PAASTONAJAN 4. VIIKON TORSTAI

ENSIMMÄINEN LUKUKAPPALE

(2. Moos. 32:7-14)

Anna vihasi lauhtua ja luovu aikeestasi tuhota kansasi.

Luemme Toisesta Mooseksen kirjasta.

Niinä päivinä Herra sanoi Moosekselle: ”Lähde heti alas, sillä sinun kansasi, jonka toit pois Egyptistä, on syössyt itsensä turmioon. Näin pian he ovat kääntyneet pois siltä tieltä, jota käskin heidän kulkea. He ovat valaneet itselleen sonnipatsaan, ja nyt he kumartavat sitä, teurastavat sille uhreja ja sanovat: ’Israel, tämä on sinun jumalasi, joka toi sinut pois Egyptistä.’” Herra sanoi vielä: ”Minä näen, että tämä kansa on uppiniskainen. Jätä minut nyt rauhaan, että vihani saa leimahtaa heitä vastaan ja tuhota heidät. Mutta sinusta minä teen suuren kansan.”

Mooses koetti lepyttää Herraa, Jumalaansa, ja sanoi: ”Miksi, Herra, vihastuisit omaan kansaasi? Sinähän toit sen pois Egyptistä suurella voimallasi ja väkevällä kädelläsi. Miksi egyptiläiset saisivat sanoa, että sinä veit israelilaiset pois vain tappaaksesi heidät vuorilla ja hävittääksesi heidät maan päältä? Anna vihasi lauhtua ja luovu aikeestasi tuhota kansasi. Muista palvelijoitasi Abrahamia, Iisakia ja Jaakobia, joille vannoit oman itsesi kautta: ’Minä annan sinulle jälkeläisiä niin paljon, että heitä on kuin taivaan tähtiä, ja annan heille ikuiseksi omaisuudeksi sen maan, jonka olen heille luvannut.’” Niin Herran viha lauhtui, ja hän päätti luopua siitä hävityksestä, jolla oli uhannut kansaansa.

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.

Vuoropsalmi

(Ps. 106:19-20, 21-22, 23. – vrt. 4)

Kertosäe:

Muista meitä, Herra, 

sinä olet armollinen kansallesi.

Horebin juurella isämme valoivat sonnin

ja kumarsivat tekemäänsä patsasta.

He vaihtoivat Herran, Kunniansa,

ruohoa syövän naudan kuvaan. Kertosäe

 

He unohtivat Jumalan, pelastajansa,

hänet, joka teki suuria Egyptissä,

Haamin maassa ihmeellisiä töitä,

pelottavia tekoja Kaislamerellä. Kertosäe

Vihassaan Herra aikoi hävittää heidät, 

mutta Mooses, hänen valittunsa, 

astui hänen eteensä ja suojeli heitä, 

taivutti hänet säästämään kansan. Kertosäe

Säe ennen evankeliumia

(Joh. 3:16)

Kunnia sinulle, Kristus, Jumalan Sana.

Kunnia sinulle, Kristus, Jumalan Sana.

Jumala on rakastanut maailmaa niin paljon, 

että antoi ainoan Poikansa, 

jotta jokainen, joka häneen uskoo, saisi iankaikkisen elämän. 

Kunnia sinulle, Kristus, Jumalan Sana.

EVANKELIUMI

(Joh. 5:31-47)

Teidän syyttäjänne on Mooses, hän, johon olette panneet toivonne.

+ Luemme pyhästä evankeliumista Johanneksen mukaan.

Siihen aikaan Jeesus sanoi juutalaisille: ”Jos itse todistan puolestani, ei todistukseni ole pätevä. Mutta minusta todistaakin toinen, ja minä tiedän, että todistus, jonka hän minusta antaa, on pätevä. Te lähetitte edustajanne Johanneksen luo, ja hän todisti totuudesta. En minä tarvitse kenenkään ihmisen todistusta, mutta sanon teille tämän, jotta pelastuisitte. Johannes oli kirkkaalla liekillä palava lamppu, mutta vain hetken aikaa te halusitte nauttia hänen valostaan.

Minulla on todistus, joka on Johanneksen todistusta painavampi: teot, jotka Isä on antanut tehtäväkseni. Nämä teot, jotka minä teen, todistavat, että Isä on minut lähettänyt. Myös Isä itse, minun lähettäjäni, on antanut minusta todistuksen. Te ette ole koskaan kuulleet hänen ääntään ettekä nähneet hänen kasvojaan, eikä hänen sanansa pysy teissä, sillä te ette usko sitä, jonka hän on lähettänyt. Te kyllä tutkitte kirjoituksia, koska luulette niistä löytävänne ikuisen elämän – ja nehän juuri todistavat minusta. Mutta te ette tahdo tulla minun luokseni, että saisitte elämän.

En minä ole ihmisten kiitoksen tarpeessa. Minä tunnen teidät: teissä ei ole rakkautta Jumalaan. Minä olen tullut Isäni nimissä, ettekä te ota minua vastaan. Mutta jos joku toinen tulee omissa nimissään, silloin te kyllä olette vastaanottavaisia. Kuinka te voisittekaan uskoa! Te kärkytte kunniaa toisiltanne ettekä etsi sitä kunniaa, joka tulee yhdeltä ja ainoalta Jumalalta.

Älkää luulko, että minä teitä Isäni edessä syytän. Teidän syyttäjänne on Mooses, hän, johon olette panneet toivonne. Jos te uskoisitte Moosesta, uskoisitte myös minua – juuri minusta hän on kirjoittanut. Mutta kun te ette usko hänen kirjoituksiaan, kuinka voisitte uskoa minun puhettani!”

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.