KIRKKOVUODEN 30. SUNNUNTAI – VUOSI C

ENSIMMÄINEN LUKUKAPPALE
(Sir. 35:15b-17, 20-22a)
Nöyrän rukous lävistää pilvet.

Luemme Sirakin kirjasta.

Herra on kaikkien tuomari, eikä hän suosi mahtavaa. Ei Herra erottele ihmisiä köyhän vahingoksi, hän kuulee kyllä sorretun rukouksen. Ei hän torju apua pyytävää orpoa, ei leskivaimoa, kun tämä purkaa sydäntään. Herra kuulee vilpitöntä palvelijaansa, hänen rukouksensa nousee pilviin. Nöyrän avunhuuto lävistää pilvet; ennen kuin se on perillä, hän ei saa lohtua, hän ei luovuta, ennen kuin Korkein käy toimeen, tarttuu oikeamielisen asiaan ja hankkii hänelle oikeutta.

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.

Vuoropsalmi
(Ps. 34:2-3, 17-18, 19+23. – vrt. 7ab)

Kertosäe:
Minä olin avuton, ja Herra kuuli minua.

Minä tahdon aina ylistää Herraa,
lakkaamatta laulaa hänelle kiitosta!
Herran hyvyyden tähden minä ylistän itseäni onnelliseksi.
Maan hiljaiset kuulevat sen ja iloitsevat. Kertosäe

Herra kääntyy pahantekijöitä vastaan,
heidän muistonsakin hän hävittää maan päältä.
Kun vanhurskaat huutavat apua, Herra kuulee
ja pelastaa heidät kaikesta hädästä. Kertosäe

Herra on lähellä niitä, joilla on särkynyt sydän,
hän pelastaa ne, joilla on murtunut mieli.
Herra lunastaa palvelijoidensa sielut.
Niitä, jotka turvaavat häneen, ei kohtaa tuomio. Kertosäe

TOINEN LUKUKAPPALE
(2. Tim. 4:6-8, 16-18)
Minua odottaa nyt vanhurskauden seppele.

Luemme apostoli Paavalin toisesta kirjeestä Timoteukselle.

Rakkaani, minut itseni uhrataan jo pian, lähtöni hetki on tullut. Olen kilpaillut hyvän kilpailun, olen juossut perille ja säilyttänyt uskoni. Minua odottaa nyt vanhurskauden seppele, jonka Herra, oikeudenmukainen tuomari, on antava minulle tulemisensa päivänä, eikä vain minulle vaan kaikille, jotka hartaasti odottavat hänen ilmestymistään.

Kun ensimmäisen kerran puolustauduin oikeudessa, ei kukaan tullut avukseni vaan kaikki jättivät minut yksin. Älköön sitä luettako heille viaksi! Herra kuitenkin auttoi minua ja antoi minulle voimaa, jotta voisin saattaa julistustyöni päätökseen ja evankeliumin kaikkien kansojen kuuluville, ja näin pelastuin leijonan kidasta. Herra pelastaa vastedeskin minut kaikesta pahasta ja vie minut turvaan taivaalliseen valtakuntaansa. Hänen on kunnia aina ja ikuisesti. Aamen.

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.

Halleluja
(2. Kor. 5:19)

Halleluja. Halleluja.
Kristuksessa Jumala sovitti maailman itsensä kanssa;
meille hän uskoi sovituksen sanan.
Halleluja.

EVANKELIUMI
(Luuk. 18:9-14)
Publikaani lähti kotiinsa vanhurskaana, fariseus ei.

+ Luemme pyhästä evankeliumista Luukkaan mukaan. 

Siihen aikaan Jeesus esitti tämän vertauksen muutamille, jotka olivat varmoja omasta vanhurskaudestaan ja väheksyivät muita: ”Kaksi miestä meni temppeliin rukoilemaan. Toinen oli fariseus, toinen publikaani. Fariseus asettui paikalleen seisomaan ja rukoili itsekseen: ’Jumala, minä kiitän sinua, etten ole sellainen kuin muut ihmiset, rosvot, huijarit, huorintekijät tai vaikkapa tuo publikaani. Minä paastoan kahdesti viikossa ja maksan kymmenykset kaikesta, siitäkin mitä ostan.’ Publikaani seisoi taempana. Hän ei tohtinut edes kohottaa katsettaan taivasta kohti vaan löi rintaansa ja sanoi: ’Jumala, ole minulle syntiselle armollinen!’ Minä sanon teille: hän lähti kotiinsa vanhurskaana, tuo toinen ei. Jokainen, joka itsensä korottaa, alennetaan, mutta joka itsensä alentaa, se korotetaan.”

Tämä on Herran (Jumalan) sanaa.