PÄÄSIÄISEN 6. VIIKON KESKIVIIKKO

ENSIMMÄINEN LUKUKAPPALE

(Ap.t. 17:15, 22 – 18:1)

Sitä, mitä te tuntemattanne palvotte, minä teille julistan.

Luemme Apostolien teoista.

Niinä päivinä saattajat veivät Paavalin Ateenaan saakka ja lähtivät sitten paluumatkalle. Heidän mukanaan Paavali lähetti Silakselle ja Timoteukselle sanan, että näiden oli mitä pikimmin tultava hänen luokseen. 

Paavali astui keskelle Areiopagia ja alkoi puhua: ”Ateenalaiset! Kaikesta näkee, että te tarkoin pidätte huolta jumalien palvonnasta. Kun kiertelin kaupungilla ja katselin teidän pyhiä paikkojanne, löysin sellaisenkin alttarin, jossa oli kirjoitus: ’Tuntemattomalle jumalalle.’ Juuri sitä, mitä te tuntemattanne palvotte, minä teille julistan.

Jumala, joka on luonut maailman ja kaiken, mitä siinä on, hän, joka on taivaan ja maan Herra, ei asu ihmiskäsin tehdyissä temppeleissä. Häntä ei myöskään palvella ihmiskäsin, ikään kuin hän tarvitsisi jotakin – itse hän antaa kaikille elämän, hengen ja kaiken muun. Yhdestä ihmisestä hän on luonut koko ihmissuvun, kaikki kansat asumaan eri puolilla maan päällä, hän on säätänyt niille määräajat ja asuma-alueiden rajat, jotta ihmiset etsisivät Jumalaa ja kenties hapuillen löytäisivät hänet.

Jumala ei kylläkään ole kaukana yhdestäkään meistä: hänessä me elämme, liikumme ja olemme. Ovathan muutamat teidän runoilijannekin sanoneet: ’Me olemme myös hänen sukuaan.’ Koska me siis olemme Jumalan sukua, meidän ei pidä luulla, että jumaluus olisi samankaltainen kuin kulta, hopea tai kivi, kuin ihmisen mielikuvituksen ja taidon luomus.

Tällaista tietämättömyyttä Jumala on pitkään sietänyt, mutta nyt sen aika on ohi: hän vaatii kaikkia ihmisiä kaikkialla tekemään parannuksen. Hän on näet määrännyt päivän, jona hän oikeudenmukaisesti tuomitsee koko maailman, ja tuomarina on oleva mies, jonka hän on siihen tehtävään asettanut. Siitä hän on antanut kaikille takeet herättämällä hänet kuolleista.”

Jotkut ivailivat Paavalia, kun kuulivat hänen puhuvan kuolleiden ylösnousemuksesta, toiset taas sanoivat: ”Kenties saamme kuulla sinulta tästä vielä toistekin.” Niin Paavali lähti heidän luotaan. Muutamat kuitenkin hakeutuivat hänen seuraansa ja tulivat uskoon. Heidän joukossaan oli Dionysios, Areiopagin tuomioistuimen jäsen, Damaris-niminen nainen sekä muutamia muita.

Paavali lähti sitten Ateenasta ja meni Korinttiin. 

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.

Vuoropsalmi

(Ps. 148:1-2, 11-12, 13, 14)

Kertosäe:

Täydet ovat taivaat ja maa sinun kunniaasi.

tai: Halleluja.

Ylistäkää Herraa, te jotka olette taivaassa,

ylistäkää häntä korkeuksissa!

Ylistäkää häntä, te hänen enkelinsä,

ylistäkää häntä, kaikki taivaan joukot! Kertosäe

Ylistäkää Herraa, kuninkaat ja kansat,

ruhtinaat ja kaikki maan mahtimiehet,

nuorukaiset ja neidot, vanhat ja nuoret! Kertosäe

Ylistäkööt nämä kaikki Herran nimeä,

sillä hänen nimensä yksin on ylhäinen,

hänen mahtinsa ulottuu yli taivaan ja maan. Kertosäe

Herra on antanut kansalleen uuden voiman. 

Häntä ylistävät kaikki hänen palvelijansa, 

Israelin kansa, joka saa olla lähellä häntä. Kertosäe

Halleluja

(Joh. 14:16)

Halleluja. Halleluja. 

Minä käännyn Isän puoleen, ja hän antaa teille toisen Puolustajan, 

joka on kanssanne ikuisesti.  

Halleluja. 

Evankeliumi

(Joh. 16:12-15)

Totuuden Henki johtaa teidät tuntemaan koko totuuden.

+ Luemme pyhästä evankeliumista Johanneksen mukaan.

Siihen aikaan Jeesus sanoi opetuslapsilleen: ”Paljon enemmänkin minulla olisi teille puhuttavaa, mutta te ette vielä kykene ottamaan sitä vastaan. Kun Totuuden Henki tulee, hän johtaa teidät tuntemaan koko totuuden. Hän ei näet puhu omissa nimissään, vaan puhuu sen, minkä kuulee, ja ilmoittaa teille, mitä on tuleva. Hän kirkastaa minut, sillä sen, minkä hän teille ilmoittaa, hän saa minulta. Kaikki, mikä on Isän, on myös minun. Siksi sanoin, että hän saa minulta sen, minkä hän teille ilmoittaa.”

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.