PÄÄSIÄISEN 5. VIIKON LAUANTAI

ENSIMMÄINEN LUKUKAPPALE

(Ap.t. 16:1-10)

Tule meren yli tänne Makedoniaan ja auta meitä.

Luemme Apostolien teoista.

Niinä päivinä Paavali saapui Derbeen ja Lystraan. Lystrassa oli Timoteus-niminen opetuslapsi, jonka äiti oli kristitty juutalainen mutta isä kreikkalainen. Hän oli hyvässä maineessa Lystran ja Ikonionin veljien keskuudessa. Paavali halusi ottaa Timoteuksen matkalle mukaan, ja siksi hän ympärileikkasi tämän. Näin hän teki niiden seutujen juutalaisten tähden, sillä kaikki tiesivät, että Timoteuksen isä oli kreikkalainen.

He kulkivat sitten kaupungista kaupunkiin ja ilmoittivat samalla uskoville apostolien ja vanhimpien Jerusalemissa tekemistä päätöksistä velvoittaen heidät noudattamaan niitä. Seurakunnat vahvistuivat uskossa ja kasvoivat päivä päivältä.

He jatkoivat sitten matkaa Frygian ja Galatian halki, sillä Pyhä Henki esti heitä julistamasta sanaa Aasian maakunnassa. Mysian puolelle tultuaan he yrittivät lähteä Bityniaan, mutta Jeesuksen Henki ei sallinut sitä, ja niin he kulkivat Mysian kautta ja tulivat Troakseen.

Yöllä Paavali näki näyn. Makedonialainen mies seisoi hänen edessään ja pyysi: ”Tule meren yli tänne Makedoniaan ja auta meitä.” Kun Paavali oli nähnyt tämän näyn, me hankkiuduimme heti lähtemään Makedoniaan, sillä ymmärsimme, että Jumala oli kutsunut meidät julistamaan evankeliumia siellä.

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.

Vuoropsalmi

(Ps. 100:1-2, 3, 5. – vrt. 1)

Kertosäe:

Kohottakaa Jumalalle riemuhuuto, kaikki maa. 

tai: Halleluja.

Iloitse, maa! Kohottakaa riemuhuuto Herralle!

Palvelkaa häntä iloiten,

tulkaa hänen eteensä riemuiten. Kertosäe

Tietäkää, että Herra on Jumala.

Hän on meidät luonut, ja hänen me olemme,

hänen kansansa, hänen laitumensa lampaat. Kertosäe

Hyvä on Herra! 

Iäti kestää hänen armonsa, 

hänen uskollisuutensa polvesta polveen. Kertosäe

Halleluja

(Kol. 3:1)

Halleluja. Halleluja. 

Jos teidät on Kristuksen kanssa herätetty kuolleista, 

tavoitelkaa sitä, mikä on ylhäällä, 

missä Kristus istuu Jumalan oikealla puolella.

Halleluja.

EVANKELIUMI

(Joh. 15:18-21)

Te ette kuulu maailmaan, koska minä olen teidät siitä omikseni valinnut.

+ Luemme pyhästä evankeliumista Johanneksen mukaan.

Siihen aikaan Jeesus sanoi opetuslapsilleen: ”Jos maailma vihaa teitä, muistakaa, että ennen teitä se on vihannut minua. Jos te kuuluisitte tähän maailmaan, se rakastaisi teitä, omiaan. Mutta te ette kuulu maailmaan, koska minä olen teidät siitä omikseni valinnut, ja siksi maailma vihaa teitä.

Muistakaa, mitä teille sanoin: ei palvelija ole herraansa suurempi. Jos minua on vainottu, vainotaan teitäkin. Jos minun sanaani on kuultu, kuullaan myös teidän sanaanne. Kaiken tämän ihmiset tekevät teille minun nimeni tähden, siksi etteivät tunne häntä, joka on minut lähettänyt.”

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.