KIRKKOVUODEN 28. SUNNUNTAI – VUOSI C

ENSIMMÄINEN LUKUKAPPALE
(2. Kun. 5:14-17)
Naaman palasi Jumalan miehen luo ja tunnusti Herran.

Luemme Toisesta kuninkaiden kirjasta.

Niinä päivinä Naaman, Syyrian kuninkaan sotapäällikkö, meni Jordanille ja kastautui joessa seitsemän kertaa, niin kuin Jumalan mies, Elisa, oli määrännyt. Silloin hänen ihonsa tuli lapsen ihon kaltaiseksi, ja hän oli spitaalista puhdas. Naaman palasi saattueineen Jumalan miehen luo. Hän astui Elisan eteen ja sanoi: ”Nyt minä tiedän, ettei Jumalaa ole missään muualla kuin Israelissa. Otathan siis kiitoslahjan palvelijaltasi.” Mutta Elisa sanoi: ”Niin totta kuin Herra elää, hän, jota palvelen, minä en lahjaasi ota.” Naaman koetti taivuttaa hänet ottamaan lahjan vastaan, mutta hän kieltäytyi. Naaman sanoi silloin: ”Vaikket lahjaan suostukaan, niin sallithan, että otan mukaani Israelin multaa sen verran kuin muulipari kantaa. Enää en uhraa alttarilla polttouhria enkä teurasuhria muille jumalille kuin Herralle.”

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.

Vuoropsalmi
(Ps. 98:1, 2-3ab, 3cd-4. – vrt. 2b)

Kertosäe:
Herra ilmoitti pelastuksensa kansojen nähden.

Laulakaa Herralle uusi laulu!
Hän on tehnyt ihmeellisiä tekoja.
Hänen oikea kätensä, hänen pyhä käsivartensa
on tuonut voiton. Kertosäe

Herra on tehnyt tunnetuksi pelastuksensa,
hän ilmoitti vanhurskautensa kansojen nähden.
Hän muisti laupeutensa ja uskollisuutensa
Israelin kansaa kohtaan. Kertosäe

Kaikki maan ääret ovat nähneet
meidän Jumalamme pelastuksen.
Maa, kohota Herralle riemuhuuto!
Iloitkaa ja riemuitkaa, laulakaa ja soittakaa! Kertosäe

TOINEN LUKUKAPPALE
(2. Tim. 2:8-13)
Jos kestämme lujina, saamme myös hallita Kristuksen kanssa.

Luemme apostoli Paavalin toisesta kirjeestä Timoteukselle.

Rakkaani, muista, että Jeesus Kristus, Daavidin jälkeläinen, on herätetty kuolleista, niin kuin minä julistan. Hänen vuokseen minä kärsin, olen vieläpä kahleissa kuin rikollinen. Mutta Jumalan sana ei ole kahleissa. Siksi kestän mitä tahansa Jumalan valittujen tähden, jotta hekin saavuttaisivat pelastuksen, joka on Kristuksessa Jeesuksessa, ja sen mukana ikuisen kirkkauden. Tämä sana on varma: Jos olemme hänen kanssaan kuolleet, saamme hänen kanssaan myös elää. Jos kestämme lujina, saamme myös hallita hänen kanssaan. Jos kiellämme hänet, myös hän on kieltävä meidät. Jos olemme uskottomia, hän pysyy silti uskollisena, sillä omaa olemustaan hän ei voi kieltää.

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.

Halleluja
(1. Tess. 5:18)

Halleluja. Halleluja.
Kiittäkää kaikesta;
tätä Jumala tahtoo teiltä Kristuksessa Jeesuksessa.
Halleluja.

EVANKELIUMI
(Luuk. 17:11-19)
Tämä muukalainen oli ainoa, joka palasi ylistämään Jumalaa.

+ Luemme pyhästä evankeliumista Luukkaan mukaan.

Matkallaan kohti Jerusalemia Jeesus kulki Samarian ja Galilean rajaseudulla. Kun hän oli tulossa erääseen kylään, häntä vastaan tuli kymmenen spitaalista miestä. Nämä pysähtyivät matkan päähän ja huusivat: ”Jeesus, opettaja, armahda meitä!” Nähdessään miehet Jeesus sanoi heille: ”Menkää näyttämään itsenne papeille.” Mennessään he puhdistuivat. Huomattuaan parantuneensa yksi heistä kääntyi takaisin. Hän ylisti Jumalaa suureen ääneen, lankesi maahan Jeesuksen jalkojen juureen ja kiitti häntä. Tämä mies oli samarialainen. Jeesus kysyi: ”Eivätkö kaikki kymmenen puhdistuneet? Missä ne yhdeksän muuta ovat? Tämä muukalainenko on heistä ainoa, joka palasi ylistämään Jumalaa?” Ja hän sanoi miehelle: ”Nouse ja mene. Uskosi on pelastanut sinut.”

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.