PAASTONAJAN 4. VIIKON KESKIVIIKKO

ENSIMMÄINEN LUKUKAPPALE

(Jes. 49:8-15)

Minä olen luonut sinut toteuttamaan sen liiton, jonka tein tämän kansan kanssa, jotta saattaisit ennalleen maan.

Luemme profeetta Jesajan kirjasta.

Näin sanoo Herra: ”Otollisena aikana minä vastaan sinulle, pelastuksen päivänä minä autan sinua. Minä olen luonut sinut toteuttamaan sen liiton, jonka tein tämän kansan kanssa, jotta saattaisit ennalleen maan, jotta uudelleen jakaisit autioituneet perintömaat, jotta sanoisit vangituille: ”Lähtekää”, ja pimeydessä viruville: ”Tulkaa valoon!”

Tallatuilta teiltäkin he löytävät ravintonsa, paljas kalliorinne on heille laidunmaa. Eivät he näe nälkää, ei heidän tule jano, ei heitä ahdista helle eikä auringon polte, sillä heitä ohjaa heidän armahtajansa, joka vie heidät lähteiden ääreen. Vuorille minä teen kulkuväylät, minun valtatieni kulkevat korkealla. Katso, he tulevat kaukaa: nuo pohjoisesta, nuo meren suunnalta ja nuo Assuanin maasta.”

Riemuitkaa, taivaat! Iloitse, maa! Ratketkaa riemuun, te vuoret! Herra lohduttaa kansaansa, hän hoivaa köyhiä lapsiaan. Siion sanoo: ”Herra on minut hylännyt, Jumalani on minut unohtanut!” Unohtaako äiti rintalapsensa, unohtaisiko hoivata kohtunsa hedelmää? Vaikka hän unohtaisikin, minä en sinua unohda.

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.

Vuoropsalmi

(Ps. 145:8-9, 13cd-14, 17-18. – 8a)

Kertosäe:

Anteeksiantava ja laupias on Herra.

Anteeksiantava ja laupias on Herra,

hän on kärsivällinen, suuri on hänen hyvyytensä.

Herra on hyvä kaikille,

hän armahtaa kaikkia luotujaan. Kertosäe

 

Herra on luotettava kaikissa sanoissaan,

uskollinen kaikissa teoissaan. 

Herra tukee horjuvia,

maahan painetut hän nostaa jaloilleen. Kertosäe

Herra on oikeamielinen kaikissa teissään,

hän on uskollinen kaikissa teoissaan.

Hän on lähellä sitä, joka huutaa häntä avuksi,

sitä, joka vilpittömästi kääntyy hänen puoleensa. Kertosäe

Säe ennen evankeliumia

(Joh. 11:25a, 26)

Kunnia ja ylistys sinulle, Kristus.

Kunnia ja ylistys sinulle, Kristus.

Minä olen ylösnousemus ja elämä, sanoo Herra.

Joka uskoo minuun, ei ikinä kuole.

Kunnia ja ylistys sinulle, Kristus.

EVANKELIUMI

(Joh. 5:17-30)

Niin kuin Isä herättää kuolleet ja antaa heille elämän, niin antaa myös Poika elämän kenelle tahtoo. 

+ Luemme pyhästä evankeliumista Johanneksen mukaan.

Siihen aikaan Jeesus sanoi juutalaisille: ”Minun Isäni tekee työtään taukoamatta, ja niin teen myös minä.” Tämä vain lisäsi juutalaisten halua ottaa Jeesus hengiltä. Hänhän ei ainoastaan rikkonut sapattikäskyä, vaan vieläpä sanoi Jumalaa omaksi isäkseen ja teki siten itsestään Jumalan vertaisen.

Jeesus vastasi juutalaisille näin: ”Totisesti, totisesti: ei Poika voi tehdä mitään omin neuvoin, hän tekee vain sitä, mitä näkee Isän tekevän. Mitä Isä tekee, sitä tekee myös Poika. Isä rakastaa Poikaa ja näyttää hänelle kaiken, mitä itse tekee. Hän näyttää Pojalle vielä suurempiakin tekoja, sellaisia, että hämmästytte. Niin kuin Isä herättää kuolleet ja antaa heille elämän, niin antaa myös Poika elämän kenelle tahtoo. Isä itse ei tuomitse ketään, vaan hän on antanut kaiken tuomiovallan Pojalle, jotta kaikki kunnioittaisivat Poikaa niin kuin he kunnioittavat Isää. Se, joka ei kunnioita Poikaa, ei kunnioita myöskään Isää, joka on hänet lähettänyt.

Totisesti, totisesti: se, joka kuulee minun sanani ja uskoo minun lähettäjääni, on saanut ikuisen elämän. Hän ei joudu tuomittavaksi, vaan hän on jo siirtynyt kuolemasta elämään. Totisesti, totisesti: tulee aika – ja se on jo nyt – jolloin kuolleet kuulevat Jumalan Pojan äänen. Ne, jotka sen kuulevat, saavat elää, sillä Isällä on elämä itsessään, ja hän on antanut myös Pojalle sen, että hänelläkin on elämä itsessään. Isä on myös antanut hänelle tuomiovallan, koska hän on Ihmisen Poika. Älkää ihmetelkö tätä! Tulee aika, jolloin kaikki, jotka lepäävät haudoissaan, kuulevat hänen äänensä. He nousevat haudoistaan – hyvää tehneet elämän ylösnousemukseen, pahaa tehneet tuomion ylösnousemukseen. Omin neuvoin minä en voi tehdä mitään. Minä tuomitsen sen mukaan mitä kuulen, ja tuomioni on oikea, sillä minä en pyri toteuttamaan omaa tahtoani, vaan lähettäjäni tahdon.”

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.