PÄÄSIÄISEN 6. VIIKON TIISTAI

ENSIMMÄINEN LUKUKAPPALE

(Ap.t. 16:22-34)

Usko Herraan Jeesukseen, niin pelastut, sinä ja sinun perhekuntasi.

Luemme Apostolien teoista.

Niinä päivinä Filippissä kansakin nousi Paavalia ja Silasta vastaan. Hallitusmiehet käskivät repiä heiltä vaatteet päältä ja ruoskittivat heidät. Kun heidät oli perin pohjin piesty, heidät teljettiin vankilaan. Vartija sai määräyksen valvoa heitä tarkoin, ja niinpä hän saamansa käskyn mukaisesti vei heidät vankilan perimmäiseen soppeen ja vielä varmuudeksi pani heidät jalkapuuhun.

Keskiyön aikaan Paavali ja Silas rukoilivat ja laulaen ylistivät Jumalaa, ja toiset vangit kuuntelivat heitä. Yhtäkkiä tuli raju maan- 

järistys. Vankilan perustukset järkkyivät, kaikki ovet lennähtivät auki, ja kaikkien kahleet irtosivat. Vartija havahtui unestaan, ja kun hän näki vankilan ovet selkoselällään, hän luuli vankien karanneen ja tempasi miekan surmatakseen itsensä. Silloin Paavali huusi kovalla äänellä: ”Älä tee itsellesi mitään! Me olemme kaikki täällä.”

Vartija pyysi valoa, ryntäsi sisään ja heittäytyi vavisten Paavalin ja Silaksen eteen. Hän vei heidät ulos ja kysyi: ”Herrat! Mitä minun on tehtävä, että pelastuisin?” He vastasivat: ”Usko Herraan Jeesukseen, niin pelastut, sinä ja sinun perhekuntasi.” He puhuivat sitten Herran sanaa hänelle ja koko talonväelle. Heti paikalla, keskellä yötä, vanginvartija otti heidät hoiviinsa ja pesi ruoskaniskujen haavat, ja hänet ja hänen perhekuntansa kastettiin heti. Hän vei heidät kotiinsa ja kattoi heille ruokapöydän, ja yhdessä koko talonväkensä kanssa hän riemuitsi, kun nyt uskoi Jumalaan.

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.

Vuoropsalmi

(Ps. 138:1-2a, 2bc-3, 7c-8. – 7c)

Kertosäe:

Herra, sinun väkevä kätesi pelastaa minut.

tai: Halleluja.

Koko sydämestäni minä sinua kiitän,

sinua minä soitollani ylistän enkelien edessä.

Minä kumarrun pyhään temppeliisi päin. Kertosäe

Minä kiitän sinun nimeäsi armosi ja uskollisuutesi tähden. 

Suuri on sinun nimesi, luja on antamasi lupaus.

Kun huusin sinua, sinä vastasit, 

annoit sydämeeni voimaa ja rohkeutta. Kertosäe

Sinun väkevä kätesi pelastaa minut.

Minkä olet osalleni varannut, 

sen sinä, Herra, viet päätökseen. 

Iäti kestää sinun armosi. Ethän jätä kesken kättesi työtä! Kertosäe

Halleluja

(vrt. Joh. 16:7, 13)

Halleluja. Halleluja. 

Minä lähetän Totuuden Hengen luoksenne, sanoo Herra. 

Hän johtaa teidät tuntemaan koko totuuden. 

Halleluja.

EVANKELIUMI

(Joh. 16:5-11)

Ellen mene pois, ei Puolustaja voi tulla luoksenne.

+ Luemme pyhästä evankeliumista Johanneksen mukaan.

Siihen aikaan Jeesus sanoi opetuslapsilleen: ”Nyt minä menen hänen luokseen, joka on minut lähettänyt. Kukaan teistä ei kysy minulta, minne minä menen, vaan sydämenne on täynnä murhetta sen johdosta, mitä teille sanoin. Mutta minä sanon teille totuuden: teille on hyödyksi, että minä menen pois. Ellen mene, ei Puolustaja voi tulla luoksenne. Mutta mentyäni pois minä lähetän hänet luoksenne, ja hän tulee ja paljastaa, että maailma on väärässä, hän paljastaa, mitä on synti, mitä vanhurskaus ja mitä tuomio. Synti on siinä, että ihmiset eivät usko minuun, vanhurskaus tulee julki siinä, että minä menen Isän luo ettekä te enää näe minua, ja tuomio on siinä, että tämän maailman ruhtinas on tuomittu.”

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.