29.9. PYHÄT ARKKIENKELIT MIKAEL, GABRIEL JA RAFAEL, JUHLA

ENSIMMÄINEN LUKUKAPPALE
(Dan. 7:9-10, 13-14)
Tuhannet ja taas tuhannet palvelivat häntä.

Luemme profeetta Danielin kirjasta.

Kun minä katselin, istuimet asetettiin paikoilleen, ja Ikiaikainen istuutui. Hänen pukunsa oli valkea kuin lumi ja hänen hiuksensa ja partansa kuin puhdas villa. Hänen valtaistuimensa oli tulen liekkejä, ja sen pyörät olivat palavaa tulta. Hänen luotaan lähti liikkeelle tulinen virta. Tuhannet ja taas tuhannet palvelivat häntä, miljoonat seisoivat odottaen hänen edessään. Oikeus asettui istumaan, ja kirjat avattiin.

Yhä minä katselin yöllisiä näkyjä ja näin, miten taivaan pilvien keskellä tuli Ihmisen Pojan kaltainen. Hän saapui Ikiaikaisen luo. Hänet saatettiin Ikiaikaisen eteen, ja hänelle annettiin valta, kunnia ja kuninkuus, kaikkien kansojen, kansakuntien ja kielten tuli palvella häntä. Hänen valtansa on ikuinen valta, joka ei katoa, eikä hänen kuninkuutensa koskaan häviä.

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.

Tai:

ENSIMMÄINEN LUKUKAPPALE
(Ilm. 12:7-12a)
Mikael ja hänen enkelinsä kävivät taisteluun lohikäärmettä vastaan.

Luemme Ilmestyskirjasta.

Taivaassa syttyi sota. Mikael ja hänen enkelinsä kävivät taisteluun lohikäärmettä vastaan. Lohikäärme enkeleineen teki vastarintaa mutta kärsi tappion, eikä sille ja sen joukolle ollut enää sijaa taivaassa. Tuo suuri lohikäärme, tuo muinaisaikojen käärme, jota kutsutaan Paholaiseksi ja Saatanaksi, tuo koko ihmiskunnan eksyttäjä, syöstiin maan päälle, ja samoin syöstiin alas sen enkelit. Minä kuulin, kuinka taivaassa sanottiin kovalla äänellä: ”Nyt on pelastus tullut, meidän Jumalallamme on kuninkuus ja mahti ja hänen Kristuksellaan valta. Nyt on Syyttäjä syösty alas, tuo, joka meidän Jumalamme edessä syytti veljiämme päivin ja öin. He voittivat hänet, Karitsan veri ja heidän todistuksensa toivat heille voiton. He eivät säästäneet henkeään vaan olivat valmiit kuolemaankin. Iloitkaa siis, taivaat ja te taivaiden asukkaat!”

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.

Vuoropsalmi
(Ps. 138:1-2a, 2bc-3, 4-5, 7c-8. – vrt. 1c)

Kertosäe:
Herra, minä ylistän sinua enkelien edessä.

Koko sydämestäni minä sinua kiitän,
sinua minä soitollani ylistän enkelien edessä.
Minä kumarrun pyhään temppeliisi päin. Kertosäe

Minä kiitän sinun nimeäsi armosi ja uskollisuutesi tähden.
Suuri on sinun nimesi, luja on antamasi lupaus.
Kun huusin sinua, sinä vastasit,
annoit sydämeeni voimaa ja rohkeutta. Kertosäe

Herra, kiittäkööt sinua kaikki kuninkaat,
kun he kuulevat, mitä sinä sanot!
Laulakoot Herran teistä,
sillä Herran kunnia on suuri! Kertosäe

Halleluja
(Ps. 103:21)

Halleluja. Halleluja.
Ylistäkää Herraa, te taivaan joukot,
kaikki hänen palvelijansa, jotka hänen tahtonsa täytätte.
Halleluja.

EVANKELIUMI
(Joh. 1:47-51)
Te näette Jumalan enkelien kulkevan ylös ja alas siinä, missä Ihmisen Poika on.

+ Luemme pyhästä evankeliumista Johanneksen mukaan.

Siihen aikaan, kun Jeesus näki Natanaelin tulevan, hän sanoi: ”Siinä on oikea israelilainen, mies vailla vilppiä!” ”Mistä sinä minut tunnet?” kysyi Natanael. Jeesus vastasi hänelle: ”Jo ennen kuin Filippus kutsui sinua, näin sinut viikunapuun alla.” Natanael sanoi: ”Rabbi, sinä olet Jumalan Poika, sinä olet Israelin kuningas!” Jeesus sanoi hänelle: ”Uskotko jo sen perusteella, että sanoin nähneeni sinut viikunapuun alla? Paljon suurempaakin saat vielä nähdä.” Ja hän jatkoi: ”Totisesti, totisesti: te saatte nähdä taivaan avoinna, ja te näette Jumalan enkelien kulkevan ylös ja alas siinä, missä Ihmisen Poika on.”

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.