ADVENTIN 1. SUNNUNTAI – VUOSI B

ENSIMMÄINEN LUKUKAPPALE
(Jes. 63:16b-17, 19b, 64:3-7)
Kunpa jo repäisisit halki taivaan ja astuisit alas!

Luemme profeetta Jesajan kirjasta.

Sinä, Herra, olet meidän isämme. Ikuinen Lunastajamme, se on sinun nimesi. Miksi päästät meidät eksymään teiltäsi, miksi annat sydämemme paatua niin ettei se kavahda sinun voimaasi? Palaa takaisin, palvelijoittesi tähden, palaa kansasi heimojen tähden!

Kunpa jo repäisisit halki taivaan, astuisit alas ja panisit vuoret järisemään! Ikimuistoisista ajoista ei ole tietoon tullut, ei korva ole kuullut, ei silmä nähnyt, että olisi muuta jumalaa kuin sinä, Jumalaa, joka auttaa niitä, jotka häntä odottavat. Sinä olet etsinyt niitä, jotka iloiten täyttäisivät tahtosi, jotka sinua muistaen kulkisivat teitäsi. Mutta me teimme syntiä, ja sinä vihastuit, me rikoimme sinun tahtoasi vastaan, ja sinä kätkit kasvosi meiltä. Kuin saastaa me olemme olleet, kuin tahrainen riepu on koko meidän vanhurskautemme. Me kaikki olemme kuin kuihtuneita lehtiä, ja syyllisyytemme pyyhkäisee meidät pois kuin tuuli. Ei ole ketään, joka kutsuisi sinua avuksi, joka havahtuisi ja turvaisi sinuun. Sinä olet kätkenyt meiltä kasvosi ja jättänyt meidät pahojen tekojemme valtaan.

Mutta olethan sinä, Herra, meidän isämme! Me olemme savea, sinä saven valaja, kaikki me olemme sinun kättesi tekoa.

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.

Vuoropsalmi
(Ps. 80:2ac+3b, 15-16, 18-19. – 4)

Kertosäe:
Jumala, auta meidät ennallemme,
anna meidän nähdä kasvojesi valo,
niin me pelastumme.

Kuule meitä, Israelin paimen,
sinä, jonka istuinta kerubit kannattavat!
Osoita voimasi, tule avuksemme. Kertosäe

Jumala, Sebaot, katso jälleen meihin taivaastasi, katso meitä!
Ota hoitoosi tämä viiniköynnös,
taimi, jonka oikealla kädelläsi olet istuttanut itseäsi varten,
lapsi, jolle sinä olet antanut voiman. Kertosäe

Suojatkoon sinun kätesi palvelijaasi, joka on oikealla puolellasi,
ihmislasta, jolle sinä olet antanut voiman.
Me emme käänny sinun luotasi pois.
Anna meidän elää, me huudamme sinun nimeäsi. Kertosäe

TOINEN LUKUKAPPALE
(1. Kor. 1:3-9)
Me odotamme Herramme Jeesuksen Kristuksen ilmestymistä.

Luemme apostoli Paavalin ensimmäisestä kirjeestä korinttilaisille.

Veljet, Jumalan, meidän Isämme, ja Herran Jeesuksen Kristuksen armo ja rauha teille. Minä kiitän aina teidän tähtenne Jumalaani siitä armosta, joka teille on annettu Kristuksessa Jeesuksessa. Hänessä te olette saaneet kaikkea rikkautta, niin tietoa kuin puhetaitoakin. Sanoma Kristuksesta on juurtunut lujasti teihin, ja teillä on armolahjojen koko rikkaus odottaessanne Herramme Jeesuksen Kristuksen ilmestymistä. Jumala on myös vahvistava teitä loppuun saakka, niin ettei teissä ole moitteen sijaa Herramme Jeesuksen Kristuksen tulemisen päivänä. Jumala on kutsunut teidät Poikansa Kristuksen Jeesuksen, meidän Herramme, yhteyteen, ja hän pysyy sanassaan.

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.

Halleluja
(Ps. 85:8)

Halleluja. Halleluja.
Herra, osoita meille laupeutesi, pelasta meidät!
Halleluja.

EVANKELIUMI
(Mark. 13:33-37)
Valvokaa, sillä te ette tiedä, koska talon herra tulee.

Luemme pyhästä evankeliumista Markuksen mukaan.

Siihen aikaan Jeesus sanoi opetuslapsilleen: ”Pitäkää varanne, olkaa valveilla, sillä te ette tiedä, milloin se aika tulee. Kun mies matkustaa vieraille maille ja talosta lähtiessään antaa kullekin palvelijalle oman tehtävän ja vastuun, niin ovenvartijan hän käskee valvoa. Valvokaa siis, sillä te ette tiedä, koska talon herra tulee: illalla vai keskiyöllä, kukonlaulun aikaan vai aamun jo valjetessa. Hän tulee äkkiarvaamatta – varokaa siis, ettei hän tapaa teitä nukkumasta. Minkä minä sanon teille, sen sanon kaikille: valvokaa!”

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.