24.6. PYHÄN JOHANNES KASTAJAN SYNTYMÄ, JUHLAPYHÄ

Aaton messu

ENSIMMÄINEN LUKUKAPPALE
(Jer. 1:4-10)
Jo ennen kuin sinut äidinkohdussa muovasin, minä tunsin sinut.

Luemme profeetta Jeremian kirjasta.

Josian päivinä minulle tuli tämä Herran sana: ”Jo ennen kuin sinut äidinkohdussa muovasin, minä tunsin sinut. Jo ennen kuin sinä synnyit maailmaan, minä pyhitin sinut ja määräsin sinut kansojen profeetaksi.” Mutta minä vastasin: ”Voi, Herra, Jumalani, en minä osaa puhua, minä olen niin nuori!” Silloin Herra sanoi: ”Älä sano, että olet nuori, vaan mene, minne ikinä sinut lähetän, ja puhu, mitä minä käsken sinun puhua. Älä pelkää ketään, sillä minä, Herra, olen sinun kanssasi ja suojelen sinua.” Sitten Herra ojensi kätensä, kosketti suutani ja sanoi minulle: ”Minä annan sanani sinun suuhusi. Minä asetan sinut tänä päivänä kansojen ja valtakuntien yläpuolelle. Sinun tulee repiä ja särkeä, tuhota ja hävittää, rakentaa ja istuttaa.”

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.

Vuoropsalmi
(Ps. 71:1-2, 3-4a, 5-6ab, 15ab+17. – vrt. 6ab)

Kertosäe:
Äitini kohdusta saakka olet ollut tukeni.

Herra, sinuun minä turvaan.
Älä milloinkaan hylkää minua.
Sinä olet vanhurskas, pelasta minut, vapahda minut!
Kuule minun pyyntöni ja auta minua. Kertosäe

Ole minulle kallio, jonka suojaan saan paeta.
Sinä, joka tahdot pelastaa minut,
sinä olet minun kallioni ja vuorilinnani.
Jumala, pelasta minut pahojen käsistä. Kertosäe

Sinä olet minun toivoni, Herra,
Herra, minun turvani nuoruudesta asti.
Syntymästäni saakka olet ollut tukeni,
siitä saakka kun kohdusta minut päästit. Kertosäe

Minun suuni julistaa vanhurskauttasi,
koko päivän sinun pelastustasi.
Jumala, sinä olit opastajani jo kun olin nuori,
ja tähän päivään asti olen saanut kertoa ihmeistäsi. Kertosäe

TOINEN LUKUKAPPALE
(1. Piet. 1:8-12)
Tätä pelastusta ovat profeetat etsineet ja tutkineet.

Luemme apostoli Pietarin ensimmäisestä kirjeestä.

Rakkaani, Jeesusta Kristusta te rakastatte, vaikka ette ole häntä nähneet, häneen te uskotte, vaikka ette häntä nyt näe, ja te riemuitsette sanoin kuvaamattoman, kirkastuneen ilon vallassa, sillä te saavutatte uskon päämäärän, sielujen pelastuksen. Tätä pelastusta ovat profeetat etsineet ja tutkineet. He ovat ennustaneet ja puhuneet teidän osaksenne tulevasta armosta ja tutkineet, mihin ja millaiseen aikaan heissä vaikuttava Kristuksen Henki viittasi todistaessaan Kristuksen kärsimyksistä ja niitä seuraavasta kirkkaudesta. Heille ilmaistiin, etteivät he palvelleet itseään vaan teitä puhuessaan siitä, minkä teille nyt ovat julistaneet ne, jotka taivaasta lähetetyssä Pyhässä Hengessä ovat tuoneet teille evankeliumin. Tähän pelastukseen haluavat enkelitkin päästä edes luomaan silmäyksen.

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.

Halleluja
(vrt. Joh. 1:7, Luuk. 1:17)

Halleluja. Halleluja.
Hän tuli todistajaksi, todistamaan valosta,
valmistaakseen kansan Herran tuloa varten.
Halleluja.

EVANKELIUMI
(Luuk. 1:5-17)
Vaimosi Elisabet synnyttää sinulle pojan ja sinä annat hänelle nimeksi Johannes.

+ Luemme pyhästä evankeliumista Luukkaan mukaan.

Herodeksen, Juudean kuninkaan, aikana eli pappi Sakarias, joka kuului Abian pappisosastoon. Hänen vaimonsa Elisabet oli hänkin Aaronin jälkeläisiä. He olivat kumpikin Jumalan silmissä vanhurskaita ja elivät nuhteettomasti kaikkien Herran käskyjen ja säädösten mukaan. Mutta lapsia heillä ei ollut, sillä Elisabet oli hedelmätön, ja he molemmat olivat jo iäkkäitä.

Eräänä päivänä Sakarias oli osastonsa vuorolla toimittamassa papin tehtäviä Jumalan edessä. Palvelustoimia tavan mukaan arvottaessa tuli hänen tehtäväkseen mennä Herran temppeliin toimittamaan suitsutusuhri. Kansanjoukko oli suitsuttamisen aikana ulkopuolella ja rukoili. Silloin Sakariaalle ilmestyi Herran enkeli suitsutusalttarin oikealla puolella.

Enkelin nähdessään Sakarias säikähti ja joutui pelon valtaan. Mutta enkeli puhui hänelle: ”Älä pelkää, Sakarias. Rukouksesi on kuultu, vaimosi Elisabet synnyttää sinulle pojan ja sinä annat hänelle nimeksi Johannes. Ilo ja riemu täyttävät sinut, ja monet iloitsevat hänen syntymästään. Hän on oleva suuri Herran edessä. Viiniä ja väkijuomaa hän ei juo. Jo äitinsä kohdusta asti hän on täynnä Pyhää Henkeä. Hän kääntää Israelin kansasta monet jälleen Herran, heidän Jumalansa, puoleen. Hän kulkee Herran edelläkävijänä Elian hengessä ja voimassa, hän kääntää isien sydämet lasten puoleen ja ohjaa tottelemattomat ajattelemaan vanhurskaiden tavoin, näin valmistaakseen kansan Herran tuloa varten.”

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.