PÄÄSIÄISOKTAAVIN LAUANTAI

ENSIMMÄINEN LUKUKAPPALE

(Ap.t. 4:13-21)

Me emme voi olla puhumatta siitä, mitä olemme nähneet ja kuulleet.

Luemme Apostolien teoista.

Niinä päivinä, kun neuvoston jäsenet näkivät Pietarin ja Johanneksen rohkeuden ja totesivat heidät oppimattomiksi kansanmiehiksi, he olivat ihmeissään. He tunsivat nämä Jeesuksen seuralaisiksi, ja kun he vielä näkivät parannetun miehen seisovan apostolien vieressä, he eivät voineet väittää vastaan. He käskivät apostolien poistua istuntosalista ja neuvottelivat keskenään: ”Mitä me teemme näille miehille? Heidän toimestaan on selvästikin tapahtunut ihme. Jerusalemilaiset sen jo tietävät, emmekä me voi sitä kiistää. Mutta ettei tapaus tulisi kansan parissa vielä laajemmalti tunnetuksi, meidän on paras jyrkästi kieltää heitä enää puhumasta sen miehen nimessä kenellekään.”

He kutsuivat apostolit sisään ja kielsivät heitä enää puhumasta tai opettamasta yhtään mitään Jeesuksen nimessä. Mutta Pietari ja Johannes vastasivat heille: ”Onko Jumalan edessä oikein totella ennemmin teitä kuin Jumalaa? Ratkaiskaa itse. Me emme voi olla puhumatta siitä, mitä olemme nähneet ja kuulleet.” Silloin neuvoston jäsenet uhkailivat heitä entistä ankarammin, mutta päästivät heidät sitten vapaaksi kansan tähden. He katsoivat mahdottomaksi rangaista miehiä, sillä kaikki ylistivät Jumalaa sen johdosta, mitä oli tapahtunut.

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.

Vuoropsalmi

(Ps. 118:1+14-15, 16-18, 19-21. – 21a)

Kertosäe:

Herra, minä kiitän sinua siitä, että kuulit minua.

tai: Halleluja.

Kiittäkää Herraa! Hän on hyvä,  

iäti kestää hänen armonsa.

Herra on minun väkeni ja voimani. 

Hän pelasti minut.

Kuulkaa, miten voitonhuuto kajahtaa, 

riemu raikuu pelastettujen majoilta:

Herran oikea käsi on voimallinen! Kertosäe

 

Herran oikea käsi on meidän yllämme. 

Herran oikea käsi on voimallinen!

Minä en kuole, vaan elän 

ja kerron Herran teoista.

Hän kyllä kuritti minua 

mutta ei antanut kuoleman valtaan. Kertosäe

 

Avatkaa minulle vanhurskauden portit! 

Niistä käyn sisään kiittämään Herraa.

Tämä on Herran portti, 

josta vanhurskaat saavat käydä.

Minä kiitän sinua siitä, että kuulit minua 

ja pelastit minut. Kertosäe

Sekvenssi (vapaaehtoinen) ks. pääsiäisoktaavin maanantai (s. 263).

Halleluja (Ps. 118:24)

Halleluja. Halleluja. 

Tämän päivän on Herra tehnyt,

iloitkaamme ja riemuitkaamme siitä.

Halleluja.

EVANKELIUMI

(Mark. 16:9-15)

Menkää kaikkialle maailmaan ja julistakaa evankeliumia.

+ Luemme pyhästä evankeliumista Markuksen mukaan.

Kun Jeesus oli varhain sapatin jälkeisenä päivänä noussut kuolleista, hän ilmestyi ensiksi Magdalan Marialle, josta hän oli ajanut ulos seitsemän pahaa henkeä. Maria lähti sieltä ja vei sanan Jeesuksen seuralaisille, jotka itkivät murheissaan. He eivät kuitenkaan uskoneet, kun kuulivat, että Jeesus eli ja että Maria oli nähnyt hänet.

Tämän jälkeen Jeesus ilmestyi hahmoltaan vieraana kahdelle heistä, kun he olivat kulkemassa pois kaupungista. Myös nämä menivät viemään toisille sanaa, mutta heitäkään ei uskottu.

Viimein Jeesus ilmestyi myös yhdelletoista opetuslapselleen heidän ollessaan aterialla. Hän moitti heidän epäuskoaan ja heidän sydämensä kovuutta, kun he eivät olleet uskoneet niitä, jotka olivat nähneet hänet kuolleista nousseena. Hän sanoi heille: ”Menkää kaikkialle maailmaan ja julistakaa evankeliumi kaikille luoduille.”

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.