PÄÄSIÄISEN 5. VIIKON KESKIVIIKKO

ENSIMMÄINEN LUKUKAPPALE

(Ap.t. 15:1-6)

Päätettiin, että he lähtisivät Jerusalemiin apostolien ja vanhimpien puheille, jotta saataisiin selvyys tästä kiistakysymyksestä.

Luemme Apostolien teoista.

Niinä päivinä Juudeasta tuli Antiokian seurakuntaan eräitä, jotka opettivat: ”Ellette anna ympärileikata itseänne, niin kuin Mooses on säätänyt, ette voi pelastua.” Paavali ja Barnabas asettuivat vastustamaan heitä, ja asiasta käytiin kiivasta väittelyä. Niinpä päätettiin, että Paavali ja Barnabas ja muutamat muut lähtisivät Jerusalemiin apostolien ja vanhimpien puheille, jotta saataisiin selvyys tästä kiistakysymyksestä. Seurakunnan varustettua heidät matkalle he kulkivat Foinikian ja Samarian halki ja kertoivat veljille pakanoiden kääntymisestä. Kaikki ilahtuivat suuresti kuulemastaan.

Kun he saapuivat Jerusalemiin, seurakunta, apostolit ja vanhimmat ottivat heidät vastaan, ja he kertoivat niistä suurista teoista, joita Jumala heidän matkallaan oli tehnyt. Silloin eräät uskoon tulleet fariseukset puuttuivat asiaan ja sanoivat, että kääntyneet pakanat oli ympärileikattava ja velvoitettava noudattamaan Mooseksen lakia.

Apostolit ja vanhimmat kokoontuivat käsittelemään tätä kysymystä. 

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.

Vuoropsalmi

(Ps. 122:1-2, 3-4a, 4b-5. – vrt. 1)

Kertosäe:

Me lähdemme iloiten Herran huoneeseen.

tai: Halleluja.

Ilo valtasi minut, kun kuulin sanan: 

Me lähdemme Herran huoneeseen!

Nyt seisomme porteillasi, Jerusalem. Kertosäe

 

Jerusalem, olet kaupunkimme,

tänne kansamme kokoontuu, 

tänne vaeltavat heimomme, Herran heimot. Kertosäe

 

Täällä, niin kuin on säädetty,

Israel kiittää Herran nimeä.

Täällä jaetaan oikeutta Daavidin suvun istuimilla. Kertosäe

Halleluja

(vrt. Joh. 15:4a, 5b)

Halleluja. Halleluja. 

Pysykää minussa, niin minä pysyn teissä, sanoo Herra.

Se, joka pysyy minussa, tuottaa paljon hedelmää.

Halleluja.

EVANKELIUMI

(Joh. 15:1-8)

Se, joka pysyy minussa ja jossa minä pysyn, tuottaa paljon hedelmää.

+ Luemme pyhästä evankeliumista Johanneksen mukaan.

Siihen aikaan Jeesus sanoi opetuslapsilleen: ”Minä olen tosi viinipuu, ja Isäni on viinitarhuri. Hän leikkaa minusta pois jokaisen oksan, joka ei tuota hedelmää, mutta jokaisen hedelmää tuottavan oksan hän puhdistaa liioista versoista, jotta se tuottaisi hedelmää entistä enemmän. Te olette jo puhtaat, sillä se sana, jonka olen teille puhunut, on puhdistanut teidät. Pysykää minussa, niin minä pysyn teissä. Eihän oksa pysty tuottamaan hedelmää, ellei se pysy puussa, ja samoin ette pysty tekään, ellette pysy minussa.

Minä olen viinipuu, te olette oksat. Se, joka pysyy minussa ja jossa minä pysyn, tuottaa paljon hedelmää. Ilman minua te ette saa aikaan mitään. Joka ei pysy minussa, on kuin irronnut oksa: se heitetään pois, ja se kuivuu. Kuivat oksat kerätään ja viskataan tuleen, ja ne palavat poroksi.

Jos te pysytte minussa ja minun sanani pysyvät teissä, voitte pyytää mitä ikinä haluatte, ja te saatte sen. Siinä minun Isäni kirkkaus tulee julki, että te tuotatte runsaasti hedelmää ja niin osoitatte olevanne opetuslapsiani.”

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.