyksesi. Kertosäe

Sinun käskysi ovat iloni,
sinun sanaasi minä en unohda. Kertosäe

Avaa silmäni näkemään
sinun lakisi kaikkine ihmeineen. Kertosäe

Opasta minut säädöstesi tielle,
minä tahdon tutkistella sinun lakisi ihmeitä. Kertosäe

Anna minulle ymmärrystä noudattaa lakiasi,
olla sydämestäni sille kuuliainen. Kertosäe

Anna minun kulkea käskyjesi polkua,
siitä minä saan ilon. Kertosäe

Halleluja
(vrt. Joh. 17:17b, 17a)

Halleluja. Halleluja.
Herra, sinun sanasi on totuus.
Pyhitä meidät totuudessa.
Halleluja.

EVANKELIUMI
(Mark. 10:1-12)
Minkä Jumala on yhdistänyt, sitä älköön ihminen erottako.

Luemme pyhästä evankeliumista Markuksen mukaan.

Siihen aikaan Jeesus tuli Jordanin itäpuolta kulkien Juudean alueelle. Hänen kanssaan kulki nytkin suuri joukko ihmisiä, ja tapansa mukaan hän opetti heitä.

Hänen luokseen tuli myös fariseuksia, jotka häntä koetellakseen kysyivät, saako mies hylätä vaimonsa. Hän vastasi heille: ”Mitä Mooses on siitä säätänyt?” He sanoivat: ”Mooses antoi meille luvan kirjoittaa erokirjan ja hylätä vaimon.” Silloin Jeesus sanoi: ”Te olette kovasydämisiä, siksi hän laati teille sen säännöksen. Mutta maailman alussa Jumala loi ihmisen mieheksi ja naiseksi. Sen tähden mies jättää isänsä ja äitinsä ja liittyy vaimoonsa, niin että nämä kaksi tulevat yhdeksi lihaksi. He eivät siis enää ole kaksi, he ovat yksi liha. Ja minkä Jumala on yhdistänyt, sitä älköön ihminen erottako.”

Kun he olivat keskenään, opetuslapset kysyivät uudestaan tätä asiaa. Jeesus sanoi heille: ”Se, joka hylkää vaimonsa ja menee naimisiin toisen kanssa, tekee aviorikoksen. Ja jos vaimo hylkää miehensä ja menee naimisiin toisen kanssa, hänkin tekee aviorikoksen.”

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.