8. VIIKON LAUANTAI VUOSI I 

ENSIMMÄINEN LUKUKAPPALE
(Sir. 51:12c-20b) [Nov. Sir. 51:17-27]
Hänelle, joka antoi minulle viisautta, minä annan kunnian.

Luemme Sirakin kirjasta.

Minä kiitän ja ylistän sinua ja kuulutan Herran nimen kunniaa. Kun olin nuori enkä vielä ollut lähtenyt retkilleni, minä rukoilin ja etsin innokkaasti viisautta. Temppelin edessä rukoilin sitä itselleni, ja viimeiseen saakka minä tavoittelen sitä. Se kukoistaa ja kehittää kypsät rypäleet, ja sydämeni saa ilonsa siitä. Minun jalkani ovat astuneet suoraa tietä, nuoruudestani saakka olen sitä seurannut. Kun vain vähänkin terästin kuuloani, sain heti ottaa vastaan runsaasti uutta oppia. Viisauden ansiosta minä menestyin – hänelle, joka antoi minulle viisautta, minä annan kunnian. Päätin elää viisauden mukaisesti ja tavoittelin kiihkeästi hyvää, enkä ikinä joudu häpeään. Minä ponnistelin kaikin voimin tavoittaakseni viisauden ja noudatin lakia tunnontarkasti. Minä ojensin käteni korkeuksia kohti tajutessani, kuinka vähän viisaudesta tiesin. Koko sielustani pyrin kohtaamaan sen, puhtauden tietä minä sen löysin.

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.

Vuoropsalmi
(Ps. 19:8, 9, 10, 11. – 9a)

Kertosäe:
Herran käskyt ovat oikeat,
ne ilahduttavat sydämen.

Herra on antanut täydellisen lain,
se virvoittaa mielen.
Herran ohjeet ovat luotettavat,
ne neuvovat taitamatonta. Kertosäe

Herran käskyt ovat oikeat,
ne ilahduttavat sydämen.
Herran määräykset ovat kirkkaat,
ne avaavat silmäni näkemään. Kertosäe

Herran pelko on puhdas,
se pysyy iäti.
Herran säädökset ovat lujat,
ne ovat oikeita kaikki. Kertosäe

Ne ovat kalliimmat kuin puhdas kulta,
kalliimmat kuin kullan paljous,
makeammat kuin mesi,
maistuvammat mehiläisen hunajaa. Kertosäe

Halleluja
(vrt. Kol. 3:16a, 17c)

Halleluja. Halleluja.
Antakaa Kristuksen sanan asua runsaana keskuudessanne,
kiittäen hänen kauttaan Jumalaa, Isäämme.
Halleluja.

EVANKELIUMI
(Mark. 11:27-33)
Millä valtuuksilla sinä tällaista teet?

Luemme pyhästä evankeliumista Markuksen mukaan.

Siihen aikaan Jeesus ja hänen opetuslapsensa tulivat taas Jerusalemiin. Kun Jeesus kävi temppelissä, tulivat ylipapit, lainopettajat ja vanhimmat hänen luokseen. He kysyivät häneltä: ”Millä valtuuksilla sinä tällaista teet? Kuka sinut on valtuuttanut tekemään tätä?” Jeesus vastasi heille: ”Minäkin teen teille kysymyksen. Vastatkaa te ensin minulle, niin minä sanon teille, millä valtuuksilla minä kaikkea tätä teen. Oliko Johanneksen kaste peräisin taivaasta vai ihmisistä? Mitä sanotte?”

He neuvottelivat keskenään: ”Jos sanomme: ’Taivaasta’, hän sanoo: ’Miksi sitten ette uskoneet häntä?’ Sanoisimmeko sitten: ’Ihmisistä’?” Mutta he pelkäsivät kansaa, sillä kaikkien mielestä Johannes oli todella profeetta. Niin he vastasivat Jeesukselle: ”Emme tiedä.” Silloin Jeesus sanoi: ”En minäkään sitten sano teille, millä valtuuksilla minä kaikkea tätä teen.”

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.