PAASTONAJAN 3. VIIKON TIISTAI

ENSIMMÄINEN LUKUKAPPALE
(Dan. C 3:25, 34-43)
Kunpa ottaisit vastaan meidät, kun sielumme on murtunut
ja henkemme nöyryytetty!

Luemme profeetta Danielin kirjasta.

Niinä päivinä Asarja pysähtyi, puhkesi tulen keskellä puhumaan ja rukoili: ”Nimesi tähden älä meitä tyystin hylkää, älä pura liittoasi. Ystäväsi Abrahamin tähden, palvelijasi Iisakin tähden, sinulle pyhitetyn Israelin tähden älä ota meiltä pois laupeuttasi. Heille kaikille olet luvannut, että heidän jälkeläisensä tulevat lukuisiksi kuin taivaan tähdet, kuin hiekanjyvät meren rannalla.

Totisesti, Valtias, kansamme on nyt mitättömin kaikista kansoista, me olemme kurjimmat koko maailmassa syntiemme vuoksi. Meillä ei näinä aikoina ole ruhtinasta, ei profeettaa eikä johtajaa, ei polttouhria, ei teurasuhria, ei ruokauhria eikä suitsutusuhria, ei paikkaa, missä uhrata edessäsi uutisviljaa, ei pääsyä sinun suosioosi. Kunpa ottaisit vastaan meidät, nyt kun sielumme on murtunut ja henkemme nöyryytetty! Siinä on meidän polttouhrimme, oinaat, härät, kymmenettuhannet juottolampaat. Olkoon se nyt meidän uhrimme sinun edessäsi, täyttäköön se sinun tahtosi, niin etteivät ne, jotka sinuun luottavat, joudu häpeään. Ja nyt me seuraamme sinua kaikesta sydämestämme, pelkäämme sinua ja etsimme sinun kasvojasi. Säästä siis meidät häpeältä, kohtele meitä lempeästi, ole meille armollinen ja pelasta meidät, olethan ennenkin tehnyt ihmeellisiä tekoja. Lisää siten nimesi kunniaa, Herra!”

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.

Vuoropsalmi
(Ps. 25:4-5ab, 6+7bc, 8-9. – 6a)

Kertosäe:
Muista laupeuttasi, Herra.

Herra, osoita minulle tiesi,
opeta minua kulkemaan polkujasi.
Ohjaa minut totuuteesi ja opeta minua,
sillä sinä olet minun pelastukseni Jumala. Kertosäe

Herra, muista laupeuttasi ja armoasi,
sillä ne ovat ikuisia.
Muista minua armosi mukaan,
hyvyytesi tähden, Herra. Kertosäe

Hyvä ja oikeamielinen on Herra,
hän neuvoo syntisille tien.
Hän hankkii sorretuille oikeuden,
hän opettaa köyhille tiensä. Kertosäe

Säe ennen evankeliumia
(Joel 2:12-13)

Kunnia ja ylistys sinulle, Kristus.
Kunnia ja ylistys sinulle, Kristus.
Kääntykää minun puoleeni koko sydämestänne, sanoo Herra,
sillä minä olen anteeksiantava ja laupias.
Kunnia ja ylistys sinulle, Kristus.

EVANKELIUMI
(Matt. 18:21-35)
Jos te ette anna kukin veljellenne anteeksi, Isä ei anna teille anteeksi.

+ Luemme pyhästä evankeliumista Matteuksen mukaan.

Siihen aikaan Pietari tuli Jeesuksen luo ja sanoi: ”Herra, jos veljeni yhä uudestaan tekee väärin minua kohtaan, niin kuinka monta kertaa minun on annettava hänelle anteeksi? Peräti seitsemän kertaako?” ”Ei seitsemän, vaan seitsemänkymmentäseitsemän kertaa”, vastasi Jeesus.

”Taivasten valtakunta on kuin kuningas, joka vaati palvelijoiltaan tilitykset. Kun hän alkoi tarkastaa niitä, hänen eteensä tuotiin palvelija, joka oli hänelle velkaa kymmenentuhatta talenttia. Miehellä ei ollut, millä maksaa, ja niin kuningas määräsi, että hänet, hänen vaimonsa ja lapsensa ja koko hänen omaisuutensa oli myytävä ja velka maksettava. Silloin palvelija heittäytyi maahan hänen eteensä ja pyysi: ’Ole kärsivällinen! Minä maksan sinulle kyllä kaiken.’ Kuninkaan tuli sääli palvelijaansa, ja hän päästi miehen menemään ja antoi velan anteeksi.

Mutta kun palvelija meni ulos, hän tapasi toisen palvelijan, joka oli hänelle velkaa sata denaaria. Hän kävi mieheen käsiksi, kuristi häntä kurkusta ja sanoi: ’Maksa, mitä olet velkaa!’ Mies heittäytyi maahan ja pyysi: ’Ole kärsivällinen! Kyllä minä maksan sinulle.’ Mutta toinen ei suostunut siihen. Hän meni ja toimitti työtoverinsa vankilaan, kunnes tämä maksaisi velkansa.

Muut palvelijat näkivät, mitä tapahtui, ja panivat sen pahakseen. He menivät kuninkaan luo ja kertoivat hänelle kaiken. Silloin kuningas kutsutti palvelijan luokseen ja sanoi: ’Sinä kelvoton! Minä annoin sinulle anteeksi koko velan, kun sitä minulta pyysit. Eikö sinunkin olisi pitänyt armahtaa työtoveriasi, niin kuin minä armahdin sinua?’ Vihoissaan kuningas pani palvelijansa ankaraan vankeuteen, kunnes tämä maksaisi koko velan.

Näin tekee minun taivaallinen Isänikin teille, jos te ette kaikesta sydämestä anna kukin veljellenne anteeksi.”

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.