PAASTONAJAN 1. VIIKON PERJANTAI

ENSIMMÄINEN LUKUKAPPALE
(Hes. 18:21-28)
Minäkö haluaisin, että jumalaton kuolee? Enkö ennemminkin halua,
että hän kääntyy teiltään ja saa elää?

Luemme profeetta Hesekielin kirjasta.

Näin sanoo Herra Jumala: ”Jos jumalaton kääntyy synneistään, kaikesta pahasta mitä on tehnyt, jos hän noudattaa kaikkia minun säädöksiäni ja toimii oikein ja vanhurskaasti, hän saa elää, ei hän kuole. Hänen syntejään ei enää milloinkaan muisteta, ja hän saa elää sen vanhurskauden tähden, jota on tehnyt. Näin sanoo Herra Jumala: Minäkö haluaisin, että jumalaton kuolee? Enkö ennemminkin halua, että hän kääntyy teiltään ja saa elää?

Mutta jos vanhurskas luopuu vanhurskaudestaan ja tekee sellaista mikä on väärin, samoja iljettäviä tekoja joita jumalaton tekee – jos hän tekee niin, saako hän elää? Yhtäkään hänen vanhurskasta tekoaan ei muisteta. Uskottomuutensa ja tekemiensä syntien tähden hän kuolee.

Ja sitten te sanotte: ’Herra ei tee oikein.’ Kuulkaa, israelilaiset! Minunko tieni ei olisi oikea? Ei, vaan teidän tienne eivät ole oikeat! Jos vanhurskas luopuu vanhurskaudestaan ja tekee sellaista mikä on väärin, hän kuolee väärien tekojensa tähden. Hän on tehnyt sellaista mikä on väärin, ja siksi hän kuolee. Ja jos jumalaton kääntyy jumalattomuudestaan ja toimii oikein ja vanhurskaasti, hän pelastaa elämänsä. Koska hän ottaa opikseen ja kääntyy pois tekemistään synneistä, hän saa elää, ei hän kuole.”

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.

Vuoropsalmi
(Ps. 130:1-2, 3-4, 5-6, 7-8. – 3)

Kertosäe:
Jos sinä, Herra, pidät mielessäsi synnit,

Herra, kuka silloin kestää?
Syvyydestä minä huudan sinua, Herra.
Herra, kuule minun ääneni,
tarkatkoot sinun korvasi rukoustani. Kertosäe

Jos sinä, Herra, pidät mielessäsi synnit,
Herra, kuka silloin kestää?
Mutta sinun on armo, sinä annat anteeksi,
että me eläisimme sinun pelossasi. Kertosäe

Minä odotan sinua, Herra, odotan sinua koko sielustani
ja panen toivoni sinun sanaasi.
Minä odotan Herraa kuin vartijat aamua,
hartaammin kuin vartijat aamua. Kertosäe

Israel, pane toivosi Herraan!
Hänen armonsa on runsas,
hän voi sinut lunastaa.
Hän lunastaa Israelin kaikista sen synneistä. Kertosäe

Säe ennen evankeliumia
(Hes. 18:31)

Ylistys sinulle, Kristus, iankaikkisen kunnian kuningas.
Ylistys sinulle, Kristus, iankaikkisen kunnian kuningas.
Heittäkää pois kaikki rikkomuksenne, sanoo Herra,
ja ottakaa rintaanne uusi sydän ja uusi henki.
Ylistys sinulle, Kristus, iankaikkisen kunnian kuningas.

EVANKELIUMI
(Matt. 5:20-26)
Käy ensin sopimassa veljesi kanssa.

+ Luemme pyhästä evankeliumista Matteuksen mukaan.

Siihen aikaan Jeesus sanoi opetuslapsilleen: ”Ellei vanhurskautenne ole suurempaa kuin lainopettajien ja fariseusten, te ette pääse taivasten valtakuntaan.

Teille on opetettu tämä isille annettu käsky: ’Älä tapa.’ Se, joka tappaa, on ansainnut oikeuden tuomion. Mutta minä sanon teille: jokainen, joka on vihoissaan veljelleen, on ansainnut oikeuden tuomion. Samoin jokainen, joka sanoo veljelleen: ’Senkin hölmö’, on ansainnut Suuren neuvoston tuomion, ja se, joka sanoo: ’Sinä hullu’, on ansainnut helvetin tulen.

Jos siis olet viemässä uhrilahjaasi alttarille ja siinä muistat, että veljelläsi on jotakin sinua vastaan, niin jätä lahjasi alttarin eteen ja käy ensin sopimassa veljesi kanssa. Mene sitten vasta antamaan lahjasi.

Tarjoa vastapuolellesi sovintoa jo silloin, kun vielä olet hänen kanssaan matkalla oikeuteen. Muuten hän saattaa luovuttaa sinut tuomarille ja tuomari vartijalle, ja niin sinut teljetään vankilaan. Usko minua: sieltä sinä et pääse, ennen kuin olet maksanut kaiken viimeistä kolikkoa myöten.”

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.