PYHÄN VIIKON TIISTAI

ENSIMMÄINEN LUKUKAPPALE

(Jes. 49:1-6)

Minä teen sinusta valon kaikille kansoille, niin että pelastus ulottuu maan ääriin saakka.

Luemme profeetta Jesajan kirjasta.

Kuulkaa minua, kaukaiset rannat, kuunnelkaa, kansakunnat, jotka asutte etäällä! Jo ennen syntymääni Herra kutsui minut. Kun vielä olin äitini kohdussa, hän antoi minulle nimen. Hän antoi minulle suun kuin terävän miekan, kätensä varjoon hän minut kätki, hän teroitti minut kuin nuolen, viineensä hän minut talletti. Hän sanoi minulle: ”Sinä olet minun palvelijani, Israel, sinussa minä osoitan kirkkauteni.” Minä sanoin: ”Turhan takia olen itseni uuvuttanut, tyhjään olen haaskannut voimani. Mutta onhan oikeuteni Herran kädessä, palkkani Jumalan huomassa.” Ja nyt sanoo Herra, hän, joka teki minut palvelijakseen kohdusta alkaen palauttaakseen Jaakobin luokseen ja kootakseen Israelin suojaansa – olen siis ollut Herralle arvokas ja minun Jumalani on minun voimani – näin hän sanoo: ”Ei riitä, että olet minun palvelijani ja saatat ennalleen Jaakobin heimot, tuot takaisin Israelin eloonjääneet. Minä teen sinusta valon kaikille kansoille, niin että pelastus ulottuu maan ääriin saakka.”

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.

Vuoropsalmi

(Ps. 71:1-2, 3-4a, 5-6ab, 15+17. – vrt. 15)

Kertosäe:

Minun suuni julistaa sinun pelastustasi, Herra.

Herra, sinuun minä turvaan.

Älä milloinkaan hylkää minua.

Sinä olet vanhurskas, pelasta minut, vapahda minut! 

Kuule minun pyyntöni ja auta minua. Kertosäe

 

Ole minulle kallio, jonka suojaan saan paeta.

Sinä, joka tahdot pelastaa minut,

sinä olet minun kallioni ja vuorilinnani.

Jumala, pelasta minut pahojen käsistä. Kertosäe

 

Sinä olet minun toivoni, Herra,

Herra, minun turvani nuoruudesta asti.

Syntymästäni saakka olet ollut tukeni,

siitä saakka kun kohdusta minut päästit. Kertosäe

 

Minun suuni julistaa vanhurskauttasi,

koko päivän sinun pelastustasi, 

jonka mittaa ja määrää en tiedä.

Jumala, sinä olit opastajani jo kun olin nuori,

ja tähän päivään asti olen saanut kertoa ihmeistäsi. Kertosäe

Säe ennen evankeliumia

Kunnia ja ylistys sinulle, Kristus.

Kunnia ja ylistys sinulle, Kristus.

Terve, kuninkaamme, joka olet kuuliainen Isälle;

sinä menit ristiinnaulittavaksi kuin lempeä karitsa, 

jota teuraaksi viedään.

Kunnia ja ylistys sinulle, Kristus.

EVANKELIUMI

(Joh. 13:21-33, 36-38)

Yksi teistä kavaltaa minut … ennen kuin kukko laulaa, sinä kolme kertaa kiellät minut.

+ Luemme pyhästä evankeliumista Johanneksen mukaan.

Siihen aikaan, ollessaan aterialla opetuslastensa kanssa, Jeesus sanoi heille järkyttyneenä: ”Totisesti, totisesti: yksi teistä kavaltaa minut.” Opetuslapset katsoivat toisiaan ymmällään, tietämättä, ketä hän tarkoitti.

Yksi opetuslapsista, se jota Jeesus rakasti, oli aterialla hänen vieressään. Simon Pietari nyökkäsi hänelle, että hän kysyisi Jeesukselta, ketä tämä tarkoitti. Opetuslapsi nojautui taaksepäin, Jeesuksen rintaa vasten, ja kysyi: ”Herra, kuka se on?” Jeesus vastasi: ”Se, jolle annan tämän leivänpalan.” Sitten hän kastoi palan ja antoi sen Juudakselle, Simon Iskariotin pojalle. Silloin, heti kun Juudas oli sen saanut, Saatana meni häneen. Jeesus sanoi hänelle: ”Mitä aiot, tee se pian!” Kukaan aterialla olevista ei ymmärtänyt, miksi Jeesus sanoi hänelle näin. Koska Juudaksella oli hallussaan yhteinen kukkaro, jotkut luulivat, että Jeesus oli käskenyt hänen ostaa jotakin juhlaa varten tai antaa almuja köyhille. Syötyään leivänpalan Juudas lähti heti ulos. Oli yö.

Kun Juudas oli mennyt, Jeesus sanoi: ”Nyt Ihmisen Poika on kirkastettu, ja Jumala on kirkastunut hänessä. Ja kun Jumala on hänessä kirkastunut, on Jumala myös itsessään kirkastava hänet, ja Jumala tekee sen aivan pian. Lapseni, enää vähän aikaa minä olen teidän kanssanne. Te tulette etsimään minua, mutta minä sanon nyt teille saman, minkä sanoin juutalaisille: minne minä menen, sinne ette te pääse.” 

”Herra, minne sinä menet?” kysyi Simon Pietari. Jeesus vastasi: ”Minne minä menen, sinne et sinä nyt voi tulla minun kanssani, mutta myöhemmin kyllä tulet.” Pietari sanoi: ”Herra, miksi en nyt pääse mukaasi? Minä annan vaikka henkeni puolestasi.” Jeesus sanoi hänelle: ”Sinäkö annat henkesi minun puolestani? Totisesti, totisesti: ennen kuin kukko laulaa, sinä kolme kertaa kiellät minut.”

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.