PÄÄSIÄISEN 6. VIIKON PERJANTAI

ENSIMMÄINEN LUKUKAPPALE

(Ap.t. 18:9-18)

Tässä kaupungissa on paljon minun kansaani.

Luemme Apostolien teoista.

Kun Paavali oli Korintissa, eräänä yönä Herra sanoi hänelle näyssä: ”Älä pelkää, vaan puhu edelleen, älä vaikene. Minä olen sinun kanssasi. Kukaan ei käy sinun kimppuusi eikä tee sinulle pahaa. Tässä kaupungissa on paljon minun kansaani.” Niin Paavali viipyi puolitoista vuotta korinttilaisten keskuudessa ja opetti heille Jumalan sanaa.

Mutta sitten, Gallion ollessa Akhaian maakunnan käskynhaltijana, juutalaiset nousivat yksissä tuumin Paavalia vastaan. He veivät hänet käskynhaltijan tuomioistuimen eteen ja sanoivat: ”Tämä mies houkuttelee ihmisiä palvelemaan Jumalaa lainvastaisella tavalla.” Mutta ennen kuin Paavali ehti vastata, Gallio sanoi: ”Juutalaiset! Jos olisi kyseessä rikos tai törkeä ilkityö, olisi oikein ja kohtuullista, että kärsivällisesti kuuntelisin teitä. Mutta kun te riitelette sanoista ja nimistä ja omasta laistanne, se on teidän asianne. Siinä minä en rupea tuomariksi.” Hän ajoi heidät pois tuomioistuimen edestä eikä välittänyt vähääkään, kun kansanjoukko kävi käsiksi Sosteneeseen, synagogan esimieheen, ja pieksi hänet avoimesti oikeuspaikalla.

Paavali viipyi Korintissa vielä jonkin aikaa. Sitten hän hyvästeli veljet ja lähti purjehtimaan kohti Syyriaa yhdessä Priscillan ja Aquilan kanssa. Hän oli Kenkreassa leikkauttanut hiuksensa, koska oli antanut uhrilupauksen. 

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.

Vuoropsalmi

(Ps. 47:2-3, 4-5, 6-7. – 8a)

Kertosäe:

Jumala on koko maailman kuningas. 

tai: Halleluja.

Taputtakaa käsiänne, kaikki kansat,

kohottakaa riemuhuuto Jumalalle!

Herra on Korkein, pelätkää häntä!

Hän on suuri, koko maailman kuningas. Kertosäe

Hän alisti kansat valtaamme,

kansanheimot jalkojemme alle.

Hän valitsi meille hyvän maan. 

Se on ylpeytemme, hänen rakkaan Jaakobinsa ylpeys. Kertosäe

Jumala astuu ylös riemun kaikuessa,

Herra pasuunoiden soidessa.

Ylistäkää Jumalaa, ylistäkää,

ylistäkää kuningastamme, ylistäkää! Kertosäe

Halleluja

(vrt. Luuk. 24:46, 26)

Halleluja. Halleluja. 

Kristuksen tuli kärsiä ja nousta kuolleista 

ja sitten mennä kirkkauteensa. 

Halleluja.

EVANKELIUMI

(Joh. 16:20-23a)

Iloanne ei kukaan voi teiltä riistää.

+ Luemme pyhästä evankeliumista Johanneksen mukaan.

Siihen aikaan Jeesus sanoi opetuslapsilleen: ”Totisesti, totisesti: te saatte itkeä ja valittaa, mutta maailma iloitsee. Te joudutte murehtimaan, mutta tuskanne muuttuu iloksi. Nainen, joka synnyttää, tuntee tuskaa, kun hänen hetkensä koittaa. Mutta kun lapsi on syntynyt, äiti ei enää muista kipujaan vaan iloitsee siitä, että ihminen on syntynyt maailmaan. Tekin tunnette nyt tuskaa, mutta minä näen teidät vielä uudelleen, ja silloin teidän sydämenne täyttää ilo, jota ei kukaan voi teiltä riistää. Sinä päivänä te ette kysy minulta mitään.”

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.