15.8. AUTUAAN NEITSYT MARIAN TAIVAASEEN OTTAMINEN, JUHLAPYHÄ

Juhlapyhän messu:

ENSIMMÄINEN LUKUKAPPALE
(Ilm. 11:19a, 12:1-6a, 10ab)
Nainen, jolla oli pukunaan aurinko ja kuu jalkojen alla.

Luemme Ilmestyskirjasta.

Taivaassa avattiin Jumalan temppeli, niin että temppelissä oleva liitonarkku voitiin nähdä. Taivaalla näkyi suuri tunnusmerkki: nainen, jolla oli pukunaan aurinko, kuu jalkojen alla ja pään päällä seppeleenä kaksitoista tähteä. Hän oli raskaana ja huusi tuskissaan synnytyspolttojen vaivaamana. Toinenkin tunnusmerkki näkyi taivaalla: suuri tulipunainen lohikäärme, jolla oli seitsemän päätä ja kymmenen sarvea ja kruunu kaikissa seitsemässä päässä. Pyrstöllään se pyyhkäisi pois kolmanneksen taivaan tähdistä ja sinkosi ne maahan. Lohikäärme asettui synnyttävän naisen eteen nielaistakseen lapsen heti kun se syntyy. Nainen synnytti lapsensa, pojan, joka on paimentava maailman kansoja rautaisella sauvalla. Tämä lapsi temmattiin Jumalan ja hänen valtaistuimensa luo, ja nainen pakeni autiomaahan. Jumala on sinne valmistanut hänelle turvapaikan. Minä kuulin, kuinka taivaassa sanottiin kovalla äänellä: ”Nyt on pelastus tullut, meidän Jumalallamme on kuninkuus ja mahti ja hänen Kristuksellaan valta.”

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.

Vuoropsalmi
(Ps. 45:10, 11, 12, 16. – 10b)

Kertosäe:
Kuningatar seisoo oikealla puolellasi yllään Ofirin kultaa.

Hovisi kaunistuksena on kuninkaiden tyttäriä,
kuningatar seisoo oikealla puolellasi
yllään Ofirin kultaa. Kertosäe

Kuule, tyttäreni, kuuntele neuvoani.
Unohda kansasi, unohda isäsi suku. Kertosäe

Sytyttäköön kauneutesi kuninkaan!
Hän on sinun herrasi. Kumarru hänen eteensä. Kertosäe

Heitä viedään riemusaatossa,
he astuvat kuninkaan palatsiin. Kertosäe

TOINEN LUKUKAPPALE
(1. Kor. 15:20-27a)
Esikoisena Kristus ja sen jälkeen Kristuksen omat.

Luemme apostoli Paavalin ensimmäisestä kirjeestä korinttilaisille.

Veljet, Kristus on herätetty kuolleista, esikoisena niiden joukosta jotka ovat kuolleet. Kun kerran kuolema sai alkunsa ihmisestä, samoin kuolleiden ylösnousemus on alkanut ihmisestä. Sillä niin kuin kaikki ihmiset Aadamista osallisina kuolevat, niin myös kaikki Kristuksesta osallisina tehdään eläviksi, jokainen vuorollaan: esikoisena Kristus ja sen jälkeen Kristuksen omat, kun hän tulee. Sitten seuraa kaiken päätös, kun hän luovuttaa kuninkuuden Jumalalle, Isälle, kukistettuaan kaiken vallan, mahdin ja voiman. Kristuksen on näet määrä hallita, kunnes hän on saattanut kaikki vihollisensa jalkojensa alle. Vihollisista viimeisenä kukistetaan kuolema. Sillä ”Jumala on alistanut hänen jalkojensa alle kaiken”.

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.

Halleluja

Halleluja. Halleluja.
Maria on otettu taivaaseen;
enkelien joukko iloitsee.
Halleluja.

EVANKELIUMI
(Luuk. 1:39-56)
Voimallinen on tehnyt minulle suuria tekoja.
Hän on korottanut alhaiset.

+ Luemme pyhästä evankeliumista Luukkaan mukaan.

Niinä päivinä Maria lähti matkaan ja kiiruhti Juudean vuoriseudulla olevaan kaupunkiin. Hän meni Sakariaan taloon ja tervehti Elisabetia. Kun Elisabet kuuli Marian tervehdyksen, hypähti lapsi hänen kohdussaan ja hän täyttyi Pyhällä Hengellä. Hän huusi kovalla äänellä ja sanoi: ”Siunattu olet sinä, naisista siunatuin, ja siunattu sinun kohtusi hedelmä! Kuinka minä saan sen kunnian, että Herrani äiti tulee minun luokseni? Samalla hetkellä kun tervehdyksesi tuli korviini, lapsi hypähti riemusta kohdussani. Autuas sinä, joka uskoit! Herran sinulle antama lupaus on täyttyvä!”

Silloin Maria sanoi: ”Minun sieluni ylistää Herran suuruutta, minun henkeni riemuitsee Jumalasta, Vapahtajastani, sillä hän on luonut katseensa vähäiseen palvelijaansa. Tästedes kaikki sukupolvet ylistävät minua autuaaksi, sillä Voimallinen on tehnyt minulle suuria tekoja. Hänen nimensä on pyhä, polvesta polveen hän osoittaa laupeutensa niille, jotka häntä pelkäävät. Hänen kätensä on tehnyt mahtavia tekoja, hän on lyönyt hajalle ne, joilla on ylpeät ajatukset sydämessään. Hän on syössyt vallanpitäjät istuimiltaan ja korottanut alhaiset. Nälkäiset hän on ruokkinut runsain määrin, mutta rikkaat hän on lähettänyt tyhjin käsin pois. Hän on pitänyt huolen palvelijastaan Israelista, hän on muistanut kansaansa ja osoittanut laupeutensa Abrahamille ja hänen jälkeläisilleen, ajasta aikaan, niin kuin hän on isillemme luvannut.”

Maria viipyi Elisabetin luona noin kolme kuukautta ja palasi sitten kotiinsa.

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.