PYHÄN VIIKON MAANANTAI

ENSIMMÄINEN LUKUKAPPALE

(Jes. 42:1-7)

Ei hän huuda, ei kuulu hänen äänensä kaduilla.

Luemme profeetta Jesajan kirjasta.

Katso: minun palvelijani, jolle minä annan voiman, minun valittuni, johon olen mieltynyt. Henkeni olen laskenut hänen ylleen, hän tuo oikeuden kansojen keskuuteen. Ei hän huuda eikä melua, ei kuulu hänen äänensä kaduilla. Murtunutta ruokoa hän ei muserra, lampun hiipuvaa liekkiä hän ei sammuta. Tinkimättä hän toteuttaa oikeuden. Eikä hän murru, ei himmene hänen liekkinsä, vaan hän saattaa kaikkialla oikeuden voimaan. Hänen opetustaan ikävöivät kaukaiset rannat.

Näin sanoo Jumala, Herra, hän, joka loi taivaan ja levitti sen auki, joka muovasi maan ja kaiken mitä siitä versoo ja antoi sen päällä kulkeville elämän hengen: ”Vanhurskaan suunnitelmani mukaan minä, Herra, olen kutsunut sinut. Minä tartun sinun käteesi ja suojelen sinua. Sinut minä asetan toteuttamaan sen liiton, jonka olen tehnyt tämän kansan kanssa kaikkien kansojen valoksi, avaamaan sokeat silmät, päästämään kahlitut vankeudesta, tyrmästä ne, jotka sen pimennossa istuvat.”

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.

Vuoropsalmi

(Ps. 27:1, 2, 3, 13-14. – 1a)

Kertosäe:

Herra on minun valoni ja pelastukseni.

Herra on minun valoni ja pelastukseni,

ketä minä pelkäisin?

Herra on minun elämäni turva,

ketä siis säikkyisin? Kertosäe

 

Kun vainoojat käyvät minua kohti

iskeäkseen hampaansa minuun,

he itse kaatuvat,

vihamieheni ja vastustajani suistuvat maahan. Kertosäe

 

Vaikka sotajoukko saartaisi minut, 

sydämeni ei pelkäisi, 

vaikka minua vastaan nousisi sota, 

ei minulla olisi mitään hätää. Kertosäe

 

Minä uskon, että saan nähdä Herran hyvyyden elävien maassa.

Luota Herraan! 

Ole luja, pysy rohkeana. Luota Herraan! Kertosäe

Säe ennen evankeliumia

Ylistys ja kunnia sinulle, Herra Jeesus.

Ylistys ja kunnia sinulle, Herra Jeesus.

Terve, kuninkaamme!

Sinä yksin armahdat syntejämme.

Ylistys ja kunnia sinulle, Herra Jeesus.

EVANKELIUMI

(Joh. 12:1-11)

Anna hänen olla, hän tekee tämän hautaamistani varten.

 Luemme pyhästä evankeliumista Johanneksen mukaan.

Kuusi päivää ennen pääsiäistä Jeesus tuli Betaniaan, missä hänen kuolleista herättämänsä Lasarus asui. Jeesukselle tarjottiin siellä ateria. Martta palveli vieraita, ja Lasarus oli yksi Jeesuksen pöytäkumppaneista. Maria otti täyden pullon aitoa, hyvin kallista nardusöljyä, voiteli Jeesuksen jalat ja kuivasi ne hiuksillaan. Koko huone tuli täyteen voiteen tuoksua.

Juudas Iskariot, joka oli Jeesuksen opetuslapsi ja josta sitten tuli hänen kavaltajansa, sanoi silloin: ”Miksei tuota voidetta myyty kolmestasadasta denaarista? Rahat olisi voitu antaa köyhille.” Tätä hän ei kuitenkaan sanonut siksi, että olisi välittänyt köyhistä, vaan siksi, että oli varas. Yhteinen kukkaro oli hänen hallussaan, ja hän piti siihen pantuja rahoja ominaan. Jeesus sanoi Juudakselle: ”Anna hänen olla, hän tekee tämän hautaamistani varten. Köyhät teillä on luonanne aina, mutta minua teillä ei aina ole.”

Betaniaan saapui suuri joukko juutalaisia, jotka olivat kuulleet Jeesuksen olevan siellä. He eivät tulleet ainoastaan Jeesuksen tähden, vaan myös nähdäkseen Lasaruksen, jonka Jeesus oli herättänyt kuolleista. Niinpä ylipapit päättivät tappaa myös Lasaruksen, koska monet juutalaiset hänen takiaan lähtivät Jeesuksen luo ja uskoivat häneen.

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.