PAASTONAJAN 3. VIIKON PERJANTAI

ENSIMMÄINEN LUKUKAPPALE
(Hoos. 14:2-10)
Emme sano enää omien kättemme töille: ’Jumalamme!’

Luemme profeetta Hoosean kirjasta.

Näin sanoo Herra: ”Palaa, Israel, palaa Herran, Jumalasi luo! Syntisi ovat syösseet sinut onnettomuuteen. Kääntykää Herran puoleen, huulillanne vilpittömät sanat, sanokaa hänelle: ’Anna kaikki meidän syntimme anteeksi ja ota vastaan paras lahjamme: me tuomme sinulle uhriksi rukouksemme, huultemme hedelmän. Assyria ei meitä auta, ratsuihin emme enää turvaudu. Emme sano enää omien kättemme töille: ’Jumalamme!’ Vain sinulta, Herra, saa orpo osakseen rakkautta.’”

”Minä parannan heidät heidän uskottomuudestaan. Minä rakastan heitä omasta tahdostani, vihani on väistynyt heistä pois. Minä virvoitan Israelin kuin aamukaste, ja niin se kukoistaa kuin lilja ja tunkee juurensa maahan kuin Libanonin setri. Sen versot leviävät, se kasvaa kauniiksi kuin oliivipuu, se tuoksuu kuin Libanon. Sen katveessa ihmiset saavat jälleen asua ja viljellä peltojaan. He kukoistavat kuin viiniköynnös, jonka viini on kuin Libanonin viini. Efraim, mitä hyötyä sinulla on epäjumalistasi! Minä vastaan sinun pyyntöihisi, minä pidän sinusta huolen. Minä olen kuin ikivihreä sypressi, vain minä kannan sinulle hedelmää.”

Kuka on niin viisas, että ymmärtää nämä kirjoitukset? Kuka niin ymmärtäväinen, että käsittää ne? Herran tiet ovat oikeat. Vanhurskaat kulkevat niitä, mutta väärintekijät kaatuvat.

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.

Vuoropsalmi
(Ps. 81:6c-8a, 8b-9, 10-11b, 14+17. – vrt. 11a+9b)

Kertosäe:
Minä olen Herra, sinun Jumalasi:
kuule minun ääntäni.

Kuulen puhetta, jollaista en ole kuullut:
”Minä nostin taakan sinun harteiltasi,
sait irrottaa kätesi kantokorista.
Sinä huusit hädässäsi, ja minä pelastin sinut. Kertosäe

Minä vastasin sinulle ukkospilvien kätköistä
ja koettelin sinua Meriban veden luona.
Kuule, kansani, minä varoitan sinua.
Kunpa kuulisit minua, Israel! Kertosäe

Muuta jumalaa sinulla ei saa olla,
vierasta jumalaa älä kumarra.
Minä olen Herra, sinun Jumalasi.
Minä johdatin sinut pois Egyptin maasta. Kertosäe

Kunpa kansani vihdoin kuulisi minua,
kunpa Israel kulkisi minun teitäni!
Israelia minä ruokin parhaalla vehnällä,
vuodatan sille kalliosta hunajaa.” Kertosäe

Säe ennen evankeliumia
(Matt. 4:17)

Ylistys ja kunnia sinulle, Herra Jeesus.
Ylistys ja kunnia sinulle, Herra Jeesus.
Kääntykää, sanoo Herra,
sillä taivasten valtakunta on tullut lähelle!
Ylistys ja kunnia sinulle, Herra Jeesus.

EVANKELIUMI
(Mark. 12:28b-34)
Herra, meidän Jumalamme, on ainoa Herra: rakasta häntä.

+ Luemme pyhästä evankeliumista Markuksen mukaan.

Siihen aikaan muuan lainopettaja tuli Jeesuksen luo ja kysyi: ”Mikä käsky on kaikkein tärkein?” Jeesus vastasi: ”Tärkein on tämä: ’Kuule, Israel: Herra, meidän Jumalamme, on ainoa Herra. Rakasta Herraa, Jumalaasi, koko sydämestäsi, koko sielustasi ja mielestäsi ja koko voimallasi.’ Toinen on tämä: ’Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi.’ Näitä suurempaa käskyä ei ole.”

Lainopettaja sanoi hänelle: ”Oikein, opettaja! Totta puhuit, kun sanoit, että Herra on ainoa Jumala, ei ole muita kuin hän. Ja kun rakastaa häntä koko sydämestään, kaikella ymmärryksellään ja kaikella voimallaan ja rakastaa lähimmäistään niin kuin itseään, se on enemmän kuin polttouhrit ja kaikki muut uhrit.” Jeesus näki, että hän vastasi viisaasti, ja sanoi hänelle: ”Sinä et ole kaukana Jumalan valtakunnasta.” Kukaan ei enää rohjennut kysyä Jeesukselta mitään.

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.