KIRKKOVUODEN 31. SUNNUNTAI – VUOSI B

ENSIMMÄINEN LUKUKAPPALE
(5. Moos. 6:2-6)
Kuule, Israel: Rakasta Herraa koko sydämestäsi.

Luemme Viidennestä Mooseksen kirjasta.

Mooses sanoi kansalle: ”Teidän, teidän lastenne ja teidän lastenne lasten tulee pelätä Herraa, Jumalaanne, ja noudattaa koko elämänne ajan hänen lakejaan ja käskyjään, jotka minä annan teille, että saisitte kauan elää. Kuunnelkaa siis, israelilaiset! Noudattakaa näitä käskyjä ja eläkää niiden mukaan. Silloin te menestytte ja kasvatte suureksi kansaksi siinä maassa, joka tulvii maitoa ja hunajaa. Näin on Herra, teidän isienne Jumala, luvannut.

Kuule, Israel! Herra on meidän Jumalamme, Herra yksin. Rakasta Herraa, Jumalaasi, koko sydämestäsi, koko sielustasi ja koko voimastasi. Pidä aina mielessäsi nämä käskyt, jotka minä sinulle tänään annan.”

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.

Vuoropsalmi
(Ps. 18:2-3a, 3bc-4, 47+51ab. – 2)

Kertosäe:
Minä rakastan sinua, Herra,
sinä olet minun voimani.

Minä rakastan sinua, Herra,
sinä olet minun voimani,
Herra, minun kallioni, linnani ja pelastajani. Kertosäe

Jumalani, olet kallio, jonka turviin pakenen,
minun kilpeni, autuuteni sarvi ja suojani.
Kun kutsun Herraa, ylistettyä,
saan avun vihollisiani vastaan. Kertosäe

Herra elää! Kiitetty olkoon minun kallioni,
ylistetty minun pelastukseni Jumala!
Sinä teet voittoisaksi kuninkaasi,
sinä olet uskollinen sille, jonka olet voidellut. Kertosäe

TOINEN LUKUKAPPALE
(Hepr. 7:23-28)
Jeesus pysyy ikuisesti, hänen pappeutensa on muuttumaton.

Luemme kirjeestä heprealaisille.

Veljet, ensimmäisen liiton pappien määrä on jatkuvasti kasvanut, kun kuolema on estänyt heitä pysymästä virassaan. Mutta Jeesus pysyy ikuisesti, hänen pappeutensa on muuttumaton. Siksi hän pystyy täydellisesti pelastamaan ne, jotka hänen välityksellään lähestyvät Jumalaa. Hän elää iäti rukoillakseen heidän puolestaan.

Juuri tällaisen ylipapin me tarvitsimme. Hän on pyhä, viaton ja tahraton, hänet on erotettu syntisistä ja korotettu taivaita korkeammalle. Toisin kuin muiden ylipappien, hänen ei tarvitse päivittäin uhrata ensin omien syntiensä ja sitten kansan syntien sovittamiseksi. Hän on antanut kertakaikkisen uhrin uhratessaan itsensä. Laki tekee ylipappeja ihmisistä, jotka ovat heikkoja, mutta lakia myöhemmin vannottu vala nostaa ylipapiksi Jumalan Pojan, joka on saavuttanut ikuisen täydellisyyden.

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.

Halleluja
(Joh. 14:23)

Halleluja. Halleluja.
Jos joku rakastaa minua, hän noudattaa minun sanaani, sanoo Herra.
Minun Isäni rakastaa häntä, ja me tulemme hänen luokseen.
Halleluja.

EVANKELIUMI
(Mark. 12:28b-34)
Rakasta Herraa, Jumalaasi. Rakasta lähimmäistäsi.

+ Luemme pyhästä evankeliumista Markuksen mukaan.

Siihen aikaan muuan lainopettaja tuli Jeesuksen luo ja kysyi: ”Mikä käsky on kaikkein tärkein?” Jeesus vastasi: ”Tärkein on tämä: ’Kuule, Israel: Herra, meidän Jumalamme, on ainoa Herra. Rakasta Herraa, Jumalaasi, koko sydämestäsi, koko sielustasi ja mielestäsi ja koko voimallasi.’ Toinen on tämä: ’Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi.’ Näitä suurempaa käskyä ei ole.”

Lainopettaja sanoi hänelle: ”Oikein, opettaja! Totta puhuit, kun sanoit, että Herra on ainoa Jumala, ei ole muita kuin hän. Ja kun rakastaa häntä koko sydämestään, kaikella ymmärryksellään ja kaikella voimallaan ja rakastaa lähimmäistään niin kuin itseään, se on enemmän kuin polttouhrit ja kaikki muut uhrit.” Jeesus näki, että hän vastasi viisaasti, ja sanoi hänelle: ”Sinä et ole kaukana Jumalan valtakunnasta.” Kukaan ei enää rohjennut kysyä Jeesukselta mitään.

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.