8. VIIKON KESKIVIIKKO VUOSI I 

ENSIMMÄINEN LUKUKAPPALE
(Sir. 36:1-2, 5-6, 13-22) [Nov. Sir. 36:1-2a, 5-6, 13-19]
Tietäkööt kansat, ettei ole muuta jumalaa kuin sinä.

Luemme Sirakin kirjasta.

Armahda meitä, Valtias, kaikkeuden Jumala! Pane kaikki kansat pelkäämään sinua! Tulkoot he tuntemaan sinut niin kuin me tunnemme, tietäkööt, ettei ole muuta jumalaa kuin sinä. Näytä jälleen merkkisi, tee uusia ihmeitä. Kokoa yhteen kaikki Jaakobin heimot, anna niiden asettua perintömaahansa entiseen tapaan. Herra, armahda kansaa, joka on saanut sinulta nimensä, Israelia, jonka olet pannut esikoisen asemaan. Armahda pyhää kaupunkiasi, Jerusalemia, asumuksesi paikkaa. Täytä Siion mainetekojesi ylistyksellä, pyhällä kunnialla oma temppelisi. Vahvista sanasi niille, jotka aikojen alussa loit, toteuta ennustukset, jotka lausuttiin sinun nimessäsi. Palkitse ne, jotka panevat toivonsa sinuun, tuo julki, kuinka oikeassa profeettasi ovat olleet. Kuule, Herra, palvelijoidesi rukous, sinä, joka olet armollinen kansallesi! Silloin kaikki maan päällä ymmärtävät, että sinä olet Herra, ikuinen Jumala.

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.

Vuoropsalmi
(Ps. 79:8, 9, 11+13. – vrt. Sir. 36:1 Nov.)

Kertosäe:
Herra, näytä meille armosi valo.

Älä pane meitä vastaamaan isiemme rikoksista,
vaan armahda meitä,
riennä avuksemme,
sillä meidät on painettu maahan. Kertosäe

Auta meitä, Jumala, pelastajamme,
nimesi ja kunniasi tähden!
Pelasta meidät ja anna syntimme anteeksi
oman nimesi tähden! Kertosäe

Kuule vangittujen vaikerrus,
väkevällä kädelläsi vapauta kuoleman omat.
Me, sinun kansasi, sinun laitumesi lampaat,
kiitämme sinua ikuisesti,
toistamme ylistystäsi polvesta polveen. Kertosäe

Halleluja
(Mark. 10:45)

Halleluja. Halleluja.
Ihmisen Poika tuli palvelemaan
ja antamaan henkensä lunnaiksi monien puolesta.
Halleluja.

EVANKELIUMI
(Mark. 10:32-45)
Me menemme nyt Jerusalemiin, ja Ihmisen Poika annetaan ylipappien ja lainopettajien käsiin.

Luemme pyhästä evankeliumista Markuksen mukaan.

Siihen aikaan, kun opetuslapset nousivat Jerusalemiin vievää tietä, Jeesus kulki muiden edellä. Opetuslapset olivat ymmällä, ja heidän perässään kulkevat ihmiset alkoivat pelätä. Silloin Jeesus kutsui taas luokseen kaksitoista opetuslastaan ja alkoi puhua heille siitä, mitä hänelle oli tapahtuva: ”Me menemme nyt Jerusalemiin, ja Ihmisen Poika annetaan ylipappien ja lainopettajien käsiin. He tuomitsevat hänet kuolemaan ja luovuttavat hänet pakanoille, ja nämä pilkkaavat ja sylkevät ja ruoskivat häntä ja tappavat hänet. Mutta kolmen päivän kuluttua hän nousee kuolleista.”

Jaakob ja Johannes, Sebedeuksen pojat, tulivat Jeesuksen luo ja sanoivat: ”Opettaja, meillä olisi sinulle pyyntö. Suostuthan siihen.” ”Mitä te haluatte minun tekevän?” kysyi Jeesus. He vastasivat: ”Kun kirkkautesi tulee, anna meidän istua vierelläsi, toisen oikealla ja toisen vasemmalla puolella.” Jeesus sanoi heille: ”Te ette tiedä mitä pyydätte. Onko teistä juomaan sitä maljaa, jonka minä juon? Voitteko te ottaa sen kasteen, jolla minut kastetaan?” ”Voimme”, he vastasivat. Silloin Jeesus sanoi heille: ”Sen maljan, jonka minä juon, te vielä juottekin, ja sillä kasteella, jolla minut kastetaan, kastetaan myös teidät. Mutta minä en määrää siitä, kuka istuu oikealla ja kuka vasemmalla puolellani. Ne paikat ovat niiden, joille ne on tarkoitettu.”

Kun muut kymmenen kuulivat tästä, he suuttuivat Jaakobille ja Johannekselle. Mutta Jeesus kutsui heidät luokseen ja sanoi: ”Te tiedätte, että ne, jotka ovat hallitsijan asemassa, ovat kansojen herroja ja maan mahtavat pitävät kansoja valtansa alla. Niin ei saa olla teidän keskuudessanne. Joka tahtoo teidän joukossanne tulla suureksi, se olkoon toisten palvelija, ja joka tahtoo tulla teidän joukossanne ensimmäiseksi, se olkoon kaikkien orja. Ei Ihmisen Poikakaan tullut palveltavaksi, vaan palvelemaan ja antamaan henkensä lunnaiksi monien puolesta.”

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.