PÄÄSIÄISEN 3. VIIKON MAANANTAI

Ensimmäinen lukukappale

(Ap.t. 6:8-15)

Hengen voimalla hän puhui viisaasti, eivätkä he kyenneet pitämään puoliaan.

Luemme Apostolien teoista.

Niinä päivinä Stefanos oli täynnä armoa ja voimaa, ja hän teki suuria ihmeitä ja tunnustekoja kansan keskuudessa. Silloin muutamat miehet ryhtyivät väittelemään hänen kanssaan; toiset näistä kuuluivat niin sanottuihin vapautettujen, kyreneläisten ja aleksandrialaisten synagogiin, toiset olivat kotoisin Kilikiasta ja Aasian maakunnasta. Mutta Hengen voimalla hän puhui viisaasti, eivätkä he kyenneet pitämään puoliaan.

Silloin he värväsivät joitakin miehiä sanomaan: ”Olemme kuulleet hänen puhuvan herjaavia sanoja Mooseksesta ja Jumalasta.” He yllyttivät kansaa, kansan vanhimpia ja lainopettajia, ja sitten he kävivät käsiksi Stefanokseen ja veivät hänet Suuren neuvoston eteen. Siellä he toivat kuultavaksi vääriä todistajia, jotka sanoivat: ”Tämä mies puhuu lakkaamatta tätä pyhää paikkaa ja lakia vastaan. Me olemme kuulleet hänen sanovan, että Jeesus, se Nasaretilainen, hajottaa tämän paikan ja muuttaa säädökset, jotka Mooses on meille antanut.” Kaikki, jotka istuivat neuvostossa, kiinnittivät katseensa Stefanokseen, ja hänen kasvonsa olivat heistä niin kuin enkelin kasvot.

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.

Vuoropsalmi

(Ps. 119:23-24, 26-27, 29-30. – 1b)

Kertosäe:

Onnellisia ovat ne, jotka seuraavat Herran lakia.

tai: Halleluja.

Vehkeilkööt mahtimiehet minua vastaan,  

minä, palvelijasi, tutkin sinun määräyksiäsi.

Sinun liittosi on iloni, 

liittosi säädökset ovat neuvonantajani. Kertosäe

 

Sinä kuulet minua, kun kerron, mitä teitä olen kulkenut.

Opeta minut tuntemaan määräyksesi!

Opasta minut säädöstesi tielle,

minä tahdon tutkistella sinun lakisi ihmeitä. Kertosäe

 

Pidä minut loitolla valheen teistä,

opeta minulle lakisi, ole armollinen.

Minä olen valinnut totuuden tien,

sinun päätöksesi ovat aina silmieni edessä. Kertosäe

Halleluja

(Matt. 4:4b)

Halleluja. Halleluja. 

Ei ihminen elä ainoastaan leivästä, 

vaan jokaisesta sanasta, joka lähtee Jumalan suusta. 

Halleluja.

EVANKELIUMI

(Joh. 6:22-29)

Älkää tavoitelko katoavaa ruokaa, vaan katoamatonta, sitä, joka säilyy ikuiseen elämään.

+ Luemme pyhästä evankeliumista Johanneksen mukaan.

Sen jälkeen kun Jeesus oli ruokkinut viisituhatta miestä, opetuslapset näkivät hänen kävelevän järven aalloilla. Seuraavana päivänä väkijoukko oli yhä toisella puolen järveä. Ihmiset olivat nähneet, että siellä oli ollut yksi ainoa vene ja että Jeesus ei ollut noussut siihen yhdessä opetuslasten kanssa vaan nämä olivat lähteneet ilman häntä. Tiberiaasta tuli kuitenkin veneitä lähelle sitä paikkaa, missä Herra oli kiittänyt Jumalaa ja ruokkinut kansan. Nähtyään nyt, ettei Jeesus ollut siellä eivätkä hänen opetuslapsensakaan, ihmiset nousivat veneisiin ja lähtivät Kapernaumiin etsimään Jeesusta.

He löysivät Jeesuksen järven toiselta puolelta ja kysyivät häneltä: ”Rabbi, milloin sinä olet tullut tänne?” Jeesus vastasi: ”Totisesti, totisesti: ette te minua sen tähden etsi, että olette nähneet tunnustekoja, vaan siksi, että saitte leipää ja söitte itsenne kylläisiksi. Älkää tavoitelko katoavaa ruokaa, vaan katoamatonta, sitä, joka säilyy ikuiseen elämään. Sitä teille antaa Ihmisen Poika, sillä Isä, Jumala itse, on merkinnyt hänet sinetillään.” He kysyivät: ”Mitä meidän tulee tehdä, että tekomme olisivat Jumalan tekoja?” Jeesus vastasi: ”Uskokaa häneen, jonka Jumala on lähettänyt. Se on Jumalan teko.”

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.