9. VIIKON TIISTAI VUOSI I 

ENSIMMÄINEN LUKUKAPPALE
(Tob. 2:9-14)
En kyennyt näkemään mitään.

Luemme Tobitin kirjasta.

Tuona viikkojuhlan iltana haudattuani kuolleen minä, Tobit, menin ulos ja asetuin pihamuurin viereen nukkumaan. Yö oli lämmin, eikä minulla siksi ollut mitään kasvojeni peittona. En osannut varoa varpusia, joita oli yläpuolellani muurissa, ja niin sain päälleni niiden lämmintä ulostetta, joka teki silmiini valkoisia täpliä. Kävin useilla lääkäreillä saadakseni vaivaani avun, mutta mitä enemmän he silmiäni voitelivat, sitä enemmän täplät haittasivat näköäni, kunnes olin täysin sokea. Neljään vuoteen en kyennyt näkemään mitään. Kaikki maanmieheni säälivät minua, ja Ahikar huolehti minusta kahden vuoden ajan ennen kuin lähti Elamiin.

Vaimoni Hanna joutui tuolloin hankkimaan rahaa naisten töillä. Hän kutoi kankaita ja lähetti ne tilaajille, ja nämä maksoivat niistä. Seitsemäntenä dystros-kuuta hän taas leikkasi kankaan irti ja lähetti sen tilaajille. He suorittivat siitä maksun ja antoivat vielä pienen kilin kotiin vietäväksi. Kun vaimoni palasi kotiin, kili alkoi määkiä. Silloin minä kutsuin vaimoani ja sanoin: ”Mistä tuo kilipahanen on tänne tullut? Et kai ole varastanut sitä? Vie se heti takaisin omistajilleen, emme me saa syödä mitään varastettua.” Hän vakuutti kivenkovaan, että oli saanut kilin maksun lisänä, mutta minä en uskonut vaan vaatimalla vaadin häntä palauttamaan eläimen omistajilleen. Tuohduin asiasta niin, että kasvojani oikein kuumotti. Silloin hän sanoi minulle: ”Mitä hyvää sinunkaan armeliaisuudestasi on koitunut? Mitä sinä olet saanut laupeudenteoistasi? Kaikki tietävät, millä tolalla asiasi ovat!”

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.

Vuoropsalmi
(Ps. 112:1-2, 7-8, 9. – vrt. 7b)

Kertosäe:
Oikeamielisen sydän on vakaa,
hän luottaa Herraan.

Tai:
Halleluja.

Hyvä on sen osa, joka pelkää Herraa
ja rakastaa Herran käskyjä.
Hänen jälkeläisistään tulee maan mahtavia,
polvi polvelta saavat oikeamieliset siunauksen. Kertosäe

Ei hän pelkää pahoja viestejä,
hänen sydämensä on vakaa, hän luottaa Herraan.
Hänen sydämensä on vahva, ei hän pelkää,
ja pian hän katsoo voittajana ahdistajiinsa. Kertosäe

Hän antaa avokätisesti köyhille,
hänen vanhurskautensa pysyy ikuisesti,
hänen sarvensa kohoaa kunniassa. Kertosäe

Halleluja
(vrt. Ef. 1:17-18)

Halleluja. Halleluja.
Herramme Jeesuksen Kristuksen Isä
valaiskoon meidän sydämemme silmät näkemään,
millaiseen toivoon hän on meidät kutsunut.
Halleluja.

EVANKELIUMI
(Mark. 12:13-17)
Antakaa keisarille mikä keisarille kuuluu ja Jumalalle mikä Jumalalle kuuluu.

+ Luemme pyhästä evankeliumista Markuksen mukaan.

Siihen aikaan neuvoston jäsenet lähettivät muutamia fariseuksia ja Herodeksen kannattajia Jeesuksen luo saadakseen hänet puheistaan kiinni. Nämä tulivat ja sanoivat hänelle: ”Opettaja, me tiedämme, että sinä puhut totta ja olet ihmisistä riippumaton. Sinä et tee eroa heidän välillään, vaan opetat Jumalan tietä totuuden mukaisesti. Onko oikein maksaa keisarille veroa vai ei? Tuleeko meidän maksaa vai ei?”

Jeesus tiesi heidän teeskentelevän ja sanoi: ”Miksi te yritätte saada minut ansaan? Näyttäkää minulle denaarin raha.” He ottivat esiin rahan, ja hän kysyi: ”Kenen kuva ja nimi siinä on?” ”Keisarin”, he vastasivat. Silloin Jeesus sanoi heille: ”Antakaa keisarille mikä keisarille kuuluu ja Jumalalle mikä Jumalalle kuuluu.” Tämä vastaus jätti heidät ymmälle.

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.