PÄÄSIÄISEN 7. VIIKON KESKIVIIKKO

ENSIMMÄINEN LUKUKAPPALE

(Ap.t. 20:28-38) 

Jätän teidät Jumalan haltuun, hänen, jolla on voima rakentaa teitä ja antaa perintöosa.

Luemme Apostolien teoista.

Niinä päivinä Paavali sanoi Efesoksen kirkon vanhimmille: ”Pitäkää huoli itsestänne ja koko laumasta, jonka kaitsijoiksi Pyhä Henki on teidät pannut, paimentamaan Jumalan kirkkoa, jonka hän omalla verellään on itselleen hankkinut. Minä tiedän, että lähtöni jälkeen teidän joukkoonne tulee julmia susia, jotka eivät laumaa säästä. Teidän omasta joukostanne nousee miehiä, jotka julistavat totuudenvastaisia oppeja vetääkseen opetuslapset mukaansa. Olkaa siis valveilla ja muistakaa, että minä kolmen vuoden ajan olen lakkaamatta, yötä päivää kyynelsilmin opastanut itse kutakin teistä.

Jätän nyt teidät Jumalan ja hänen armonsa sanan haltuun, sen sanan, jolla on voima rakentaa teitä ja antaa perintöosa kaikkien pyhitettyjen joukossa. Hopeaa tai kultaa tai vaatteita en ole keneltäkään halunnut. Te tiedätte itse, että minä näillä käsilläni olen hankkinut itselleni ja tovereilleni sen, mitä olemme tarvinneet. Kaikin tavoin olen teille osoittanut, että näin, työtä tehden, tulee huolehtia vähäosaisista muistaen Herran Jeesuksen omat sanat: ’Autuaampi on antaa kuin ottaa.’”

Näin puhuttuaan Paavali polvistui ja rukoili yhdessä toisten kanssa. Kaikki itkivät ja syleilivät ja suutelivat häntä. Kaikkein suurinta tuskaa he tunsivat siitä, etteivät he, niin kuin Paavali oli sanonut, enää näkisi häntä. He saattoivat sitten hänet laivaan.

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.

Vuoropsalmi

(Ps. 68:29-30, 33-35a, 35b-36. – 33a)

Kertosäe:

Laulakaa Jumalalle, maan valtakunnat.

tai: Halleluja.

Osoita mahtisi, Jumala,

pidä voimassa se, mitä olet tehnyt hyväksemme.

Temppelisi kohoaa Jerusalemin yllä, 

kuninkaat tuovat sinulle lahjoja. Kertosäe

Laulakaa Jumalalle, maan valtakunnat, ylistäkää Herraa! 

Hän ajaa vaunuillaan taivaassa, ikiaikojen taivaassa.

Kuulkaa, hän antaa äänensä kaikua, mahtavan äänen.

Tunnustakaa Jumalan voima! Kertosäe

Hänen kirkkautensa lepää Israelin yllä,

hänen valtansa ulottuu yli pilvien.

Pelottava on Jumala, Israelin Jumala, joka asuu pyhäkössään. 

Hän antaa voiman ja väkevyyden kansalleen. 

Ylistetty olkoon Jumala! Kertosäe

Halleluja

(vrt. Joh. 17:17b, 17a)

Halleluja. Halleluja. 

Herra, sinun sanasi on totuus.

Pyhitä meidät totuudessa. 

Halleluja.

EVANKELIUMI

(Joh. 17:11b-19)

Jotta he olisivat yhtä, niin kuin me olemme yhtä.

+ Luemme pyhästä evankeliumista Johanneksen mukaan.

Siihen aikaan Jeesus nosti katseensa kohti taivasta ja rukoili sanoen: ”Pyhä Isä, suojele heitä nimessäsi, jonka olet minulle antanut, jotta he olisivat yhtä, niin kuin me olemme yhtä. Kun olin heidän kanssaan, suojelin heitä nimessäsi, jonka olet minulle antanut. Minä varjelin heidät, eikä yksikään heistä joutunut hukkaan, paitsi se, jonka täytyi joutua kadotukseen, jotta kirjoitus kävisi toteen. 

Nyt minä tulen sinun luoksesi. Puhun tämän, kun vielä olen maailmassa, jotta minun iloni täyttäisi heidät. Minä olen ilmoittanut heille sanasi, ja he ovat saaneet osakseen maailman vihan, koska eivät kuulu maailmaan, niin kuin en minäkään kuulu. En kuitenkaan pyydä, että ottaisit heidät pois maailmasta, vaan että varjelisit heidät pahalta. He eivät kuulu maailmaan, niin kuin en minäkään kuulu. Pyhitä heidät totuudessa. Sinun sanasi on totuus. Niin kuin sinä lähetit minut maailmaan, niin olen minäkin lähettänyt heidät. Minä pyhitän itseni heidän tähtensä, että heistäkin tulisi totuuden pyhittämiä.” 

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.