8. TAMMIKUUTA TAI LOPPIAISEN JÄLKEINEN TIISTAI

ENSIMMÄINEN LUKUKAPPALE
(1. Joh. 4:7-10)
Jumala on rakkaus.

Luemme apostoli Johanneksen ensimmäisestä kirjeestä.

Rakkaani, rakastakaamme toisiamme, sillä rakkaus on Jumalasta. Jokainen, joka rakastaa, on syntynyt Jumalasta ja tuntee Jumalan. Joka ei rakasta, ei ole oppinut tuntemaan Jumalaa, sillä Jumala on rakkaus. Juuri siinä Jumalan rakkaus ilmestyi meidän keskuuteemme, että hän lähetti ainoan Poikansa maailmaan, että me eläisimme hänen kauttaan. Siinä on rakkaus – ei siinä, että me olemme rakastaneet Jumalaa, vaan siinä, että hän on rakastanut meitä ja lähettänyt Poikansa meidän syntiemme sovitukseksi.

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.

Vuoropsalmi
(Ps. 72:1-2, 3-4ab, 7-8. – vrt. 11)

Kertosäe:
Kumartakoot sinua, Herra, kaikki maan kansat.

Jumala, neuvo kuninkaalle lakisi,
opeta oikeamielisyys kuninkaan pojalle!
Hän tuomitkoon kansaasi vanhurskaasti
ja köyhiäsi oikeuden mukaan. Kertosäe

Vuoret kantakoot rauhaa kansalle
ja kukkulat vanhurskautta.
Hän hankkii oikeuden kansan köyhille
ja pelastaa kurjien lapset. Kertosäe

Kukoistakoon oikeus hänen päivinään,
ja vallitkoon rauhan runsaus,
kunnes kuuta ei enää ole.
Merestä mereen hän hallitkoon,
suurelta virralta maan ääriin asti. Kertosäe

Halleluja
(Luuk. 4:18)

Halleluja. Halleluja.
Herra on lähettänyt minut ilmoittamaan köyhille hyvän sanoman,
julistamaan vangituille vapautusta.
Halleluja.

EVANKELIUMI
(Mark. 6:34-44)
Moninkertaistamalla leivät Jeesus osoittaa olevansa profeetta.

+ Luemme pyhästä evankeliumista Markuksen mukaan.

Siihen aikaan Jeesus veneestä noustessaan näki paljon kansaa ja hänen tuli heitä sääli, sillä he olivat kuin lammaslauma paimenta vailla. Hän alkoi opettaa ja puhui heille pitkään. Kun päivä oli jo illassa, opetuslapset tulivat hänen luokseen ja sanoivat: ”Tämä on asumatonta seutua, ja on jo myöhä. Lähetä heidät pois, että he menisivät lähiseudun taloihin ja kyliin ostamaan itselleen syötävää.” ”Antakaa te heille syötävää”, vastasi Jeesus. He sanoivat hänelle: ”Pitäisikö meidän mennä ostamaan kahdellasadalla denaarilla leipiä ja antaa ne heille syötäväksi?” Jeesus kysyi: ”Montako leipää teillä on? Käykää katsomassa.” He tekivät niin ja ilmoittivat: ”Viisi, ja kaksi kalaa.”

Jeesus käski heidän sijoittaa kaikki ruokakunnittain aterioimaan vihreälle nurmelle. Ihmiset asettuivat istumaan sadan ja viidenkymmenen hengen ryhmiin. Sitten hän otti ne viisi leipää ja kaksi kalaa, katsoi ylös taivaaseen ja siunasi ne. Hän mursi leivät ja antoi palat opetuslapsilleen, ja nämä jakoivat ne kansalle. Samoin hän jakoi kaikkien kesken ne kaksi kalaa. Kaikki söivät kyllikseen. Leiväntähteitä kerättiin kaksitoista täyttä korillista, ja kalaakin jäi. Aterioimassa oli ollut viisituhatta miestä.

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.