PÄÄSIÄISEN 3. VIIKON TORSTAI

ENSIMMÄINEN LUKUKAPPALE

(Ap.t. 8:26-36, 38-40)

Tässä on vettä. Estääkö mikään kastamasta minua?

Luemme Apostolien teoista.

Niinä päivinä Herran enkeli puhui Filippokselle: ”Lähde etelään päin ja mene tielle, joka vie Jerusalemista Gazaan ja on autio.” Filippos lähti sinne. Juuri silloin sitä tietä tuli mahtava etiopialainen hoviherra, eunukki, joka hoiti Etiopian kuningattaren eli kandaken koko omaisuutta. Hän oli käynyt Jerusalemissa pyhiinvaellusmatkalla ja oli nyt palaamassa kotiin, istui vaunuissaan ja luki profeetta Jesajan kirjaa.

Henki sanoi Filippokselle: ”Mene lähemmäs ja pysyttele vaunujen vieressä.” Filippos juoksi vaunujen luo, ja kuullessaan miehen lukevan profeetta Jesajaa hän sanoi: ”Sinä kyllä luet, mutta mahdatko ymmärtää?” Mies vastasi: ”Kuinka ymmärtäisin, kun kukaan ei minua neuvo.” Hän pyysi Filipposta nousemaan vaunuihin ja istumaan vierellään. Kohta, jota hän kirjasta luki, oli tämä: ”Niin kuin lammas hänet vietiin teuraaksi, niin kuin karitsa, joka on ääneti keritsijänsä edessä, ei hänkään suutansa avannut. Kun hänet alennettiin, hänen tuomionsa otettiin pois. Kuka voi laskea hänen jälkeläistensä määrän? Hänen elämänsä otetaan pois maan päältä.”

Hoviherra sanoi Filippokselle: ”Voisitko sanoa, kenestä profeetta puhuu, itsestäänkö vai jostakin toisesta?” Filippos rupesi puhumaan, aloitti tuosta kirjoitusten kohdasta ja julisti miehelle evankeliumia Jeesuksesta.

Matkan jatkuessa he tulivat paikkaan, jossa oli vettä. Silloin hoviherra sanoi: ”Tässä on vettä. Estääkö mikään kastamasta minua?” Hän käski pysäyttää vaunut, ja he molemmat, Filippos ja hoviherra, astuivat veteen, ja Filippos kastoi hänet.

Kun he olivat nousseet vedestä, Herran Henki tempasi Filippoksen pois. Hoviherra ei enää nähnyt häntä mutta jatkoi iloisena matkaansa. Filippos ilmaantui sitten Asdodiin. Evankeliumia julistaen hän kulki kaupungista kaupunkiin, kunnes tuli Kesareaan.

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.

Vuoropsalmi

(Ps. 66:8-9, 16-17, 20. – 1)

Kertosäe:

Kohottakaa Jumalalle riemuhuuto, kaikki maa. 

tai: Halleluja.

Ylistäkää meidän Jumalaamme, kaikki kansat,

antakaa ylistyksen kaikua!

Hän antaa meille elämän, 

hän ei salli jalkamme horjua. Kertosäe

 

Tulkaa, kaikki jotka pelkäätte Jumalaa,

kuulkaa, kun minä kerron, mitä Jumala on minulle tehnyt.

Minä huusin häntä avukseni

ylistyslaulu jo kielelläni. Kertosäe

 

Ylistetty olkoon Jumala! 

Hän ei torjunut rukoustani 

eikä kieltänyt minulta armoaan. Kertosäe

Halleluja

(Joh. 6:51)

Halleluja. Halleluja. 

Minä olen elävä leipä, joka on tullut taivaasta, sanoo Herra.

Se, joka syö tätä leipää, elää ikuisesti. 

Halleluja.

EVANKELIUMI

(Joh. 6:44-51)

Minä olen elävä leipä, joka on tullut alas taivaasta.

+ Luemme pyhästä evankeliumista Johanneksen mukaan.

Siihen aikaan Jeesus sanoi väkijoukolle: ”Ei kukaan voi tulla minun luokseni, ellei Isä, joka minut on lähettänyt, vedä häntä. Sen, joka tulee, minä herätän viimeisenä päivänä. Profeettojen kirjoituksissa sanotaan: ’Heistä kaikista tulee Jumalan opetuslapsia.’ Jokainen, joka on kuunnellut Isää ja ottanut vastaan hänen opetuksensa, tulee minun luokseni. Isää tosin ei kukaan ole nähnyt; ainoastaan hän, joka on tullut Jumalan luota, on nähnyt Isän. Totisesti, totisesti: sillä, joka uskoo, on ikuinen elämä. Minä olen elämän leipä. Teidän isänne söivät autiomaassa mannaa, ja silti he ovat kuolleet. Mutta tämä leipä tulee taivaasta, ja se, joka tätä syö, ei kuole. Minä olen tämä elävä leipä, joka on tullut alas taivaasta, ja se, joka syö tätä leipää, elää ikuisesti. Leipä, jonka minä annan, on minun lihani. Minä annan sen, että maailma saisi elää.” 

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.