PÄÄSIÄISEN 6. VIIKON TORSTAI

PÄÄSIÄISEN 6. VIIKON TORSTAI

Herran taivaaseenastuminen – helatorstai, juhlapyhä

Lukukappaleet sunnuntaiden kirjasta. 


[Alla olevia lukukappaleita käytetään vain siellä, missä Herran taivaaseenastumisen vietto on siirretty pääsiäisen 7. sunnuntaille.]

ENSIMMÄINEN LUKUKAPPALE
(Ap.t. 18:1-8)
Paavali jäi työskentelemään heidän kanssaan ja kävi keskusteluja synagogassa.

Luemme Apostolien teoista.

Niinä päivinä Paavali lähti Ateenasta ja meni Korinttiin. Siellä hän tapasi Aquilan, Pontoksesta kotoisin olevan juutalaisen, ja tämän vaimon Priscillan. He olivat äskettäin tulleet Italiasta, koska Claudius oli karkottanut Roomasta kaikki juutalaiset. Paavali meni heidän luokseen ja jäi työskentelemään heidän kanssaan, sillä heillä oli yhteinen ammatti; he olivat teltantekijöitä. Joka sapattina Paavali kävi keskusteluja synagogassa ja koetti taivuttaa uskoon sekä juutalaisia että kreikkalaisia.

Kun Silas ja Timoteus saapuivat Makedoniasta, Paavali oli jo kokonaan antautunut julistamaan sanaa. Hän todisti juutalaisille, että Jeesus on Kristus, mutta juutalaiset väittivät herjaten vastaan. Silloin hän pudisti pölyn vaatteistaan ja sanoi: ”Tulkoon teidän verenne teidän itsenne päälle! Minä olen viaton. Tästedes puhun pakanoille.” Hän lähti heidän luotaan ja asettui Titius Justus–nimisen jumalaapelkäävän miehen taloon, joka oli aivan synagogan vieressä. Kuitenkin synagogan esimies Crispus ja koko hänen perhekuntansa uskoivat Herraan. Monet muutkin korinttilaiset, jotka kuuntelivat Paavalia, tulivat uskoon, ja heidät kastettiin.

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.

Vuoropsalmi
(Ps. 98:1, 2-3ab, 3cd-4. – vrt. 2b)

Kertosäe:
Herra ilmoitti pelastuksensa kansojen nähden.
Tai:
Halleluja.

Laulakaa Herralle uusi laulu!
Hän on tehnyt ihmeellisiä tekoja.
Hänen oikea kätensä, hänen pyhä käsivartensa
on tuonut voiton. Kertosäe

Herra on tehnyt tunnetuksi pelastuksensa, 
hän ilmoitti vanhurskautensa kansojen nähden. 
Hän muisti laupeutensa ja uskollisuutensa 
Israelin kansaa kohtaan. Kertosäe

Kaikki maan ääret ovat nähneet 
meidän Jumalamme pelastuksen.
Maa, kohota Herralle riemuhuuto!
Iloitkaa ja riemuitkaa, laulakaa ja soittakaa! Kertosäe

Halleluja
(vrt. Joh. 14:18)

Halleluja. Halleluja. 
En minä jätä teitä orvoiksi, sanoo Herra.
Minä tulen luoksenne, ja teidän sydämenne iloitsee. 
Halleluja.

EVANKELIUMI
(Joh. 16:16-20)
Te joudutte murehtimaan, mutta tuskanne muuttuu iloksi.

+ Luemme pyhästä evankeliumista Johanneksen mukaan.

Siihen aikaan Jeesus sanoi opetuslapsilleen: ”Vielä vähän aikaa, ettekä te näe minua, taas vähän aikaa, ja te näette minut jälleen.” Jotkut opetuslapsista kyselivät toisiltaan: ”Mitä hän oikein tarkoittaa sanoessaan: ’Vielä vähän aikaa, ettekä te näe minua, taas vähän aikaa, ja te näette minut jälleen’? Ja mitä hän tarkoittaa, kun sanoo menevänsä Isän luo?” ”Miksi hän puhuu vähästä ajasta?” he ihmettelivät. ”Ei hänen puhettaan ymmärrä.”

Jeesus huomasi, että heidän teki mieli kysyä häneltä. Hän sanoi heille: ”Sekö teitä askarruttaa, että sanoin: ’Vielä vähän aikaa, ettekä te näe minua, taas vähän aikaa, ja te näette minut jälleen’? Totisesti, totisesti: te saatte itkeä ja valittaa, mutta maailma iloitsee. Te joudutte murehtimaan, mutta tuskanne muuttuu iloksi.”

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.


[Yllä olevia lukukappaleita käytetään vain siellä, missä Herran taivaaseenastumisen vietto on siirretty pääsiäisen 7. sunnuntaille.]