KIRKKOVUODEN 17. SUNNUNTAI – VUOSI A

ENSIMMÄINEN LUKUKAPPALE
(1. Kun. 3:5, 7-12)
Sinä pyysit viisautta.

Luemme Ensimmäisestä kuninkaiden kirjasta.

Niinä päivinä Herra ilmestyi Salomolle yöllä unessa. Jumala sanoi: ”Pyydä, mitä haluat, niin annan sen sinulle.” Salomo vastasi: ”Herra, minun Jumalani, sinä olet tehnyt minusta kuninkaan isäni Daavidin jälkeen, vaikka olen vain nuori poika, joka ei tiedä minne mennä, mitä tehdä. Palvelijasi on keskellä kansaa, jonka olet valinnut, keskellä ihmispaljoutta, jolla ei ole mittaa eikä määrää. Anna siksi minulle ymmärtäväinen sydän, jotta osaisin hallita ja tuomita kansaasi ja erottaisin hyvän pahasta. Muutoin en voi oikeamielisesti hallita tätä suurta kansaa.”

Tämä pyyntö oli Herralle mieleen, ja hän sanoi Salomolle: ”Koska esitit tällaisen pyynnön, koska et halunnut pitkää ikää, et rikkautta etkä vihollistesi kuolemaa, vaan pyysit ymmärrystä osataksesi hallita oikein, minä teen niin kuin pyysit. Minä annan sinulle niin viisaan ja ymmärtäväisen sydämen, ettei kaltaistasi ole ennen ollut eikä ole jälkeesikään tuleva.”

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.

Vuoropsalmi
(Ps. 119:57+72, 76-77, 127-128, 129-130. – 97a)

Kertosäe:
Kuinka rakastankaan sinun lakiasi, Herra!

Herra on minulle kaikki, muuta ei minulla ole,
hänen sanojaan olen luvannut noudattaa.
Laki, jonka olet antanut, on minulle kallis,
kalliimpi kuin kaikki hopea ja kulta. Kertosäe

Anna armosi lohdukseni,
niin kuin olet palvelijallesi luvannut.
Ole minulle laupias, niin saan elää.
Sinun lakisi on minun iloni. Kertosäe

Minä rakastan sinun käskyjäsi,
ne ovat minulle kalliimmat kuin puhtain kulta.
Siksi elän tarkoin säädöstesi mukaan
ja vihaan kaikkia valheen teitä. Kertosäe

Sinun todistuksesi ovat ihmeelliset,
siksi minä noudatan niitä.
Kun sinun sanasi avautuu, se valaisee,
tyhmäkin saa siitä ymmärrystä. Kertosäe

TOINEN LUKUKAPPALE
(Room. 8:28-30)
Hän on edeltä määrännyt meidät oman Poikansa kaltaisiksi.

Luemme apostoli Paavalin kirjeestä roomalaisille.

Veljet, me tiedämme, että kaikki koituu niiden parhaaksi, jotka rakastavat Jumalaa ja jotka hän on suunnitelmansa mukaisesti kutsunut omikseen. Ne, jotka hän edeltäkäsin on valinnut, hän on myös edeltä määrännyt oman Poikansa kaltaisiksi, niin että hänen Poikansa olisi esikoinen suuressa veljesjoukossa. Ne, jotka Jumala on edeltä määrännyt, hän on myös kutsunut; ne, jotka hän on kutsunut, hän on myös tehnyt vanhurskaiksi; niille, jotka hän on tehnyt vanhurskaiksi, hän on myös lahjoittanut kirkkautensa.

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.

Halleluja
(vrt. Matt. 11:25)

Halleluja. Halleluja.
Ylistetty olet sinä, Isä, taivaan ja maan Herra,
sillä sinä ilmoitit valtakunnan salaisuudet lapsenmielisille.
Halleluja.

EVANKELIUMI
(Matt. 13:44-52)
Hän myi kaiken minkä omisti ja osti sen pellon.

+ Luemme pyhästä evankeliumista Matteuksen mukaan.

Siihen aikaan Jeesus sanoi väkijoukolle: ”Taivasten valtakunta on kuin peltoon kätketty aarre. Kun mies löysi sen, hän peitti sen uudelleen maahan, ja sitten hän iloissaan myi kaiken minkä omisti ja osti sen pellon. Taivasten valtakunta on myös tällainen. Kauppias etsi kauniita helmiä. Kun hän löysi yhden kallisarvoisen helmen, hän myi kaiken minkä omisti ja osti sen.

”Vielä taivasten valtakunta on kuin nuotta, joka laskettiin mereen ja joka keräsi kaikenlaisia kaloja. Kun se tuli täyteen, kalastajat vetivät sen rantaan, istuutuivat ja lajittelivat hyvät kalat koreihin mutta viskasivat huonot pois. Samoin käy maailman lopussa: enkelit tulevat, erottavat pahat vanhurskaista ja heittävät heidät tuliseen pätsiin. Siellä itketään ja kiristellään hampaita.”

”Ymmärrättekö nyt kaiken tämän?” Jeesus kysyi. ”Ymmärrämme”, he vastasivat. Silloin hän sanoi heille: ”Siksipä jokainen lainopettaja, josta on tullut taivasten valtakunnan opetuslapsi, on kuin isäntä, joka runsaasta varastostaan ottaa esiin sekä uutta että vanhaa.”

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.

Tai lyhyempi muoto:
(Matt. 13:44-46)
Hän myi kaiken minkä omisti ja osti sen pellon.

+ Luemme pyhästä evankeliumista Matteuksen mukaan.

Siihen aikaan Jeesus sanoi väkijoukolle: ”Taivasten valtakunta on kuin peltoon kätketty aarre. Kun mies löysi sen, hän peitti sen uudelleen maahan, ja sitten hän iloissaan myi kaiken minkä omisti ja osti sen pellon. Taivasten valtakunta on myös tällainen. Kauppias etsi kauniita helmiä. Kun hän löysi yhden kallisarvoisen helmen, hän myi kaiken minkä omisti ja osti sen.”

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.