KIRKKOVUODEN 20. SUNNUNTAI – VUOSI C

ENSIMMÄINEN LUKUKAPPALE
(Jer. 38:4-6, 8-10)
Synnytit minut riidan aikaansaajaksi kaikkialle (vrt. Jer. 15:10).

Luemme profeetta Jeremian kirjasta. Niinä päivinä päämiehet sanoivat kuninkaalle: ”Jeremia on ansainnut kuoleman! Jos hän jatkaa tuollaisia puheita, hän murtaa niiden sotilaiden rohkeuden, jotka vielä ovat jäljellä tässä kaupungissa, ja muutkin asukkaat menettävät toivonsa. Tämä mies ei etsi kansamme etua vaan tuottaa meille vahinkoa.” Kuningas Sidkia sanoi heille: ”Tehkää hänelle mitä tahdotte! En minä teille mitään mahda!” Niin he tarttuivat Jeremiaan ja laskivat hänet köysillä kuninkaan pojan Malkian sadevesikaivoon, joka oli päävartion pihassa. Kaivossa ei ollut vettä, sen pohjalla oli vain liejua, ja Jeremia vajosi siihen.

Ebed-Melek lähti palatsista ja sanoi kuninkaalle: ”Armollinen kuningas! Nuo miehet ovat kohdelleet törkeästi profeetta Jeremiaa. He heittivät hänet kaivoon ja jättivät hänet kuolemaan nälkään. Eihän kaupungissa ole muutoinkaan enää leipää.” Silloin kuningas antoi nubialaiselle Ebed-Melekille käskyn: ”Ota täältä mukaasi kolmekymmentä miestä ja vedä profeetta Jeremia ylös kaivosta, ennen kuin hän kuolee!”

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.

Vuoropsalmi
(Ps. 40:2, 3, 4, 18. – 14b)

Kertosäe:
Herra, riennä avukseni!

Hartaasti minä odotin Herraa,
ja hän kumartui minun puoleeni
ja kuuli huutoni. Kertosäe

Hän veti minut ylös syvästä kuopasta,
upottavasta liejusta.
Hän nosti minut kalliolle,
antoi lujan pohjan askelteni alle. Kertosäe

Hän antoi suuhuni uuden virren,
kiitoslaulun Jumalamme ylistykseksi.
Tämän kuulevat monet, tuntevat pyhää pelkoa
ja turvaavat Herraan. Kertosäe

Minä olen köyhä ja avuton,
mutta sinä, Herra, pidät minusta huolen.
Sinä olet apuni ja pelastajani.
Jumalani, älä viivy! Kertosäe

TOINEN LUKUKAPPALE
(Hepr. 12:1-4)
Juoskaamme sinnikkäästi loppuun se kilpailu, joka on edessämme.

Luemme Kirjeestä heprealaisille.

Veljet, kun ympärillämme on todistajia kokonainen pilvi, pankaamme pois kaikki mikä painaa ja synti, joka niin helposti kietoutuu meihin. Juoskaamme sinnikkäästi loppuun se kilpailu, joka on edessämme, katse suunnattuna Jeesukseen, uskomme perustajaan ja täydelliseksi tekijään. Edessään olleen ilon tähden hän häpeästä välittämättä kesti ristillä kärsimykset, ja nyt hän istuu Jumalan valtaistuimen oikealla puolella. Ajatelkaa häntä, joka kesti syntisten ankaran vastustuksen, jotta ette menettäisi rohkeuttanne ja antaisi periksi. Vielä te ette ole joutuneet vuodattamaan vertanne taistelussa syntiä vastaan.

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.

Halleluja
(Joh. 10:27)

Halleluja. Halleluja.
Minun lampaani kuulevat minun ääneni, sanoo Herra,
ja minä tunnen ne, ja ne seuraavat minua.
Halleluja.

EVANKELIUMI
(Luuk. 12:49-53)
En ole tullut tuomaan maan päälle rauhaa, vaan riitaa.

+ Luemme pyhästä evankeliumista Luukkaan mukaan.

Siihen aikaan Jeesus sanoi opetuslapsilleen: ”Tulta minä olen tullut tuomaan maan päälle – ja kuinka toivonkaan, että se jo olisi syttynyt! Mutta minut on kasteella kastettava – ja missä ahdistuksessa olenkaan, ennen kuin olen sen läpi käynyt! Luuletteko, että olen tullut tuomaan maan päälle rauhaa? En suinkaan, vaan riitaa! Tästedes saman perheen jäsenet ovat eri puolta: viidestä on kolme kahta, kaksi kolmea vastaan. Isä joutuu vastakkain poikansa kanssa, poika isänsä, äiti tyttärensä ja tytär äitinsä, anoppi miniänsä ja miniä anoppinsa kanssa.”

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.