PÄÄSIÄISEN 4. VIIKON TORSTAI

ENSIMMÄINEN LUKUKAPPALE

(Ap.t. 13:13-25)

Daavidin jälkeläisistä Jumala on antanut Pelastajan, Jeesuksen.

Luemme Apostolien teoista.

Paavali lähti seuralaisineen Pafoksesta ja purjehti Pamfylian Pergeen. Siellä Johannes erosi heistä ja palasi Jerusalemiin. Toiset jatkoivat Pergestä eteenpäin ja tulivat Pisidian Antiokiaan. Sapattina he menivät synagogaan ja asettuivat istumaan. Kun lakia ja profeettoja oli luettu, synagogan esimiehet lähettivät heille sanan: ”Veljet, jos haluatte lausua seurakunnalle joitakin kehotuksen sanoja, niin puhukaa.”

Silloin Paavali nousi, viittasi kädellään ja alkoi puhua: ”Kuulkaa minua, israelilaiset, ja te muut, jotka pelkäätte Israelin Jumalaa! Jumala valitsi isämme, ja kun he olivat Egyptissä, vieraassa maassa, hän teki heistä suuren kansan ja johdatti heidät väkevällä kädellään sieltä pois. Neljänkymmenen vuoden ajan hän autiomaassa sieti kansansa niskurointia, ja hän hävitti Kanaanin maasta seitsemän kansaa ja jakoi näiden maat israelilaisille perintömaaksi. Tähän kaikkeen kului noin neljäsataaviisikymmentä vuotta. Sen jälkeen hän antoi heille tuomareita profeetta Samuelin aikaan saakka. Kun he sitten pyysivät itselleen kuningasta, Jumala antoi heille Saulin, Kisin pojan, Benjaminin heimosta, ja Saul hallitsi neljäkymmentä vuotta. Sitten Jumala pani hänet viralta ja nosti heille kuninkaaksi Daavidin. Daavidista hän myös antoi todistuksen: ’Minä olen löytänyt Daavidin, Iisain pojan, mieleni mukaisen miehen. Hän on kaikessa toteuttava minun tahtoni.’

Daavidin jälkeläisistä Jumala on lupauksensa mukaan antanut Israelille Pelastajan, Jeesuksen. Hänen edellään kulki Johannes, joka julisti Israelin kansalle parannuksen kastetta. Kun Johannes oli matkansa päässä, hän sanoi: ’En minä ole se, joksi te minua luulette. Minun jälkeeni tulee toinen, jonka kenkiäkään minä en kelpaa riisumaan.’”

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.

Vuoropsalmi

(Ps. 89:2-3, 21-22, 25+27. – vrt. 2a)

Kertosäe:

Minä laulan ja ylistän alati 

sinun armoasi, Herra.

tai: Halleluja.

Minä laulan ja ylistän alati Herran armoa.

Minä julistan sinun uskollisuuttasi polvesta polveen:

sinun armosi kestää iäti, 

sinun uskollisuutesi on vahva kuin taivas. Kertosäe

 

”Minä olen löytänyt palvelijani Daavidin

ja voidellut hänet pyhällä öljylläni.

Minun käteni on hänen tukenaan, 

minun käsivarteni vahvistaa häntä.” Kertosäe

 

”Uskollisuuteni ja armoni ovat hänen kanssaan,

ja minun nimessäni kohoaa hänen mahtinsa sarvi.

Hän sanoo minulle: ’Sinä olet minun isäni,

olet Jumalani, turvakallioni.’” Kertosäe

Halleluja

(vrt. Ilm. 1:5)

Halleluja. Halleluja. 

Jeesus Kristus, sinä olet luotettava todistaja, 

kuolleista nousseiden esikoinen; 

sinä rakastit meitä ja verelläsi päästit meidät synneistämme. 

Halleluja.

EVANKELIUMI

(Joh. 13:16-20)

Joka ottaa vastaan sen, jonka minä lähetän, ottaa vastaan minut.

+ Luemme pyhästä evankeliumista Johanneksen mukaan.

Pestyään opetuslastensa jalat Jeesus sanoi heille: ”Totisesti, totisesti: ei palvelija ole herraansa suurempi eikä lähettiläs lähettäjäänsä suurempi. Kun te tämän tiedätte ja myös toimitte sen mukaisesti, te olette autuaat.

Minä en sano tätä teistä kaikista. Tiedän kyllä, ketkä olen valinnut. Tämän kirjoitusten sanan on käytävä toteen: ’Ystäväni, joka söi minun pöydässäni, on kääntynyt minua vastaan.’ Minä sanon tämän teille jo nyt, ennen kuin ennustus toteutuu, jotta sen toteutuessa uskoisitte, että minä olen se joka olen. Totisesti, totisesti: joka ottaa vastaan sen, jonka minä lähetän, ottaa vastaan minut, ja joka ottaa minut vastaan, ottaa vastaan sen, joka on minut lähettänyt.”

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.