KIRKKOVUODEN 5. SUNNUNTAI – VUOSI B

ENSIMMÄINEN LUKUKAPPALE
(Job 7:1-4, 6-7)
Ahdistuksen yöt ovat olleet minun osani.

Luemme Jobin kirjasta.

Job puhui: ”Eikö ihmisen osana maan päällä ole työ ja vaiva? Eikö hän ole kuin palkkalainen, joka tekee raskaita päivätöitä? Hän on kuin orja, joka kaipaa paahteesta varjoon, kuin päivätyöläinen, joka odottaa palkkaansa. Perinnökseni olen saanut pettymysten kuukausia, ahdistuksen yöt ovat olleet minun osani. Kun menen nukkumaan, minä ajattelen: ’Milloin voin nousta?’ Yö kuluu vitkaan, kääntyilen levottomana aamunkoittoon asti. Kuin kutojan sukkula kiitävät päiväni: ne päättyvät, kun lanka loppuu. Ajattele minun elämääni: se on vain henkäys. Silmäni eivät enää näe onnen päivää.”

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.

Vuoropsalmi
(Ps. 147:1-2, 3-4, 5-6. – vrt. 3a)

Kertosäe:
Kiittäkää Herraa; hän parantaa ne,
joiden mieli on murtunut.

Tai:
Halleluja.

Hyvä on Jumalaamme sävelin kiittää,
ihanaa on virittää ylistyslaulu!
Herra rakentaa Jerusalemin jälleen,
hän kokoaa Israelin hajotetun kansan. Kertosäe

Hän parantaa ne, joiden mieli on murtunut,
hän sitoo heidän haavansa.
Herra tietää tähtien luvun,
hän on antanut niille kaikille nimen. Kertosäe

Suuri on Herramme, suuri ja voimallinen,
mittaamaton on hänen viisautensa.
Hän on nöyrien tuki ja turva,
mutta jumalattomat hän painaa maahan. Kertosäe

TOINEN LUKUKAPPALE
(1. Kor. 9:16-19, 22-23)
Voi minua, ellen evankeliumia julista!

Luemme apostoli Paavalin ensimmäisestä kirjeestä korinttilaisille.

Veljet, siinä, että julistan evankeliumia, ei ole mitään ylpeilemistä, sillä minun on pakko tehdä sitä. Voi minua, ellen evankeliumia julista! Jos teen sitä vapaasta tahdostani, minun kuuluu saada palkkaa. Mutta jos en toimi omasta tahdostani, minä vain suoritan tehtävää, joka on minulle uskottu. Mikä siis on palkkani? Se, että julistan evankeliumia ilman korvausta, käyttämättä hyväkseni niitä oikeuksia, joita minulla sen julistajana on.

Vaikka olen vapaa ja kaikista riippumaton, olen ruvennut kaikkien orjaksi voittaakseni Kristukselle mahdollisimman monia. Voittaakseni heikkoja olen näille ollut heikko. Kaikille olen ollut kaikkea, jotta pelastaisin edes muutamia. Kaiken tämän teen evankeliumin vuoksi, jotta olisin itsekin siitä osallinen.

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.

Halleluja
(Matt. 8:17)

Halleluja. Halleluja.
Kristus kantoi meidän tautimme,
otti taakakseen meidän sairautemme.
Halleluja.

EVANKELIUMI
(Mark. 1:29-39)
Hän paransi useita erilaisten tautien vaivaamia.

+ Luemme pyhästä evankeliumista Markuksen mukaan.

Siihen aikaan Jeesus meni synagogasta Simonin ja Andreaksen kotiin. Jaakob ja Johannes olivat mukana. Simonin anoppi makasi kuumeessa, ja hänestä kerrottiin heti Jeesukselle. Jeesus meni hänen luokseen, otti häntä kädestä ja auttoi hänet jalkeille. Kuume lähti naisesta, ja hän alkoi palvella vieraitaan.

Illalla, auringonlaskun jälkeen Jeesuksen luo tuotiin kaikki sairaat ja pahojen henkien vaivaamat. Koko kaupunki oli kerääntynyt oven edustalle. Hän paransi useita erilaisten tautien vaivaamia ja ajoi ulos monia pahoja henkiä. Hän ei antanut henkien puhua, koska ne tunsivat hänet.

Varhain aamulla, kun vielä oli pimeä, Jeesus nousi ja lähti ulos. Hän meni paikkaan, jossa hän sai olla yksin, ja rukoili siellä. Simon ja hänen toverinsa riensivät etsimään Jeesusta ja löysivät hänet. He sanoivat hänelle: ”Kaikki etsivät sinua.” Mutta Jeesus sanoi: ”Me lähdemme nyt täältä ja menemme naapurikyliin. Minun on saarnattava sielläkin, sitä vartenhan minä täällä olen.” Niin hän lähti ja kiersi kaikkialla Galileassa, saarnasi synagogissa ja karkotti pahoja henkiä.

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.